Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σε πλήρη ανάπτυξη η διεθνής επίθεση εναντίον της Λιβύης

Οι Δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις χτύπησαν - από αέρα και θάλασσα - στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της Λιβύης, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τον Καντάφι να αποφασίσει παύση πυρός και τερματισμό επιθέσεων κατά πολιτών.
Από την πλευρά της, η Λιβύη απαίτησε το Σάββατο κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έναρξη από Δυτικές χώρες στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε το
υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωθέν του στην Τρίπολη. Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το «δικαίωμά» της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της. Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση που επικαλέστηκε αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε το Σάββατο πως θα οπλίσει τους πολίτες για να υπερασπιστούν τη Λιβύη από την «αποικιοκρατική, σταυροφορική» επίθεση των Δυτικών δυνάμεων: «Είναι τώρα απαραίτητο να ανοιχτούν τα καταστήματα και να οπλιστούν όλοι με κάθε τύπο όπλου, για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή της Λιβύης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετέδωσαν ανταποκριτές του Reuters στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων καθώς και κραυγές ανθρώπων. Ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε από τροχιοδεικτικά βλήματα. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπορικός βομβαρδισμός.
Τουλάχιστον 48 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο το Σάββατο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους πυραύλους που εξαπέλυσαν δυτικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις της Λιβύης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της λιβυκής κυβέρνησης. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε επίσης ότι 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά πλήγματα της συμμαχίας. Ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι επλήγησαν η Τρίπολη, η Σύρτη, η Βεγγάζη, η Μιζουράτα και η Ζουάρα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης. Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το κανάλι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν ακόμη.
Επιθέσεις μέχρι να «συμμορφωθεί» ο Καντάφι
Το Λονδίνο ανακοίνωσε πως η Βρετανική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της συμμαχίας στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι να συμμορφωθεί ο Καντάφι με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Αλειν Ζιπέ δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι η στρατιωτική δράση της συμμαχίας θα συνεχιστεί στη Λιβύη μέχρι ότου ο Μουάμαρ Καντάφι συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν και για τις επόμενες ημέρες μέχρι το λιβυκό καθεστώς να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο κ. Ζιπέ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση «France 2». Στόχος της επέμβασης είναι να βοηθηθεί «ο λιβυκός λαός να απελευθερωθεί» από τον Μουάμαρ Καντάφι, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αναφέρεται ρητώς στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Θα βοηθήσουμε το λιβυκό λαό να απελευθερωθεί. Δεν εγγράφεται αυτό στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά μη λέμε τώρα ιστορίες, στόχος όλων αυητών είναι να επιτραπεί στο λιβυκό λαό να επιλέξει το καθεστώς που επιθυμεί να τον κυβερνά» επισήμανε ο κ. Ζιπέ υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για «μια επιχείρηση της διεθνούς κοινότητας».
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε απόψε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης, είδηση την οποία το γαλλικό επιτελείο στρατού απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ότι χτυπήθηκε και κατέπεσε γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος. «Αρνούμεθα ως ψευδή την πληροφορία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρτ.
Στο μεταξύ ανώτατος Λίβυος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση ως «βάρβαρη επίθεση» τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα «πολλά θύματα» και «τεράστιες υλικές ζημιές» σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρόπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης και πρόσθεσε ότι χτυπήθηκε από αεροσκάφη της συμμαχίας και νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης.
Νωρίτερα, οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έχουν ήδη καταστρέψει έναν ικανό αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη κατά την σημερινή επέμβασή τους, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναληφθεί δράση για την προστασία των Λίβυων πολιτών. «Ναι, έχουμε καταστρέψει έναν αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας Λοράν Τεσέρ, που ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό προς το παρόν.
Πύραυλοι από Αμερικανούς και Βρετανούς κατά λιβυκών στόχων
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν 112 πύραυλους Κρουζ κατά λιβυκών στόχων στην πρώτη φάση της επιχείρησης της συμμαχίας με στόχο τις δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.
Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί πάνω από 20 στόχοι στο λιβυκό έδαφος.
Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι έχουν «χτυπηθεί σφοδρά» από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
«Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα σημερινά πλήγματα», είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της. Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ τύπου Τομαχοκ, είπε.
Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη «των σταυροφόρων του εχθρού» πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την αρχή των βρετανικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, τονίζοντας πως βρετανικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης.
Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, προσφέροντας πολεμικά αεροσκάφη τους και αεροπλανοφόρα. Παράλληλα, το αεροπλανοφόρο «R61 Charles-De-Gaulle» θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya -επικαλούμενο τον ανταποκριτή του- μετέδωσε σήμερα ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν σήμερα αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης, κάτι που διέψευσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λέγοντας πως η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου