Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Θρήνος, οδύνη και γιατί για τα θύματα της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Νορβηγία μετά τη διπλή δολοφονική επίθεση που άφησε τη χώρα σε κατάσταση σοκ, σπέρνοντας ανασφάλεια και φόβο. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σε βαρύ κλίμα το Σάββατο στο νησί Ουτόγια με επιζήσαντες της δολοφονικής μανίας του 32χρονου δράστη -που σκιαγραφείται ως ακροδεξιός φονταμενταλιστής, εχθρός του Ισλάμ- και ενοχοποιείται επίσης για
τη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο. Τους 98 ενδέχεται να φθάσει ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Ουτόγια και στην πρωτεύουσα του Νόμπελ Ειρήνης...

Η νορβηγική αστυνομία είχε επιβεβαιώσει έως αργά το βράδυ του Σαββάτου το θάνατο τουλάχιστον 85 ατόμων από τους πυροβολισμούς στο νησί Ουτόγια, όμως δυστυχώς ο τελικός απολογισμός φαίνεται πως θα είναι ακόμη βαρύτερος, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη έρευνες για άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται. Οι Αρχές θεωρούν πως οι νεκροί ίσως φθάσουν τους 98, περιλαμβανομένων των επτά ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο Όσλο.

Πάντως, παρά τη σύγχυση που εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τις πρωτοφανείς επιθέσεις η κυβέρνηση του Γενς Στόλτενμπεργκ αποφάσισε -ακολουθώντας εισήγηση της αστυνομίας- να μην ανεβάσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.

Η «Οκλαχόμα» της Νορβηγίας;

Οι νορβηγικές αρχές συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στις πρωτοφανείς επιθέσεις, «τη χειρότερη σφαγή που έγινε στη χώρα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», όπως επισημαίνει ένα ευρύ φάσμα του νορβηγικού Τύπου.

Αξιωματούχοι αναφέρουν, πάντως, υπό καθεστώς ανωνυμίας πως οι επιθέσεις είναι πιθανότατα η «Οκλαχόμα της Νορβηγίας» και όχι «το Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου της Νορβηγίας». Εγχώριοι τρομοκράτες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση του 1995 σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα, αντίθετα με την 11η Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ όπου έδρασε η διεθνής τρομοκρατία.

Στέλεχος της αστυνομίας δήλωσε συγκεκριμένα στο πρακτορείο Associated Press αργά τη νύχτα του Σαβάτου ότι η βόμβα που εξερράγη στο κέντρο του Όσλο «ήταν του τύπου της Οκλαχόμα», μηχανισμός που είχε κατασκευαστεί από λίπασμα και καύσιμο ντίζελ. Δεν είναι σαφές τι πυροκροτητής χρησιμοποιήθηκε.

Ο αξιωματούχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς η πληροφορία δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από τις Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου