Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Θέλει η πολιτεία να κάνουν οικογένεια οι νέοι;

Αν η υποψήφια ελληνίδα μάνα είχε εικόνα των παροχών που εξασφαλίζουν στις οικογένειες οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, σίγουρα θα ήθελε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να πάει να γεννήσει κάπου αλλού. Μέχρι και επίδομα 200 και 300 ευρώ στους γονείς που αποφασίζουν να
κρατήσουν το παιδί τους στο σπίτι αντί να το στείλουν στον παιδικό σταθμό καταβάλλεται στο εξωτερικό. (σ.σ σε αντίθεση με εμάς που κρατάμε στα σπίτια μας τα μωρά επειδή οι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν θέσεις). Δυστυχώς, το να εγκαταλείψεις τη χώρα δεν είναι εύκολο για τους πολλούς (ούτε καν για τους λίγους). Γι’ αυτό, ας έχουμε τουλάχιστον εικόνα των παροχών που προβλέπει το σύστημά μας. Μπορεί κάτι να μας διαφεύγει και δεν είναι καιρός να απεμπολούμε δικαιώματα.
Την 1/1/2013, το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτά που ξέραμε έναν χρόνο νωρίτερα. Ένα επίδομα φεύγει (πολυτενικό), ένα έρχεται (επίδομα παιδιών), κάποιες παροχές ψαλιδίζονται (επίδομα μητρότητας) και άλλες καταργούνται (επίδομα γάμου). Να λοιπόν πως διαμορφώνεται η κατάσταση:
  1. Πριν την γέννα, η μητέρα δικαιούται άδεια 56 ημερών ενώ μετά τη γέννα, μπορεί να μείνει στο σπίτι της με το μωρό της για 63 ημέρες. Σε όλο αυτό το διάστημα θα εισπράττει ολόκληρο το μισθό της είτε από το ΙΚΑ, είτε από τον ΟΑΕΔ (εφόσον ο μισθός περνάει ένα επίπεδο και πάνω).
  2. Κατά τη γέννα, παρέχεται επίδομα στη γυναίκα για τα έξοδα ύψους περίπου 900 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ
  3. Μετά την άδεια κύησης και λοχείας η μητέρα δικαιούται μειωμένο ωράριο χωρίς να υποστεί κάποια μείωση των αποδοχών της. Με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη μπορεί να πάρει άδεια 3,5 μηνών με αποδοχές αν και πλέον οι εργοδότες δεν δίνουν πλέον τη συγκατάθεσή τους.
  4. Υποχρεωτική είναι η χορήγηση της 6μηνης άδειας μητρότητας κατά την οποία η μητέρα εισπράττει το βασικό μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Μετά την πτώση του μισθού από τον περασμένο Φεβρουάριο, μειώθηκε και το επίδομα μητρότητας στα 586 ευρώ ευρώ (συν 10% για κάθε παιδί).
  5. Η μητέρα προστατεύεται από την απόλυση ακόμη και για 18 μήνες μετά τη γέννα.
  6. Με τον νέο νόμο ο οποίος ήδη ψηφίστηκε, καθιερώνεται επίδομα παιδιού ακόμη και για όσους έχουν ένα παιδί. Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών που έχει η κάθε οικογένεια αλλά και από το οικογενειακό εισόδημα. Τα ποσά του επιδόματος και τα εισοδηματικά κριτήρια, τελούν υπό αναθεώρηση παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν έχει καν εφαρμοστεί.  Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το επίδομαέχει ως εξής:
    • 13,3 ευρώ έως 40 ευρώ για τις οικογένειες με ένα παιδί. Δεν υπάρχει επίδομα για οικογένειες με εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ
    • 26,7 έως 80 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά. Δεν υπάρχει επίδομα αν το εισόδημα υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ
    • 43 έως 130 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά. Δεν υπάρχει επίδομα για οικογένειες με εισόδημα άνω των 32.000 ευρώ. Ειδικά οι τρίτεκνοι, θα εισπράττουν και ένα ετήσιο επίδομα 450 ευρώ για κάθε παιδί αρκεί το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό θα είναι πρόσθετο επίδομα. Δηλαδή ο τρίτεκνος θα εισπράττει και το μηνιαίο επίδομα των 43 έως 130 ευρώ και το ετήσιο των 450 ευρώ ανά παιδί (1350 ευρώ ετησίως)
    • 60 έως 180 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά, επίδομα το οποίο μηδενίζεται για έχοντες εισόδημα άνω των 36.000 ευρώ. Ισχύει ότι και για τους τρίτεκνους. Δηλαδή, εκτός από το μηνιαίο επίδομα θα χορηγείται και ετήσιο επίδομα 450 ευρώ ανά παιδί δηλαδή 1800 ευρώ συνολικά.
  7. Πρόσθετο αφορολόγητο στην φορολογική κλίμακα δεν θα υπάρχει.
  8. Επίδομα παιδικού σταθμού στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Παρέχονται δωρεάν θέσεις με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αλλά δεν είναι αρκετές για όλους. Όσοι δεν μπορούν να ενταχθούν στις θέσεις που καλύπτονται με τα κοινοτικά κονδύλια, πρέπει είτε να βρουν θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό (τα τροφεία εξαρτώνται από την τιμολογιακή πολιτική του εκάστοτε δήμου σε σχέση με το εισόδημα), είτε σε ιδιωτικό σταθμό. Τα παιδιά που μένουν έξω κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 35.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου