Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Η κρίση επεκτείνεται στον ευρωπαϊκό νότο

Ακόμη θυμόμαστε τους πανηγυρισμούς, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των άλλων ευρωπαίων ηγετών για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Υποτίθεται ότι η αγορά θα έκρινε το αποτέλεσμα της Συνόδου για την Ελλάδα, καθώς τότε η ΕΕ με την πίεση της Γερμανίας είχε πει ότι η συμφωνία για βοήθεια της Ελλάδας είναι μοναδική, δεν θα υλοποιηθεί σε άλλες περιπτώσεις. Έτσι, οι.. νάνοι της Ευρώπης έκαναν το καθήκον τους πιστεύοντας ότι λύνοντας το ελληνικό πρόβλημα θα
ησύχαζαν. Όμως, οι αγορές τιμωρούν τους άτολμους και τους φυγόμαχους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.
Η εικόνα από τα χρηματιστήρια, τα spreads, τα cds των περιφερειακών χωρών επιβεβαίωσαν ότι η κρίση χρέους είναι συστημική, δεν αφορά μόνο την κακή και σπάταλη Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. Πλέον στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει πέσει πανικός καθώς οι πιέσεις εντείνονται για το ευρωπαϊκό νότο, δηλαδή Ιταλία και Ισπανία όπου τα spreads έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία, μια από τις 8 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, την Τρίτη το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας ανήλθε στο 6,26% με το spread να διαμορφώνεται στις 381 μονάδες βάσης–δηλαδή, ανήλθε σε επίπεδα που θεωρούνται σχεδόν απαγορευτικά για το δανεισμό. Σημαντική πτώση, που ξεπέρασε το 2%, κατέγραψε και ο δείκτης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.
Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Παράλληλα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ενημερώσει τη Βουλή και τη Γερουσία πιθανότατα για έκτακτα μέτρα – φωτιά.
Στην Ισπανία το επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε στα ύψη με το 10ετές ομόλογο να είναι στο 6,46% και το spread πάνω από τις 400 μονάδες. Μάλιστα την Πέμπτη οι Ισπανοί θα επιχειρήσουν να δανειστούν 3,5 δις ευρώ, μάλλον με τσουχτερό επιτόκιο. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις ανάγκασαν τον Χοσέ-Λουίς Θαπατέρο να αναβάλλει τις διακοπές του ώστε να διαχειριστεί την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.
Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την παροχή βοήθειας στις δύο χώρες αλλά και στην Κύπρο που επίσης πιέζεται από τις αγορές και έχει δει την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι σε άρθρο του στον Le Monde προχώρησε και σε αυστηρή κριτική για την εκτίμηση που κάνουν οι αγορές για την θέση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία είναι «γελοία και προκαλεί κατάπληξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου