Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Κυρίες μου, χρόνια σας πολλά!


Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε με αφορμή μια μεγάλη διαμαρτυρία γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ όπου εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η ίδια ημερομηνία επιλέχτηκε τα επόμενα χρόνια από τις γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να ζητήσουν την ισότητα των δύο φύλων. Η άτυπη μέχρι τότε ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 1909 στις ΗΠΑ και δύο χρόνια αργότερα καθιερώθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Σήμερα αρκετά από τα αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες και γι' αυτό η ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το μεγάλο πολιτικό της νόημα. Την ημέρα αυτή κυρίως οι γυναίκες λαμβάνουν δώρα ως έκφραση εκτίμησης από τους άντρες. Ωστόσο ο εορτασμός αυτός είναι και μια υπενθύμιση προς την παγκόσμια κοινότητα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών σε αρκετές χώρες. Η υποβίβαση, η κακοποίηση, η κλειτοριδεκτομή, η αφαίρεση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η ελευθερία έκφρασης, ο λιθοβολισμός για απλά παραπτώματα, ακόμα και η αναγκαστική ταφή επειδή έμειναν χήρες, είναι μερικά μόνο από τα οδυνηρά παραδείγματα κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών που προκαλούν ρίγος και οργή. Κάτι που υποδηλώνει πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, όχι ως προς την ισότητα, αλλά τον σεβασμό προς το «αδύναμο» φύλο.
Μια ημέρα για να σκεφτούμε την ισότητα όχι μεταξύ των δύο φύλων, αλλά μεταξύ των ανθρώπων.

2 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε 8:41

    Υποκύπτω στον πειρασμό να συμπληρώσω την ευχή με την πολύ γνωστη προτροπή ... και καλά μυαλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή