Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η Φιλαδέλφεια στη Μικρά Ασία
1391: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος. Για να κερδίσει την εύνοια του σουλτάνου Μουράτ παρέδωσε στους Οθωμανούς τη Φιλαδέλφεια, τελευταία ελεύθερη πόλη στη Μικρά Ασία. Οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν και ο Ιωάννης εξεστράτευσε εναντίον τους μαζί με τους Τούρκους.

1833: Στο Ναύπλιο κυκλοφορεί από την Αντιβασιλεία το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
1852: Γεννιέται ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης, που ανήκε στη
«γαλλική ακαδημαϊκή σχολή» και θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του οριενταλισμού στην Ελλάδα.
1907: Πεθαίνει ο ποιητής Τζιόζουε Καρντούτσι, ο πρώτος Ιταλός που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1906). Το ποίημα «Υμνος στο σατανά», που γράφτηκε το 1863, ως πρόποση σε δείπνο, συνοδεύτηκε από αντιδράσεις. Θεωρήθηκε βλάσφημο. Επανεκδόθηκε το 1869 από τη ριζοσπαστική εφημερίδα της Μπολόνια «Ιλ Πόπολο», εν όψει του 20ού Οικουμενικού Συμβουλίου του Βατικανού. Ο Καρντούτσι εξέφραζε τις αντικληρικαλικές του απόψεις: «Δεν γνωρίζω καμία αλήθεια του Θεού ούτε ειρήνη με το Βατικανό ή με κάποιον ιερέα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί και αμετάβλητοι εχθροί της Ιταλίας».
1923: Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών και τον βρίσκει ασύλητο.
1923: Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου γίνεται 1η Μαρτίου.
1959: Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσεται πρόεδρος της Κούβας μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα.
1964: Θριαμβευτική νίκη του Γεωργίου Παπανδρέου στις εκλογές. Η Ενωση Κέντρου καταλαμβάνει το 52,8%, η ΕΡΕ το 35,2% και η ΕΔΑ το 11,8%.
1985: Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
2008: Στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών ενθρονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου