Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΗΠΑ- Τουρκία σχεδιάζουν το νέο χάρτη της Μεσογείου

Η χρηματοπιστωτική κρίση που έπνιξε την Κύπρο μπορεί να φάνηκε ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για μεγαλύτερες εξελίξεις στο
νησί, ωστόσο απ' ότι φαίνεται το παιχνίδι ισχύος είναι πολύ μεγαλύτερο και φέρει τη σφραγίδα της Άγκυρας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται πως άρπαξαν τη μεγάλη ευκαιρία και προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους αυτοκρατορία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με οθωμανικά χαρακτηριστικά και τις πλάτες των ΗΠΑ.
Αφού κατάφεραν να κλείσουν το διαχρονικό μέτωπο με τους Κούρδους και να ταπεινώσουν το Ισραήλ, υποχρεώνοντας το Τελ Αβίβ σε μία «μεγαλοπρεπέστατη» συγγνώμη, επιδιώκουν σήμερα με στρατηγικό σύμμαχο τους Αμερικανούς να επιβάλουν το δικό τους status quo στην περιοχή.
Η επερχόμενη επίσκεψη την προσεχή Δευτέρα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αναμένεται να βάλει τη σφραγίδα των δύο πλευρών σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη Συρία, τη Μέση Ανατολή αλλά και την Κύπρο, με το θέμα της οριστικής λύσης στο ζήτημα της επανένωσης του νησιού εις βάρος των ελληνοκυπρίων να ανακινείται. Ήδη το «λαγό» φρόντισαν να κάνουν οι New York Times, οι οποίοι δημοσίευσαν άρθρο του πρώην απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ο οποίος τονίζει πως έφτασε η ώρα για μία στέρεη λύση.
Το αρνητικό όμως για Ελλάδα και Κύπρο είναι πως πλέον βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι της Άγκυρας, μιας και η οικονομική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας σε συνδυασμό με τους χειρισμούς Νταβούτογλου αλλά και την αδυναμία της χώρας μας να αρθρώσει συγκρουσιακή εξωτερική πολιτική λόγω των οικονομικών της δεσμεύσεων, καθιστά επικίνδυνη την εποχή για τα ελληνικά συμφέροντα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει εγκλωβισμένος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την ώρα που ο Τούρκος ομόλογός του σχεδιάζει τη σκακιέρα των εξωτερικών σχέσεων στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου