Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα

1634: Ο Γαλιλαίος απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!».
1755: Φεύγει από τη ζωή ο Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα
Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. [γεν. 18/1/1869]
1828: Ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του '21.

1837: Σκοτώνεται σε ηλικία 38 ετών, μονομαχώντας με τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του, ο Αλεξάντερ Πούσκιν, από τους κορυφαίους Ρώσους λογοτέχνες.
1898: Γεννιέται ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, γερμανός δραματουργός. («Όπερα της Πεντάρας», «Ο κύκλος με την κιμωλία», «Μάνα Κουράγιο», «Η ζωή του Γαλιλαίου»).
1911: Αθεϊκά του Βόλου. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Γερμανός τίθεται επικεφαλής εκστρατείας για να κλείσει το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο του Βόλου. Είχε ιδρυθεί το 1908 από τον Αλέξανδρο Δελμούζο, που εισήγαγε τη δημοτική γλώσσα και σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές. Μαζί με 20 υποστηριχτές του θα κατηγορηθεί για αθεϊσμό, μασονισμό, μαλλιαρισμό, αντεθνική συμπεριφορά. Θα δικαστούν στο Ναύπλιο το 1914 και θα αθωωθούν.
1913: Απεβίωσε ο ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας. Προσβλήθηκε από οξεία μηνιγγίτιδα, ενώ υπηρετούσε στο μέτωπο ως λοχίας.
1920: Γεννιέται ο Αλεξάντερ Κόμφορτ, αμερικανός γιατρός και συγγραφέας. Το βιβλίο του «Η χαρά του σεξ» έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του '60. [θαν. 26/3/2000]
1942: Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του «Chattanooga Choo Choo.
1947: Mε τη Συνθήκη των Παρισίων τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα.
1975: Πεθαίνει ο Ελληνας ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καββαδίας. Το 1933 δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή, το «Μαραμπού», που δέχτηκε σκληρές κριτικές από τους λογοτεχνικούς κύκλους. Μόνο ο Φώτος Πολίτης και ο Κώστας Βάρναλης μίλησαν με ενθουσιασμό για τον νέο ποιητή.
1992: Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.
1996: Η πρώτη μονομαχία του υπερυπολογιστής της ΙΒΜ Deep Blue με τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ λήγει με νίκη του υπολογιστή. Τελικά, ο άνθρωπος θα νικήσει τη μηχανή με 4-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου