Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ποιοι πρέπει να ανησυχούν για τις επιχειρησιακές συμβάσεις;

Με άγριο "ψαλίδι" απειλούνται οι εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση που υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, με βάση το "παράθυρο" του Μνημονίου Νο3. Άμεσα απειλούμενοι, σύμφωνα με το "Έθνος" είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και των ζαχαρωδών.

Για τους 63.000 τραπεζοϋπαλλήλους, εάν σταματήσει να ισχύει ο κατώτατος μισθός των 1.000 ευρώ που προβλέπει η κλαδική σύμβαση και υπογράψουν επιχειρησιακή, σύμφωνα με το κατώτατο όριο της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ (740 ευρώ), η μείωση θα είναι της τάξης του 26%.

Στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην ίδια υπόθεση, το ποσοστό μείωσης μπορεί να κυμανθεί από 18,5-21,8%. Αυτή τη στιγμή, η κλαδική σύμβαση προβλέπει ότι ένας σερβιτόρος έχει κατώτατο μισθό 927 ευρώ, ένας ρεσεψιονίστ 947 ευρώ και μια καμαριέρα 909 ευρώ.
Παράλληλα, άμεσα απειλούνται και οι 500.000 εμποροϋπάλληλοι που λαμβάνουν κατώτατο μισθό από την κλαδική τους σύμβαση 903 ευρώ, αφού μια ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε μείωση 18%.

Εκτός από τους παραπάνω κλάδους, σύμφωνα με την εφημερίδα, απειλούνται και οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα κατώτατο μισθό 1.270 ευρώ (ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε ψαλίδι 40%). Κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο φαρμάκου και καλλυντικού (πάνω από 25.000 άτομα) με κατώτατο μισθό 867 ευρώ.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας κάνει λόγο για "εκβιαστικά διλήμματα", με τα οποία "οι επιχειρήσεις με προχωρούν σε γενικευμένη μείωση μισθών, σε εκτεταμένη επιβολή της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας".

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, κάνει λόγο για «θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων» και προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου