Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Τριπλή υποβάθμιση της Πορτογαλίας- σειρά παίρνει και η Ιρλανδία!

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε χθες το βράδυ στην υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, αξιολογώντας την πλέον με BBB-, εστιάζοντας στην ανησυχία, κατά πόσον μπορεί η Λισσαβόνα να λάβει εξωτερικό δανεισμό ενώ διέρχεται επισήμως προεκλογική εκστρατεία έως την 5η Ιουνίου.
Ο διευθυντής της Fitch Ντάγκλας Ρένγουϊκ ανέφερε ότι «η αυστηρή υποβάθμιση, αντανακλά κατ' ουσίαν την ανησυχία του οίκου, αναφορικά με το γεγονός ότι ένας εξωτερικός δανεισμός σε ωφέλιμο χρόνο γίνεται λιγότερο πιθανός βραχυπρόθεσμα, μετά από τον προσδιορισμό των γενικών εκλογών για την 5η Ιουνίου».
Την 24η Μαρτίου ο ίδιος οίκος αξιολογούσε τη
ν πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας με Α-.
Αν η ίδια πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, θα περιπέσει στην κατηγορία «κερδοσκοπία», δηλαδή ο οίκος θα κρίνει πλέον ότι «δεν είναι βέβαιο ότι οι τυχόν αγοραστές πορτογαλικών ομολόγων θα εξοφληθούν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας».
Για την Ιρλανδία
Σ’ ότι αφορά την Ιρλανδία, την οποία νωρίτερα χθες είχε υποβαθμίσει η Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία ΒΒΒ+, ο οίκος Fitch προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει και αυτός στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας της και το αυξημένο κόστος για τη διάσωση των τραπεζών της.
Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής που έγιναν στις ιρλανδικές τράπεζες, διαπιστώθηκε ότι θα χρειασθούν επιπλέον 22 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους σε πάνω από 70 δισ. ευρώ.
Ο οίκος S&P διατήρησε σταθερή την προοπτική της αξιολόγησης, αναφέροντας ότι οι υποθέσεις των ασκήσεων αντοχής ήταν ισχυρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου