Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Νεκρός ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Τζ. Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν κατά την χθεσινή επίθεση ενόπλων με ρουκέτες στην πόλη Βεγγάζη της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτατος αξιωματούχος του
λιβυκού υπουργείου Εσωτερικών. "Ο (Αμερικανός) πρεσβευτής στη Λιβύη και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον τους», είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος στην Βεγγάζη, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε μέσω twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μουστάφα Αμπού Τσαγκούρ.
Ο Λίβυος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασε μέσω twitter την «άνανδρη επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου και την δολοφονία του (πρεσβευτή) κ.Στίβενς και άλλων διπλωματών».
Ερωτηθείς σχετικά με τους θανάτους, υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τρίπολη είπε στο Ρόιτερς: «Δεν έχουμε πληροφορίες γι αυτό». Ο ίδιος υπάλληλος είπε ότι η πρεσβεία μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου.
Ο Λίβυος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής κατευθυνόταν προς ασφαλέστερο κτίριο ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσαν διαδηλωτές εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη σκοτώνοντας έναν υπάλληλό του για να διαμαρτυρηθούν για μια αμερικανική ταινία την οποία θεώρησαν προσβλητική προς τον προφήτη Μωάμεθ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρεσβευτής και τρεις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον του αυτοκινήτου τους. Ο αξιωματούχος είπε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ έστειλε στρατιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων στην Τρίπολη και από εκεί στις ΗΠΑ.
Ένοπλοι επιτέθηκαν χθες το απόγευμα στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Βεγγάζη και συγκρούστηκαν με τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας, που υποχώρησαν κάτω από σφοδρά πυρά. Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του κτιρίου, ενώ άλλοι έριξαν αυτοσχέδιες βόμβες στο συγκρότημα προκαλώντας μικρές εκρήξεις.
Η επίθεση ακολουθεί διαδήλωση στην γειτονική Αίγυπτο όπου οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στους τοίχους της πρεσβείας των ΗΠΑ, έσκισαν την αμερικανική σημαία και την έκαψαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την ίδια ταινία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση
Ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σήμερα έντονα την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «ειδεχθή», ενώ ζήτησε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
«Ζήτησα από τη κυβέρνησή μου να παράσχει όλα τα απαραίτητα μέσα για την υποστήριξη της ασφάλειας του προσωπικού μας στη Λιβύη και να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές μας αποστολές σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Ομάμα σε ανακοίνωσή του.
«Αν και οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις προσπάθειες να δυσφημιστούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλων, πρέπει να εκφράσουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην παράλογη βία που κόστισε τη ζωή σε αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.
Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τους Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από τη χθεσινή επίθεση με ρουκέτες υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε πέρυσι ο Στίβενς στη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη.
Στο μεταξύ το Παρίσι ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να «δράσουν» και να «συλλάβουν τους ενόχους» αυτής της επίθεσης.
«Καταδικάζουμε αυτές τις απολύτως αχαρακτήριστες πράξεις, επιθυμούμε να ζητήσουμε από τις λιβυκές αρχές να συλλάβουν τους ενόχους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον εξήρε το έργο του Αμερικανού πρεσβευτή
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξήρε σήμερα τον Αμερικανό πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς, που έχασε τη ζωή του στη χθεσινή επίθεση εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, για τις διπλωματικές υπηρεσίες που προσέφερε επί δύο δεκαετίες και την αφοσίωσή του στον λιβυκό λαό.
«Καθώς εξελισσόταν η κρίση στη Λιβύη, ο Κρις ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που βρέθηκε στη Βεγγάζη», δήλωσε η Κλίντον. «Διακινδύνευσε την ίδια του τη ζωή για να βοηθήσει τον λιβυκό λαό να χτίσει τα θεμέλια για ένα νέο, ελεύθερο κράτος. Πέρασε κάθε ημέρα έκτοτε βοηθώντας να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε. Ο Κρις ήταν αφοσιωμένος στην προαγωγή των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων, ακόμη κι όταν αυτό σήμαινε ότι έθετε τον εαυτό του σε κίνδυνο».
Η Αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Σον Σμιθ, αξιωματούχος διαχείρισης πληροφοριών με 10 χρόνια υπηρεσία στο διπλωματικό σώμα, όμως δεν έδωσε τα ονόματα των άλλων δύο Αμερικανών υπαλλήλων καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τον θάνατό τους.
«Όλοι οι Αμερικανοί που σκοτώθηκαν στις χθεσινές επιθέσεις έκαναν την απόλυτη θυσία. Καταδικάζουμε αυτή τη βίαιη και άγρια επίθεση που κόστισε τις ζωές τους, τις οποίες είχαν αφιερώσει στο να βοηθούν τον λαό της Λιβύης να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε η Κλίντον.

1 σχόλιο: