Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Απ' το λιοστάσι του παππού...

Οι ρίζες που έχουμε στο χωριό, μας δίνουν το λάδι της χρονιάς. Κάποτε κανείς – μα κανείς δεν ασχολούνταν για την ποσότητα, την τιμή. Η λέξη «κέρδος» δεν υπήρχε καν στο πίσω μέρος του μυαλού του. Τώρα όμως οι εποχές άλλαξαν. Η τυποποίηση όμως του ελαιόλαδου που παράγουμε μας δίνει υπερδιπλάσιο όφελος και αξίζει να ψάξουμε τον τρόπο για να δώσουμε στην
έστω μικρή παραγωγή μας μεγαλύτερη αξία.
Είναι ενδεικτικό ότι το «χύμα», έξτρα παρθένο λάδι πωλείται στα 2 ευρώ το λίτρο ενώ για το ίδιο λάδι, αν είναι τυποποιημένο, η τιμή πώλησης αυξάνεται στα 4,5 με 5 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε διέξοδο για τις πωλήσεις και σε αγορές του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή, το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται για παράδειγμα, στην Ιταλία – η οποία εισάγει και ελληνικό λάδι και το εξάγει εκ νέου ως δικό της – και ακριβώς επειδή πωλείται χύμα δίνει χαμηλότερες τιμές στον έλληνα παραγωγό.
Πρακτικά, για εμάς που δεν θέλουμε να εισέλθουμε με τη μία στην παραγωγή αλλά έχουμε τις προοπτικές μιας προσοδοφόρου, έστω και συμπληρωματικής ενασχόλησης, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά συγκροτήματα ελαιοτριβείων ψυχρής έκθλιψης, διφασικά, χωρίς υγρά απόβλητα, με δυνατότητα να επεξεργάζονται ελαιόκαρπο από 50 ως 350 κιλά την ώρα.
Ανάλογα με τις δυνατότητες τους, τα ελαιοτριβεία αυτά κοστίζουν από 6.000 ευρώ, αυτά που μπορούν να επεξεργαστούν 20 κιλά την ώρα ως περίπου 16.000 ευρώ τα ελαιοτριβεία που επεξεργάζονται 100 με 130 κιλά καρπού την ώρα.
Και αυτά τα σχετικά μικρά ελαιοτριβεία δίνουν τη δυνατότητα για παραγωγή και τυποποίηση σε μικρομεσαίους παραγωγούς. Και βέβαια, χρειάζεται και κάποιος πρόσθετος εξοπλισμός, όπως φίλτρο πλακών, γεμιστικό φιαλών και για συσκευασίες, ταπωτικό, ετικετέζα και συρρικνωτής καψυλίων με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 10 με 15.000 ευρώ.
Όλα αυτά μπορεί να σας φανούν σε πρώτη φάση «κινέζικα». Σε κάθε περίπτωση, αν μπείτε σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να ψάξετε και να ρωτήσετε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, ξέρετε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου είναι ανάλογη του χρόνου που μεσολαβεί από την συλλογή του καρπού ως την επεξεργασία του; Όπως επίσης, ότι κατά την τυποποίηση θα πρέπει να αναγράφονται ημερομηνία λήξης, συστατικά του λαδιού και τα στοιχεία του τυποποιητή, μεταξύ άλλων;
Για να εγκαταστήσουμε μηχανήματα επεξεργασίας για την παραγωγή ελαιολάδου, θα ζητήσουμε προηγουμένως αριθμό ελαιοκομικού μητρώου από τη Διεύθυνση Γεωργίας του νομού όπου θα βρίσκεται η εγκατάσταση. Ξεχωριστή άδεια απαιτείται για τη συσκευασία και τυποποίηση.
Μια άλλη λύση, ίσως πιο απλή, είναι να απευθυνθούμε σε μια εταιρεία που να αναλαμβάνει την τυποποίηση και τη διάθεση προϊόντων ελιάς.  Με αυτόν τον τρόπο, απαλλασσόμαστε εμείς από τη διαδικασία τυποποίησης και αφήνουμε την εταιρεία να κάνει την υπόλοιπη δουλειά.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου