Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ως αναζητητής της γνώσης και της αλήθειας, θα έπρεπε να ξεκινήσω τις λίγες αυτές γραμμές με μια ιστορική αναδρομή και να σας παραθέσω την παγκόσμια σημασία των Φ/Β συστημάτων αλλά και την σημερινή τους προσφορά στην παγκόσμια κοινότητα ιδιαίτερα με την συνεισφορά τους στο περιβάλλον του πλανήτη μας.
Βέβαια θα το κάνουμε μαζί αυτό για να γνωρίσουμε μαζί ότι άλλοι συμπολίτες μας σε αυτόν τον πλανήτη έχουν εδώ και δεκαετίες κάνει τον ήλιο μας συνεταίρο τους και βοηθό τους στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ας δούμε τι λένε πρώτα όμως οι «ειδικοί των πάντων και γνώστες του μηδενικού μέλλοντος και της αγαπημένης τους κρίσης» (έλα τώρα μια φούσκα θα είναι και αυτό σαν το χρηματιστήριο, σιγά τώρα και η ΔΕΗ θα πουληθεί και δεν θα πληρώνει κανέναν, μόνο 100.000 ευρώ θα βγάλω σε 25 χρόνια σιγά τα λεφτά, θα μας τα πάρουν οι μεγάλοι που πας να μπλέξεις).
Αυτές είναι ελάχιστες μόνο από τις απίστευτες γνώσεις που διαδίδουν σαν τα παπαγαλάκια οι «ειδικοί» της πιάτσας οι επιχειρηματίες που τόσα χρόνια το μόνο που έμαθαν καλά να κάνουν ήταν να ανοίγουν τρύπες στην Γή. Ποτέ δεν σκέφτηκαν να σηκώσουν λίγο το κεφάλι τους και να κοιτάξουν τον γαλάζιο ουρανό με τον υπέροχο ήλιο μας που περιμένει ακόμα υπομονετικά να μας δώσει λύσεις μέσα από το φώς του για να μπορέσουμε όλοι μαζί ο καθένας με όση δύναμη διαθέτει να επουλώσουμε τις πληγές που έχουμε ανοίξει σε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη που μας φιλοξενεί και που έχουμε όλοι μαζί ευθύνη για την αργή καταστροφή του. Η Μητέρα φύση μας δείχνει τον δρόμο μέσα από το δικό μας συμφέρον. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι μόνο να προσπαθήσουμε . Ας τολμήσουμε και αντί να αλλάξουμε αυτοκίνητο ή σαλόνι στο σπίτι μας ας δώσουμε τα χρήματα μας για να τοποθετήσουμε ένα μικρό αυτόνομο Φ/Β σύστημα . Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα απλώς να αλλάξουμε προτεραιότητες, απλά να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και κάθε φορά που βγαίνουμε από το δωμάτιο μας μην ξεχνάμε το φώς ανοικτό.
Ελάτε όμως λίγο μαζί μου και ας κοιτάξουμε λίγο έξω από το σπίτι μας , μέσα όμως από το σπίτι μας (διαδίκτυο η γνώση είναι εκεί και μας περιμένει αρκεί να κοιτάξουμε στα σωστά σημεία) και αρκετά χρόνια πίσω για να δούμε ότι:
Η πρώτη γνωριμία του ανθρώπου με το φωτοβολταϊκό φαινόμενο έγινε το 1839 όταν ο Γάλλος φυσικός Edmond Becquerel (1820- 1891) ανακάλυψε το φωτοβολταϊκό φαινόμενο κατά την διάρκεια πειραμάτων του με μια ηλεκτρολυτική επαφή φτιαγμένη από δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια.
Το επόμενο σημαντικό βήμα έγινε το 1876 όταν οι Adams (1836- 1915) και ο φοιτητής του Day παρατήρησαν ότι μια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος παραγόταν από το σελήνιο (Se) όταν αυτό ήταν εκτεθειμένο στο φως .
Το 1918 ο Πολωνός Czochralski (188 - 1953) πρόσθεσε την μέθοδο παραγωγής ημιαγωγού μονοκρυσταλλικού πυριτίου (Si) με την σχετική έρευνα του και η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται βελτιστοποιημένη ακόμα και σήμερα
Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε επίσης το 1949 όταν οι Mott και Schottky ανέπτυξαν την θεωρία της διόδου σταθερής κατάστασης. Στο μεταξύ η κβαντική θεωρία είχε ξεδιπλωθεί. Ο δρόμος πλέον για τις πρώτες πρακτικές εφαρμογές είχε ανοίξει.
Το πρώτο ηλιακό κελί ήταν γεγονός στα εργαστήρια της Bell το 1954 από τους Chapin, Fuller και Pearson. Η απόδοση του ήταν 6% εκμετάλλευση της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας.
Το πρώτο ηλιακό κελί ήταν γεγονός στα εργαστήρια της Bell το 1954 από τους Chapin, Fuller και Pearson. Η απόδοση του ήταν 6% εκμετάλλευση της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας.
Τέσσερα χρόνια μετά, το 1958 η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων προσαρτάται στον χώρο των διαστημικών εφαρμογών όταν τοποθετήθηκε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκο σύστημα στον δορυφόρο Vanguard I Το σύστημα αυτό λειτούργησε επιτυχώς για 8 ολόκληρα χρόνια και ήταν ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά συστήματα. Το 1962 η μεγαλύτερη ΦΒ εγκατάσταση στον κόσμο γίνεται στην Ιαπωνία από την Sharp, σε έναν φάρο. Η εγκατεστημμένη ισχύς του συστήματος είναι 242Wp .
Τα φωτοβολταϊκά ξεκίνησαν λοιπόν να κάνουν την εμφάνιση τους αλλά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής η εφαρμογή τους ήταν δυνατή μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αυτόνομων συστημάτων. Η έρευνα όμως προχωρούσε και η απόδοση των ΦΒ συνεχώς βελτιωνόταν. Κυριότερος πελάτης των φωτοβολταϊκών τις δεκαετίες που ακολούθησαν είναι η NASA.
Οι υψηλές τιμες στα φωτοβολταικα ήταν ο σημαντικότερος λόγος που δεν υπήρχε περισσότερο ενθουσιώδης αποδοχή από την αγορά. Ενδεικτικά η τιμη των φωτοβολταϊκών ξεκινάει από τα 500$ ανά εγκατεστημμένο Watt το 1956, ενώ μετά από 14 χρόνια , το 1970 αγγίζει τα 100$/Watt. To 1973 οι βελτιώσεις στις μεθόδους παραγωγής φέρνουν το κόστος των φωτοβολαϊκών στα 50$/Watt.
Η πρώτη εγκατάσταση PV που φτάνει στα επίπεδα του 1MW (μεγαβατ) γίνεται στην Καλιφόρνια το 1980 από την ARCO Solar χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και σύστημα παρακολούθησης της τροχιάς του ηλίου 2 αξόνων (dual-axis trackers). Η εξέλιξη αρχίζει πλέον να γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς. Το 1983 η παγκόσμια παραγωγή ΦΒ φτάνει τα 22MW και ο συνολικός τζίρος τα 250.000.000$
Το 1999 η εταιρία Spectrolab σε συνεργασία με το NREL αναπτύσσουν ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο με απόδοση 32,3%!!!. Το στοιχείο αυτό είναι συνδυασμός τριών υλικών (στρώσεων) και ειδικό για εφαρμογές σε συγκεντρωτικά συστήματα CPV. Την ίδια χρονιά το ρεκόρ στην απόδοση των Thin Films φτάνει στο 18.8%. Η παραγωγή όλων των τεχνολογιών των ΦΒ πάνελ φτάνει συνολικά τα 200 MegaWatt.
2004: Η πορεία πια είναι ασταμάτητη. Η μαζική είσοδος μεγάλων εταιρειών στον χώρο των ΦΒ φέρνει την μαζική παραγωγή και αυτή με την σειρά της την τιμή των διασυνδεδεμένων συστημάτων στα 6,5 ευρώ/Wp. Γερμανία και Ιαπωνία κυριαρχούν στην κατασκευή ΦΒ πάνελ και πλέον σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες αρχίζουν, με τον έναν (παραγωγή εξοπλισμού) ή τον άλλον τρόπο (κατασκευή ΦΒ εγκαταστάσεων), να υιοθετούν τις τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών και να τις παγιώνουν στην συνείδηση των επενδυτών αλλά και των καταναλωτών ενέργειας. Η συνολική παραγωγή το 2004 έφτασε τα 1.200 MegaWatt ΦΒ στοιχείων ενώ ο τζίρος της ίδιας χρονιάς άγγιξε τα 6.500.000.000$.
Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον όσον αφορά την αγορά των φωτοβολταΙκών είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, τόσο για την καθολική εξάπλωση της φωτοβολταικης τεχνολογίας παγκοσμίως, όσο και για την καθοδική πορεία στις τιμές των φωτοβολταϊκών πλαισίων.
Όσο γι αυτούς που φοβούνται την υγεία τους το μόνο που τους συνιστούμε να κάνουν είναι απλά να διαβάσουν την παρακάτω αρχή λειτουργίας.
Το φωτοβολταϊκό (Φ/Β) φαινόμενο αφορά τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το Φ/Β φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Ανρί Μπεκερέλ (Becquerel). Περιληπτικά πρόκειται για την απορρόφηση της ενέργειας του φωτός από τα ηλεκτρόνια των ατόμων του Φ/Β στοιχείου και την απόδραση των ηλεκτρονίων αυτών από τις κανονικές τους θέσεις με αποτέλεσμα την δημιουργία ρεύματος. Το ηλεκτρικό πεδίο που προϋπάρχει στο Φ/Β στοιχείο οδηγεί το ρεύμα στο φορτίο.
Τα φωτοβολταϊκά είναι διατάξεις που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Το ηλεκτρικό αυτό ρεύμα χρησιμοποιείται για να δώσει ενέργεια σε μια συσκευή ή για τη φόρτιση μπαταρίας. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σε μικροϋπολογιστές τσέπης που λειτουργούν χωρίς μπαταρία, απλώς με την έκθεσή τους στο φως. Αγαπητοί μου φίλοι βάζοντας μια άνω τελεία στην Πρώτη μας αυτή επικοινωνία σας διαβεβαιώνω ότι σε κάθε έκδοση της εφημερίδας θα ήμαστε πάντα κοντά σας για να σας ενημερώσουμε πλήρως για ότι αφορούν τα Φωτοβολταικά συστήματα , τις αρχές λειτουργίας τους , τις δυνατότητες χρήσης τους, για τα αμέτρητα ωφελήματα σε εμάς και το περιβάλλον μας, τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα τοποθετήσετε, το νομικό πλαίσιο από το οποίο διέπονται , την εξέλιξη της τεχνολογίας τους , και πάνω από όλα τα πραγματικά επίπεδα τιμών .
Στην επόμενη έκδοση θα αρχίσουμε μαζί μια διεξοδική ανάλυση σε κάθε πτυχή της ποιο κερδοφόρας και οικολογικής επένδυσης που μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε χωρίς ρίσκα και χωρίς να υποθηκεύουμε και να μας προσημειώνουν τους κόπους μιας ζωής .
Αρκεί να αποφεύγουμε τις φανφάρες και τις δαπανηρές διαφημίσεις με τις μεγάλες υποσχέσεις . Μαζί θα κατεβάσουμε τις
· Κουρτίνες των υποσχέσεων και των ανύπαρκτων επιδοτήσεων.
· Την πληρωμή του δήθεν 20ετους σέρβις.
· Την πληρωμή από τρίτους (εταιρείες εγκατάστασης) της δικιάς μας επένδυσης.
· Την πληρωμή ή την δωρεά των φακέλων μελετών.
· Τι σημαίνει κόστος μελέτης και ποιο είναι πραγματικά αυτό.
· Πως γίνεται μια εγκατάσταση σε οικιακή στέγη.
· Τι πρέπει να ξέρουμε πριν εγκαταστήσουμε.
· Που απευθυνόμαστε για την διαδικασία σύνδεσης.
· Τι σημαίνει κορεσμένο δίκτυο.
· Τι ανακοινώνει η ΔΕΗ.
Και το ποιο σημαντικό τι δεν θέλουν οι εταιρείες πώλησης να ξέρουμε.
Με Όλα αυτά αγαπητοί αναγνώστες μας σε κάθε έκδοση θα είμαστε κοντά σας.
Και για να μην σας κρατάμε σε αγωνία , αλλά και για την άμεση απάντηση των ερωτημάτων Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του Diogenis Project της Eratech ΕΕ θα έχετε την δυνατότητα να καλείτε από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 09:00 έως 17:00 στον αριθμό ενημέρωσης και εξυπηρέτησης μελλοντικών επενδυτών σε Φ/Β Συστήματα 2102589120 για να έχετε πλήρη και έγκυρη ενημέρωση σε ότι αφορά την μελλοντική σας επένδυση χωρίς την παραμικρή δέσμευση.
Ήδη σχεδιάζω το νέο μου σπίτι. Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική έχει τον πρώτο λόγο, έτσι σχεδίασα την σκεπή μου να έχει την ιδανική κλίση και τον ιδανικό προσανατολισμό προς τον ήλιο, προκειμένου να εγκαταστήσω τα 10 KW φωτοβολταϊκά που επιτρέπονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έλθω σε επαφή μαζί σας κάποια στιγμή.
Με Εκτίμηση
Σπύρος Καβακόπουλος
Κύριε Σεϊτανίδη γιατί κόψατε το σχόλιό μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγραφα, απλά, ότι με ανακοινώσεις-σχόλια σαν το παραπάνω του κ.Καβακόπουλου, περισσότερο δημιουργούνται υπόνοιες παρά ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα.
1>> Για ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ του, άρχισε να γράφει σχόλια ΤΩΡΑ που ίσως θα είναι υποψήφιος για Συμπαραστάτης του Δημότη, ενώ μέχρι χθες ήταν εξαφανισμένος από το blog σας;
2>> Δεν είναι φυσικό να "μπουν" στο μυαλό του αναγνώστη παράξενες σκέψεις, όταν μας λέει πως "Ήδη σχεδιάζω το νέο μου σπίτι"...
Νομίζω ότι τέτοιες παρεμβάσεις-σχόλια εκ μέρους του κ. Καβακόπουλου είναι το λιγότερο παράτολμες.
ΥΓ.: Αλήθεια, γιατί κόπηκε το σχόλιό μου;
Εκτός αν έγινε κατά λάθος (πράγμα απόλυτα κατανοητό).
@Ανώνυμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσφαλώς δεν κόπηκε κατά λάθος. Τι λογική είναι αυτή; Ετοιμάζει κάποιος το νέο του σπίτι και ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ είναι ύποπτος για λεηλασία των χρημάτων του δημοσίου; Να εξηγούμαστε, εδώ κάνουμε πολιτική κριτική. Αυτού του τύπου οι αποδομήσεις προσώπων, ακόμα κι αν έγιναν ως ένα βαθμό ανεκτές, δεν μπορεί να συνεχιστούν. Έχετε κάποια απόδειξη για όσα γράφετε ή πρέπει οι όποιες ΥΠΟΝΟΙΕΣ ενός ΑΝΩΝΥΜΟΥ -που άρα δεν ευθύνεται για όσα λέει ή γράφει- να σπιλώνουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα; Ήλπιζα να καταλάβετε γιατί έκοψα το σχόλιό σας, αλλά επειδήμε ρωτάτε, σας απαντώ. Αν έχετε -εσείς ή όποιος άλλος- στοιχεία εναντίον ενός οποιουδήποτε διεκδικεί μια θέση στην πόλη, θα τα δημοσιεύσω φάτσα- κάρτα. Αλλά σπιλώσεις με απλές υπόνοιες, δεν γίνονται δεκτές εδώ.
Κύριε Σεϊτανίδη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την απάντηση-διευκρίνησή σας(11.44πμ).
Κατάλαβα το πνεύμα και τη φιλοσοφία σας και οφείλω να παραδεχθώ πως δεν έχετε άδικο.
Να διευκρινήσω όμως και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσω γι αυτούς που μας-σας διαβάζουν, ότι δεν προσπάθησα να σπιλώσω κανέναν κύριο Καβακόπουλο.
Ούτε κατηγόρησα, ούτε άφησα υπόνοιες.
ΑΠΛΑ ΕΘΕΣΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ και ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ... περί του ΑΝ είναι Τυχαίο... πράγμα που προσωπικά ΔΕΝ το Νομίζω!!!
Από κει και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τα κριτήριά σας για Λογοκρισία.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ η γνώμη & άποψη του ενός (η δική σας εν προκειμένω) να είναι η απόλυτα σωστή ΠΑΝΤΑ!
Και αφού οι αναγνώστες σας δεν ξέρουν τι λένε τα λογοκριμένα -από εσάς- σχόλια, είναι αδύνατον να βγάλουν συμπέρασμα για το ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΗΟ & ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ.
Επομένως περισσότερο αποκρύπτεται η πιθανή αλήθεια, παρά διευκολύνεται ο δημοκρατικός διάλογος.
Αν καταλάβατε, δεν αναφέρομαι μόνο για το σχόλιό μου που κόπηκε αλλά γενικότερα, και από όσο έχω διαβάσει εδώ μέσα, έχουν και άλλοι αυτή την ΑΠΟΡΙΑ.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.
Φιλικά,
Γ.Γ.
@ΓΓ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ έτσι. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ επέλεξα συνειδητά να διατηρώ ένα blog στην πόλη μας, και να είναι γνωστή η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του, δηλαδή όλοι γνωρίζετε -κι εσείς, αφού μου απευθύνεστε- ποιος είμαι. Αντίθετα, ένας Ανώνυμος, μπορεί ως τέτοιος -δε λέω ότι το κάνετε εσείς- να υβρίζει, να προσβάλλει, να αφήνει υπονοούμενα. Εδώ δεν κάνουμε δικαστήριο για το ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Εδώ φιλοξενούνται όλες οι απόψεις, εκτός αν ο γνωστός σε όλους ιδιοκτήτης του blog εκτιμήσει -με βάση κάποια κριτήρια που εξαρχής έχουν τεθεί- ότι μια ανάρτηση εμπίπτει σε αυτά. Εχω πει επίσης επανειλημμένως ότι επώνυμα σχόλια δεν κόβονται, εκτός αν εμπίπτουν στο νόμο. Γράψτε επωνύμως ότι ο κ. Καβακόπουλος έκανε αυτό ή εκείνο, και το σχόλιο θα δημοσιευθεί. Αν ο κ. Καβακόπουλος -ή οποιοσδήποτε- θίγεται, θα στραφεί εναντίον σας. Θα ζητήσουμε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να άρει το απόρρητο και να δούμε αν πράγματι είστε αυτός που υπογράφει. Και μετά βρείτε τα στα δικαστήρια.
Σκεφτείτε όμως ένας Ανώνυμος να βγαίνει και να λέει το μακρύ του και το κοντό του (δεν διανοείστε τι σχόλια έχω κόψει, είναι απύθμενη η κακία κι η έφεση προς ύβρεις και προσβολές ορισμένων).
Ξεκάθαρα πράγματα λοιπόν. Ως επώνυμος, με όμομα επώνυμο και τρόπο επικοινωνίας, δεν έχετε κανένα πρόβλημα, μπαίνουν όλα εκτός βέβαια από αυτά που εμπιπτουν στο νόμο (αν πείτε κάποιον "κλέφτη" χωρίς αποδείξεις, το σχόλιο δεν θα ανέβει, αλλά θα επικοινωνήσω μαζί σας για να έχω τα στοιχεία. Τα έχω; Το δημοσιεύω. Δεν τα έχω; Δεν το δημοσιεύω).
Κάπως πρέπει σε νέα μέσα επικοινωνίας όπως το blog να διασφαλίζεται κι η ελευθερία της ανώνυμης σχολιογραφίας, αλλά και η προστασία της τιμής και της υπόληψης συμπολιτών μας. Είναι μια άσκηση πιο δύσκολη από όσο φαίνεται, αλλά την επιχειρούμε από εδώ.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Είναι άραγε κακό με το εφάπαξ, λόγω σύνταξης να σχεδιάζω μόνος μου και να ονειρεύομαι ένα άκρως οικολογικό σπίτι στα 61 μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν το μεγάλο ενδιαφέρον μου για την οικολογία. Αν ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για μποστάνι στην ταράτσα του, για οικιακή κομποστοποίηση, για αντικατάσταση του αυτοκινήτου του με το ποδήλατο στην Αθήνα, εδώ είμαι για να του πω τις εμπειρίες μου, να του δείξω πως το κάνω και να το κάνει κι αυτός. Κύριε Σεϊτανίδη αξίζει ένα σχετικό άρθρο για το θέμα αυτό.
Με Εκτίμηση
Σπύρος Καβακόπουλος
Το περιμένω, κύριε Καβακόπουλε, αν είστε πρόθυμος να το γράψετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήOK ξεκινάω. Με τη διαφορά ότι κάθε ένα απ΄ αυτά που αναφέρω, είναι και διαφορετικό θέμα. Συμφωνείτε να γράψω για κάθ' ένα ξεχωριστά;
ΑπάντησηΔιαγραφή