Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Χόρχε Σεμπρούν

Ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας Χόρχε Σεμπρούν έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, το βράδυ της Τρίτης, στο Παρίσι. Επαναστάτης διανοούμενος, Ισπανός και συνάμα Γάλλος, θρεμμένος με την κλασική κουλτούρα υπήρξε αναμφίβολα μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες με πολυσχιδή δραστηριότητα. Έγραψε δεκάδες βιβλία, σενάρια για τον κινηματογράφο ενώ ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με την πολτική, πότε ενεργά και πότε μέσα από τη πένα του. Αυτός ο νεαρός μεγαλοαστός, εγγονός του Αντόνιο Μάουρα, κατ' επανάληψιν πρωθυπουργού του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ', αυτοεξόριστος στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου (1936-1939) στη Γαλλία, διδάκτορας Φιλοσοφίας της Σορβόνης, μέλος της γαλλικής αντίστασης, κρατούμενος στο Μπούχενβαλντ μεταξύ 1943 και 1945, μέλος του παράνομου οργανισμού τού ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος με το ψευδώνυμο Φεντερίκο Σάντσεθ και αργότερα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου, τέλος, διαγραμμένος από το κόμμα για παρεκκλίσεις από τη "γραμμή" το 1964, βυθίστηκε ώς το λαιμό στην Ιστορία - χωρίς να πάψει ποτέ να την ανακρίνει, ήδη από το πρώτο του βιβλίο "Το μεγάλο ταξίδι" (εκδ. "Εξάντας").
Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας στην κυβέρνηση του Φελίπε Γκονσάλες, την περίοδο 1988-1991.
Από το 1964 κυρίως και μετά αφιερώθηκε στο συγγραφικό του έργο. Μεταξύ άλλων έγραψε: "Τα σανδάλια", το "Είκοσι χρόνια και μία μέρα", το "Ο νεκρός μας χρειάζεται", το "Τι ωραία Κυριακή!", την "Επιστροφή του Νετσάγιεφ","Το μεγάλο ταξίδι", το "Λευκό Όρος", "Ο δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ" (εκδ. "Θεμέλιο").
Ως σεναριογράφος συνεργάστηκε με τον Αλέν Ρενέ στην ταινία "Ο πόλεμος τελείωσε" και με τον Κώστα Γαβρά γράφοντας το σενάριο του "Ζ", που του χάρισε βραβείο Όσκαρ αλλά και στην ταινία "Ομολογία".
Εχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (Βραβείο Φορμεντόρ και Λογοτεχνικό Βραβείο της Αντίστασης 1963, Φέμινα 1994 κτλ.) και υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ από το 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου