Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Στο Μηχανισμό Στήριξης προσφεύγει και η Πορτογαλία

Την πόρτα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αντικρίζει η Πορτογαλία μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2010 και την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2010 αναθεωρήθηκε στο 8,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 7,3%, εξέλιξη που έφερε τα spreads των δεκαετών κρατικών τίτλων της χώρας στις 508 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στις 580 μονάδες βάσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της Πορτογαλίας αναγνώρισε πως όλα τα σχέδια και ο προγραμματισμός νέων εκδόσεων μέσα στο
δεύτερο τρίμηνο του έτους θα αναθεωρηθούν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεχέιρα ντος Σάντος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα τα καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει μόνη το χρέος της και ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εγγυηθεί την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας. «Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών μας», είπε.
Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία
Τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests αποκάλυψαν πως οι τράπεζες της χώρας θα πρέπει να ενισχυθούν επιπρόσθετα με 24 δισ. ευρώ για να μην καταρρεύσουν. Η χορήγηση της συγκεκριμένης κρατικής ενίσχυσης ουσιαστικά οδηγεί στην κρατικοποίηση και των έξι μεγάλων τραπεζών της χώρας.
Η ιρλανδική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι κάθε τράπεζα που εξετάστηκε θα διαθέτει δείκτη δανείων προς καταθέσεις 122,5% έως το 2013, ενώ θα πρέπει να διαθέτει, επίσης, συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 της τάξεως του 6% για να αντεπεξέλθει στο «δύσκολο» σενάριο.
Σημειώνεται πως το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας προβλέπει την παροχή ρευστότητας ύψους έως 35 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προβληματικού τραπεζικού κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου