Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Τα νέα όρια ηλικίας για τους ασφαλισμένους

Μεταβατικό διάστημα στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από την 1/1/2013 εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση, ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013 (πιθανώς και το 2014). Αυτό προβλέπει το «σχέδιο για σύνταξη στα 67» που ήδη άρχισαν να επεξεργάζονται υπηρεσιακά στελέχη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια θα επηρεάσει όχι μόνο το γενικό
όριο εξόδου που είναι το 65ο έτος, και πάει στο 67ο, αλλά και όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, με βάση τα οποία συνταξιοδοτείται η πλειονότητα των ασφαλισμένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
ΔΕΙΤΕ αναλυτικά τους πίνακες με τις αλλαγές σε όλα τα ταμεία
Οι επιπτώσεις και ποιοι τελικά θα «πληρώσουν» τη σύνταξη στα 67 θα εξαρτηθούν από τη μεταβατικότητα που θα αποφασίσει να δώσει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός να μην τσακίσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 25 χρόνια εργασίας και αφετέρου να πετύχει τα έσοδά της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ που ενέταξε στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη.
Το παζάρι και το γράψε-σβήσε για τα θεμελιωμένα δικαιώματα έχουν ήδη αρχίσει και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας κρατούν μικρό καλάθι για το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να γλιτώσουν την αύξηση κατά 2 έτη κάποια από τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας.

Από τη στιγμή που τα 65 γίνουν 67 το 2013, θα επέλθει αναπόδραστα η αύξηση κατά 2 έτη και στα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (δηλαδή τα 58 θα γίνουν 60, τα 59 θα πάνε στα 61 κ.ο.κ.).

Οι πίνακες που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» είναι ενδεικτικοί για τις κατηγορίες των ασφαλισμένων οι οποίοι επηρεάζονται από τη σύνταξη στα 67.

Κορυφαίο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είπε στον «Τύπο της Κυριακής» ότι εξετάζεται η μετάβαση στα 67 για τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας να γίνει σταδιακά με την προσθήκη εξαμήνων στα υφιστάμενα όρια συνταξιοδότησης.

Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ κ.α.) που είναι 58 ετών και δεν έχει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης μέσα στο 2012, θα επιβαρυνθεί με αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, από το 2013, δηλαδή θα βγει στη σύνταξη στα 60. Εκείνο που μένει ανοιχτό προς διαπραγμάτευση είναι αν η μετάβαση στα 60 θα γίνει μια κι έξω ή αν θα γίνει με την προσθήκη έξι μηνών κατ’ έτος στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το ίδιο θα συμβεί και με όσους δεν έχουν φέτος την 25ετία, που είναι η θεμελίωση δικαιώματος για τις περισσότερες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Το «επικίνδυνο» πεδίο όμως στις επερχόμενες αλλαγές αφορά κυρίως τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν ασφαλιστεί μέχρι τις 31-12-1982 και αυτό γιατί στην πλειονότητά τους βγαίνουν στη σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Όσοι δεν έχουν φέτος την 35ετίας είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν στις αλλαγές και το χειρότερο θα ήταν να επιβληθεί η σύνδεση της συνταξιοδότησής τους με όριο ηλικίας.

2 σχόλια:

  1. Σας λέω κύριε Διαμαντή είναι επικίνδυνοι οι άνθρωποι. Αφού θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης (πούσαι Λοβέρδο με τα 4 ΔΕΝ που θες να κάνεις και κόμμα;) δύσκολα θα αδειάζουν οι «θέσεις» και οι νέοι θα βρίσκουν δυσκολότερα δουλειά και επομένως δεν θα κάνουν οικογένειες. Τότε ποιος θα γεννάει ρε καθήκια, οι πλούσιοι και οι μεσόκοποι; Εκτός κι αν γεμίσει ο κόσμος μπάσταρδα, αλλά και τότε ποιος θα τα ταΐζει ρε παλιοτόμαρα, οι παππούδες με μισθούς και συντάξεις πείνας που δεν τους φτάνουν ούτε για φάρμακα; Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι αύριο στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, γιατί με την επιβολή των επόμενων μέτρων θα μας βάλουν να δουλεύουμε μέχρι τα 70.
    Κανείς στη δουλειά αύριο!
    Όλοι στο δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή