Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τα αλλάζει τώρα η Μέρκελ για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Εδώ και μήνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, επιμένει πως οποιαδήποτε νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ιδιώτες επενδυτές. Τώρα, εν μέσω σκληρών αντιδράσεων, κυρίως από πλευράς των οίκων αξιολόγησης, το Βερολίνο μάλλον υπαναχωρεί σε αυτή του την απαίτηση. Οι αγορές, όπως όλα δείχνουν, είναι
ανυπόμονες. Το Βερολίνο αρκείται σε μια ήρεμη πορεία προς το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς τη καταχρεωμένη Ελλάδα, αλλά οι επενδυτές δείχνουν νευρικότητα.
Την ίδια νευρικότητα δείχνουν και οι οίκοι. Χθες, η Fitch υποβάθμισε το ελληνικό χρέος σε μία μόλις θέση πριν από τη χρεοκοπία. Σύμφωνα με τον οίκο, η αβεβαιότητα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, ήταν ο παράγοντας που καθόρισε την αρνητική αυτή αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ επίσης προβλέπει δυσκολίες για την Ελλάδα, λέγοντας πως η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 3.8% φέτος, αντί για το αναμενόμενο 3%.
Πάντως, κάποια πρόοδος σημειώνεται σε σχέση με το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, η Γερμανία μάλλον υπαναχωρεί από την απαίτησή της να συμμετάσχουν στο πακέτο και οι ιδιώτες. «Ο Wolfgang Schäuble δέχεται αφόρητες πιέσεις να συμβιβαστεί με τη πραγματικότητα».
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, έλπιζε πως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, και τα επενδυτικά ταμεία θα συμμετείχαν με €30 δισ στην επόμενη διάσωση, η οποία θα είχε συνολική αξία έως και €110 δισ. Οι περισσότερες όμως χώρες της ευρωζώνης διαφωνούν, η ΕΚΤ εκφράζει σκεπτικισμό, και οι οίκοι αξιολόγησης ανησυχούν, οπότε και το υπουργείο άρχισε να συνειδητοποιεί το αδιέξοδο της πρότασης αυτής και να συμβιβάζεται.
Όπως ανέφερε ανώνυμη πηγή του υπουργείου, «με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πρότασή μας είναι πλέον απίθανη…». Το πολύ  πολύ, οι επενδυτές να συμβάλλουν ποσό  €3 δισ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών είναι ότι αν όντως συνέβαινε, οι οίκοι αξιολόγησης θα το θεωρούσαν ως μια μορφή μερικής ελληνικής χρεοκοπίας. Η ΕΚΤ δήλωσε πως αν γίνονταν κάτι τέτοιο, τότε θα έπαυε να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.
Τα αποτελέσματα αυτής της μεταβολής στη γερμανική στάση έχουν μεγάλες προεκτάσεις. Τώρα θα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να βρουν οι ίδιες τα απαραίτητα €30 δισ. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε όπως προειδοποίησε το ΔΝΤ, ούτε αυτό δεν θα μετέχει σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.
Από τη πλευρά της, η Αθήνα επιζητεί μια γρήγορη απόφαση. Σε συνέντευξή του στη Financial Times Deutschland, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «αν δεν έχουμε μια απόφαση σύντομα, σχετικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας… το πρόγραμμα μπορεί να καταρρεύσει από μόνο του». Πρόσθεσε πως «η παρούσα διάθεση δεν μας βοηθά να βγούμε από τη κρίση».
Και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado  ζητάει μια γρήγορη απόφαση σε σχέση με την δεύτερη ελληνική διάσωση. Μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung είπε πως «δεν μιλάμε πια για μια κρίση σε ένα μόνο κράτος, αλλά για μια συστημική κρίση…».

S.A.-Der Spiegel
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,774407,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου