Άλλη μια απόδειξη για την καχεξία της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι η είδηση που ακολουθεί. Την αλιεύσαμε από τα σημερινά "Νέα" και την παρουσιάζουμε αυτούσια. Δείτε πώς το πολιτικό σύστημα (πράσινο και μπλε) αδιαφόρησε για μια υποχρέωσή του. Ποιος την πληρώνει; Σε αυτή την περίπτωση πρώτα οι έμποροι και μετά οι καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, ο
ανυπεράσπιστος πολίτης...
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
Διορία 40 ημερών έχει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ). Η διορία θεωρείται ασφυκτική από την Κυβέρνηση που σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογεί διαδικασίες σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα για την συλλογή και διαχείριση των απαραίτητων δεδομένων.
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο άρχισε να δημιουργείται το 2003. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε το 2004 και ψηφίστηκε τελικά το 2005 (Ν. 3419/2005). Ο νόμος αυτός προέβλεπε πως το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο την 1.1.2007, εκτός εάν η προθεσμία αυτή παρατεινόταν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης. Έκτοτε η ενεργοποίησή του μετατέθηκε τέσσερις φορές. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως μέχρι το Μάρτιο του 2011 θα πρέπει να έχει προχωρήσει η ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ, διαδικασία που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2010.
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο αποσκοπούσε εξ αρχής στην ενοποίηση και απλούστευση των εμπορικών δραστηριοτήτων οποιασδήποτε μορφής, για ημεδαπά ή αλλοδαπά, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέσα από μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που θα ενοποιεί και θα ψηφιοποιεί όλα τα επί μέρους χειρόγραφα μητρώα και θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει η νόμιμη έναρξη εμπορικής δραστηριότητας οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου (Έλληνα ή ξένου) χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων από διάφορες υπηρεσίες.
Αν και ο νόμος για το ΓΕΜΗ έχει ψηφιστεί ήδη από το 2005, παρέχοντας «θεωρητικά» τη δυνατότητα για ηλεκτρονική πρόσβαση στο ηλεκτρονικό Μητρώο Επιχειρήσεων, ουσιαστικά βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συλλογής των απαραίτητων στοιχείων από Επιμελητήρια, τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Πολιτικά Δικαστήρια.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εμπλέξει στην ενημέρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου 3.200 συμβολαιογράφους, 100 Επιμελητήρια, αλλά και 100 ΚΕΠ, που αναλαμβάνουν πλέον τη παραλαβή όλων των εγγράφων και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους. Ωστόσο, επειδή η επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι σήμερα προβληματική, πληροφορίες αναφέρουν πως ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει την πληροφοριακή υποστήριξη του Μητρώου, την συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και την συντήρηση του συστήματος για συγκεκριμένο χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου