Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Κάποιοι κερδίζουν...


Η μάσκα που πρωτοεμφανίστηκε στα κόμικς του Alan Moore «V for Vendetta» και έγινε γνωστή στην ομώνυμη ταινία που σκηνοθέτησε ο James McTeigue έχει γίνει το σύμβολο των Αγανακτισμένων όλου του κόσμου, ενώ
χρησιμοποιείται και από την ομάδα χάκερ Anonymoys.
Ποιος θα περίμενε όμως ότι μέσα αυτό το σύμβολο των αντικαπιταλιστικών κινημάτων θα απέφερε αρκετά κέρδη σε τρεις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα πρωταγωνιστούν στην ελεύθερη αγορά και την παγκόσμια οικονομία.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω bestseller, που είναι εμπνευσμένο από το βλέμμα του άγγλου επαναστάτη Γκάι Φοκς, που σκόπευε στο θάνατο του βασιλιά Ιακώβου του Α’ της Αγγλίας, έφτασε περίπου τις 100.000 πωλήσεις από την εταιρεία Rubie’s Costume Company το 2010, σύμφωνα με το BBC. Από αυτές, οι 16.000 πωλήσεις έγιναν μόνο στη Βρετανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Steve Kitt.
Η παραγωγή, λοιπόν, ξεκινά από την οικογενειακή επιχείρηση Rubie’s Costume Company, η οποία επενδύει στην ανάπτυξη προϊόντων διακόσμησης και κουστουμιών για το Halloween. Η εταιρεία διαθέτει την άδεια για κατασκευή της μάσκας της διάσημης ταινίας «V for Vendetta». Η τιμή της μάσκας κυμαίνεται από 6 έως 50 ευρώ, ενώ ένα κομμάτι από τα έσοδα των πωλήσεων, πέρα από την εταιρεία Rubie’s Costume Company, πηγαίνει απευθείας σε έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς των Media στον κόσμο, την Time Warner. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία παίρνει συγκεκριμένο ποσοστό από την πώληση της κάθε μάσκας αφού διαθέτει τα δικαιώματα της Warner Bros, δηλαδή την εταιρεία που ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας του 2005 «V for Vendetta».
Ένα τρίτο μέρος των κερδών, όπως είναι λογικό, πηγαίνει στην Amazon, η οποία είναι ο βασικός διανομέας της μάσκας, την οποία έχουν παραγγείλει μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές και οπαδοί της ταινίας.
Το παράδοξο λοιπόν είναι πως ένα σύμβολο εναντίωσης στο καπιταλιστικό σύστημα αποφέρει κέρδη σε τρεις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες, φυσικό είναι να μην δυσανασχετούν με τις διαδηλώσεις, όπως τουλάχιστον κάνουν οι κυβερνήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου