Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Νέα απάντηση Βλαχιώτη στον αντιδήμαρχο Κουτσάκη

κ. Κουτσάκη
Οφείλω να σας αναγνωρίσω τουλάχιστον ευθιξία, καθ’ ότι προσπεράσατε το γεγονός ότι είμαι κάποιος που δεν γνωρίζετε εξ όψεως, και όμως απαντάτε. Επιτέλους κάποιος από την Διοίκηση μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε ερωτήσεις που θέτουν δημόσια οι δημότες, και
μπράβο σας.

Δυστυχώς κ. Κουτσάκη έχω έγγραφα στα χέρια μου που αναζητούν απάντηση εκ μέρους του Δήμου. Εν καιρώ και εάν χρειαστεί, θα σας τα δείξω εγώ προσωπικά. Δεν μιλάω ποτέ στον αέρα.
Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Σχετικά με τον λόγο που αναφέρετε, ότι η υδατοδεξαμενή πρέπει να τοποθετηθεί σε υπερυψωμένη βάση, σας ενημερώνω ότι αυτό, απλά δεν ισχύει.
Δεν ξέρω κ. Κουτσάκη πόση εμπιστοσύνη δείχνετε σε συνεργάτες σας, αλλά σας παραπληροφορούν.
Αν πάτε μια βόλτα με το ΙΧ σας, στα βουνά της Αττικής (Πάρνηθα – Πεντέλη - Υμηττός) θα δείτε ότι τα έχουν γεμίσει με δεξαμενές τέτοιου τύπου. Τις τοποθέτησαν εκεί τα οικεία Δασαρχεία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Θα δείτε ότι οι υδατοδεξαμενές ακουμπούν στο έδαφος.
Δεν έχουν ρίξει ούτε ένα εκατοστό τσιμέντου.

Για του λόγου το αληθές, σας επισυνάπτω τα πιο κάτω αποσπάσματα κειμένων και τα συνοδεύω με αντίστοιχες φωτογραφίες, που αφορούν Δασαρχεία της Αττικής.


1. Σας παραθέτω από την Πεντέλη:
“…Στο σύστημα τοποθετήθηκαν εννέα (9) υδατοδεξαμενές σαράντα χιλιάδων (40.000) λίτρων έκαστη, που είναι παράλληλα και δεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων πυρόσβεσης τύπου “Ericsson”…”

2. Σας επισυνάπτω σχετική πληροφορία που αφορά τον «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας»:
«…Μέσα στο όρος της Πάρνηθας υπάρχουν 68 δεξαμενές (μεταλλικές, τσιμεντένιες, πλαστικές)…».

3. Σας παραθέτω επίσης από τον πίνακα έργων που έγιναν στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας τα υπ’ αριθμ. 17 και 18 έργα:

17. Προμήθεια 10 πλαστικών δεξαμενών 5 τόνων και 6 πλαστικών δεξαμενών ανοικτού τύπου 40 τόνων                   
κόστος 38,784.48
                                                                                            Ιούνιος 2008

18. Προμήθεια 20 μεταλλικών δεξαμενών 25 τόνων
κόστος 211,820.00
Ιούνιος 2009
Αυτές οι δεξαμενές, όπως καταλαβαίνετε τοποθετήθηκαν στην Πάρνηθα.
Και είναι δεξαμενές που αγοράστηκαν πανάκριβα, δεν χαρίστηκαν όπως η δική μας!

Και μερικές φορές αυτές οι δεξαμενές είναι τόσο μεγάλες και από τέτοιο υλικό, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι προσβάλλουν βάναυσα το περιβάλλον. Οι φωτογραφίες δείχνουν υπερβολικά μεγάλες σιδερένιες δεξαμενές. Η δική μας είναι μινιόν.
Κι’ όμως μπήκαν, διότι η χρησιμότητα τους κρίθηκε από τα Δασαρχεία μεγαλύτερη από το κακό που δημιουργούν.


Και είμαι σίγουρος κ. Κουτσάκη ότι σας παραπλανούν, διότι αν ζητήσετε από τους συνεργάτες σας, να σας δείξουν την αρνητική απάντηση του Δασαρχείου στο αίτημα σας ή την απαντητική γνώμη της Π.Υ. για τον τρόπο τοποθέτησης της δεξαμενής, δεν θα έχουν να σας δείξουν κανένα τέτοιο έγγραφο. Και για να προχωρήσω ακόμη πιο κει, μάλλον δεν θα έχουν να σας δείξουν ούτε το έγγραφο του Δήμου που ζητά την άδεια τοποθέτησης της δεξαμενής.
Όλοι θα σας πουν, ότι έχουν προφορικές πληροφορίες.
Σας διαβεβαιώ εκ των έσω, ότι στα Δασαρχεία υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία σε θέματα πρόληψης και είναι αδύνατον να σας πουν τέτοια πράγματα.
Είναι πολύ απλό το θέμα.
Δεν μπορεί το Δασαρχείο Πάρνηθας και Υμηττού να το επιτρέπει και το Δασαρχείο Αθηνών να το απορρίπτει.

Και επειδή, πριν στείλω την επιστολή, έκανα και προσωπική έρευνα στην Πυροσβεστική, να σας ενημερώσω ότι η Πυροσβεστική θα ήθελε ευχαρίστως μια υπερυψωμένη δεξαμενή, για τεχνικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την μέθοδο πλήρωσης, αλλά αποδέχεται και δεξαμενή που να ακουμπά στο έδαφος, ώστε να μη προκληθεί το οικείο Δασαρχείο να εκδώσει μια «δύσκολη» άδεια που θα προβλέπει τσιμέντο.
Αλλά επανέρχομαι και σας λέω ότι δεν χρειάζεται ίχνος τσιμέντου. Οι φωτο, σας δείχνουν ότι αυτές ακουμπούν στο έδαφος.

Ένα επί πλέον ενισχυτικό επιχείρημα όλων όσων σας λέω, σας το παραθέτω.
Ζητείστε να σας δείξουν τα Πρακτικά της συνάντησης που έγινε στον Δήμο μας μεταξύ των εμπλεκομένων στην φύλαξη του άλσους, (23 Μαρτίου 2010), εν’ όψει της αντιπυρικής περιόδου 2010, στα οποία Πρακτικά διαβάζω ότι συμμετείχαν από πλευράς Δήμου, ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος, η κ. Μόγια, η κ. Μαθιουδάκη και ο κ. Κίτσιος. Εκεί λοιπόν ετέθη ξανά το θέμα της δεξαμενής (το πρακτικό δεν αναφέρει από ποιόν), κάποιοι αντέδρασαν φέροντας σαν λόγο άρνησης τον ίδιο που μου λέτε και εσείς τώρα (περί υπερυψωμένης τσιμεντένιας κατασκευής), αλλά εδώ βλέπω, ότι ο Πυροσβέστης που συμμετείχε, το μόνο που ζήτησε ήταν να ισιώσετε το χώμα με ένα γκρέϊντερ, ώστε να μη γέρνει η δεξαμενή και να την ακουμπήσετε στη γη.
Αξιωματικός της Πυροσβεστικής ήταν ο άνθρωπος, και εκπρόσωπος της Π.Υ. που έχει υπ’ ευθύνη του το άλσος μας.
Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να αμφισβητήσω την ορθότητα της πρότασής του.
Την δέχομαι, γιατί επιτέλους στην Ελλάδα μας, πρέπει να μάθουμε να ακούμε τους ειδικούς σε κάθε τομέα.
Να μη το παίζουμε «ξερόλες» για όλα τα θέματα.

Ελπίζω με τα ανωτέρω κ. Αντιδήμαρχε να σας έπεισα

Ψάξτε το μόνος σας και θα δείτε ότι όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει τεκμηρίωση των αιτημάτων.
Οι Δασάρχες δεν είναι οι κακοί δράκοι του παραμυθιού.

κ. Κουτσάκη
εγώ δεν πιστεύω ότι δεν θέλετε να δουλέψετε.
Πιστεύω ότι συνεργάζεστε με ανθρώπους που βαριούνται να μπουν στην διαδικασία να στήσουν μια δεξαμενή, και φοβάμαι ότι τους εμπιστεύεστε καλή τη πίστει.

Το ωραίο είναι, ότι την ίδια ακριβώς δικαιολογία είχαν πει και πριν 2 χρόνια στον τότε Δήμαρχο. Την ίδια ακριβώς, και μάλλον τον είχαν πείσει και εκείνον.

Αλλά ξέρετε κάτι;
Άλλοι βαριούνται να δουλέψουν και άλλοι θα πληρώσουν την νύφη αν συμβεί κάτι, γεγονός που όλοι μας απευχόμεθα.
Ο συνεργάτης σας, δεν πρόκειται να πάθει τίποτα, γιατί τότε, στην κακιά στιγμή, κανείς δεν θα σας ξέρει. Όλοι θα ισχυριστούν ότι εκτελούσαν δικές σας εντολές και θα σφυρίζουν αδιάφορα.
Ο Προϊστάμενος όμως της Πολιτικής Προστασίας, όπως είστε εσείς, θα πληρώσει το μάρμαρο.

Και είναι κρίμα κ. Κουτσάκη αυτό, γιατί δεν το αξίζετε, να σας τραβολογάνε σε ανακρίσεις, επειδή δώσατε βάση σε ανεύθυνους συνεργάτες.

Για να μη θεωρηθεί ότι με τα πιο πάνω κινδυνολογώ, σας παραθέτω απόσπασμα του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας. Κάηκαν 70 άνθρωποι το 2007, κάηκε όλη η Ελλάδα και βρήκαν τελικά 6 ανθρώπους για να πληρώσουν την νύφη. Και προσέξτε το «διότι» της παραπομπής. Διότι αγνόησαν το «σήμα κινδύνου».

«…το Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπει σε δίκη,  στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας:
  • τον πρώην Νομάρχη και νυν Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα,
  • τον πρώην Δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο,
  • τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής Νικόλαο Μιχαλόπουλο,
  • τον εποχικό πυροσβέστη Παναγιώτη Τσούρα,
  • τον τότε Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματο Φώτη Παππά,  και
  • την οικοκυρά και κάτοικο Ζαχάρως Σοφία Νικολοπούλου. 
Διότι τα στελέχη της Πυροσβεστικής του Νομού, ο Νομάρχης Ηλείας και ο Δήμαρχος Ζαχάρως είχαν ειδοποιηθεί την προηγούμενη της καταστροφής, με επείγον σήμα από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ότι η περιοχή τους συγκεντρώνει τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας για την ύπαρξη πυρκαγιάς Ωστόσο, οι υπεύθυνοι αγνόησαν το «σήμα κινδύνου», με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες….» 
Και μια και το έφερε η κουβέντα κ. Αντιδήμαρχε, να σας πληροφορήσω, ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που υποχρεούται ο Δήμος να πάρει, σχετικά με τα περιαστικά Δάση της ευθύνης του.
Αν πάρετε τα μέτρα, και παρ’ όλα αυτά συμβεί το κακό, δεν θα μπορεί κανείς να σας πει κάτι. Τουλάχιστον προσπαθήσατε. Αν δεν τα έχετε πάρει όμως, πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι θα σας μπλέξουν καταλογίζοντας σε εσάς τις ευθύνες.

Προβλέπονται αυξημένα μέτρα προστασίας, που λαμβάνονται κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.
Να σας πληροφορήσω λοιπόν ότι όλα αυτά που προβλέπονται, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου.
Αναφέρονται στα πρακτικά της 26-5-2011 στην σύσκεψη που έγινε στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, στην συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Ε. εν όψει αντιπυρικής περιόδου 2011.
Είχαν κληθεί να συμμετάσχουν μεταξύ πολλών άλλων οι:
Γενικό Επιτελείο Εθν. Άμυνας
Αρχηγείο Αστυνομίας
Δασαρχείο Αθηνών
ΕΚΑΒ
ΕΜΥ
Όλοι οι Δήμοι περιοχής ευθύνης Αθηνών.
Όλοι οι ανωτέρω καλούνται κάθε φορά με fax, προκειμένου να πάρουν μέρος.
Αναζητείστε και αυτό το έγγραφο αν θέλετε.

Δυστυχώς κ. Κουτσάκη και σε αυτή την σύσκεψη, τα Πρακτικά δεν περιλαμβάνουν τον Δήμο μας στους συμμετέχοντες.
Είναι δυνατόν κ. Αντιδήμαρχε να μη μετέχουμε στις συσκέψεις που μας αφορούν?
Θα το καταλάβαινα αυτό, αν δεν μετείχε το Ηράκλειο, η Ιωνία η Μεταμόρφωση μια και αυτοί οι Δήμοι δεν έχουν να προστατέψουν περιαστικά δάση.
Αλλά εμείς που έχουμε λόγο παρουσίας, να απέχουμε?

Και συνεχίζω με τα μέτρα που προβλέπονται.

Κλείσιμο με μπάρες των δρόμων που οδηγούν σε αυτά, αύξηση φυλάκων, επιτήρηση-εμπλοκή Δημοτικής Αστυνομίας καθ’ όλο το 24ωρο για την φύλαξη στα δάση, ακόμα και ενίσχυση από το τοπικό παράρτημα της Αστυνομίας προβλέπεται.
Υπάρχει σχετική δέσμευση του εκπροσώπου της Αστυνομίας προς τον επικεφαλής του ΣΝΟ της πρώην Νομαρχίας της Αθήνας.
Όλα τα πιο πάνω επιπλέον μέτρα κ. Αντιδήμαρχε, δεν ελήφθησαν κατά το διάστημα από 9-7-2011 μέχρι και 12-7-2011 (σήμερα που σας γράφω ισχύει επίσης η επικινδυνότητα) που κηρύχτηκε ο νομός Αττικής σε κατάσταση επικινδυνότητας 4.
Και για του λόγου το αληθές, το βραδάκι της Κυριακής 10-7-2011 (αλλά και κάθε Κυριακή), στον δρόμο που οδηγεί στον Κένταυρο, τα ΙΧ αυτοκίνητα είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο. Δεν πέρναγες ούτε πεζός. Βλέπετε, γινόταν γάμος. Κάποιοι έπρεπε να κερδίσουν εις βάρος του δάσους.

Για μια στιγμή αναλογίστηκα, για το πώς θα περάσει από εδώ όχημα της Π.Υ. όταν θα χρειαστεί;
Στην δε πύλη που οδηγεί από τον Κένταυρο στο Βόρειο μέρος του άλσους, βρίσκονταν διπλο-παρκαρισμένα ΙΧ πάνω στην πόρτα.
Και η ειρωνεία; Η ταμπέλα έγραφε «απαγορεύεται η στάθμευση».
Φύλακας όμως του Δήμου μας, κανείς.
Και όλα αυτά πότε;
Σε ημέρες με επικινδυνότητα 4.

Αλλά σας επαναλαμβάνω, αυτό το σκηνικό κρατάει χρόνια, το ίδιο γίνεται κάθε Κυριακή και κάθε καθημερινή ημέρα.
Η συνεχής ατιμωρησία κ. Αντιδήμαρχε, δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη παραβατικότητα.

Ας κάτσουμε όμως κάποια στιγμή να αποφασίσουμε, τι θέλουμε.
Θέλουμε ένα προστατευμένο άλσος, ή ένα άλσος με την επιβάρυνση που δημιουργείται σε αυτό, από την Εκκλησία και την Καφετέρια;
Αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι προτιμητέα η εκμετάλλευση του άλσους, κανένα πρόβλημα.

Το άλσος κ. Κουτσάκη δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, στην κυριολεξία παίζει με την φωτιά.
Πώς μπορείτε και κοιμάστε ήσυχος με τέτοια ευθύνη και τέτοιους συνεργάτες που σας εφησυχάζουν ότι όλα είναι καλά;

Αν κάνετε τον κόπο κ. Αντιδήμαρχε να πάτε να δουλέψετε αυτές τις εγκαταστάσεις,  που σας είπαν ότι δουλεύουν τέλεια, να είστε σίγουρος, και μιλώ εκ πείρας τέτοιων συστημάτων, ότι θα τους στέλνατε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δήμου για παραπλάνηση.
Μη πιστεύετε κανέναν, δουλέψτε τα μόνος σας και θα δείτε πόσο απέχει το επιθυμητό από το πραγματικό.

ΥΓ
1. κ. Αντιδήμαρχε, ελπίζω μετά την τόσο κουραστική ανάλυση που σας παρέθεσα, να μου αναγνωρίζετε τουλάχιστον, ότι η πρόθεση μου δεν είναι να σας θίξω σαν φυσικό πρόσωπο, αλλά να βοηθήσω όσο μπορώ, με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω, στο μεγάλο θέμα της ασφάλειας των δασών.

2. κ. Αντιδήμαρχε με όλη την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπό σας, σας παρακαλώ μην αναφέρετε ποτέ σε άντρα της Π.Υ. ότι μπορεί να κάνει ανεφοδιασμό του οχήματος από τις φωλεές που υπάρχουν στο άλσος. Αυτό είναι παντελώς ανέφικτο, διότι η Π.Υ. όταν βρίσκεται σε επιχείρηση, δεν παίζει, δεν ρισκάρει. Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες.
«Φωλιές» κ. Αντιδήμαρχε υπάρχουν, «κρουνοί» όπως λέτε όχι. Αν χρησιμοποιήσει η ΠΥ κρουνό, αυτός θα είναι ο κρουνός που βρίσκεται στην Δεκελείας και Ατταλείας. Τουλάχιστον έτσι προβλέπουν τα επιχειρησιακά της σχέδια.

Ειλικρινά σας εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο αυτό έργο.

Με εκτίμηση
Βλαχιώτης Β.
Κάτοικος Φιλαδέλφειας

1 σχόλιο:

  1. Εξωγήινος νοσταλγός13 Ιουλίου 2011 στις 4:03 μ.μ.

    Πολύ σοφός είστε κ.Βλαχιώτη!
    Πολύ σωστός είστε επειδή την ενημέρωση την έγραψες μόνο και μόνο να βοηθήσεις να σωθεί το άλσος και όχι να θίξεις τη Δήμαρχο και τους συμβούλους της.
    Στείλε αυτή την επιστολή και στο "πρόεδρο" του συλλόγου των φίλων του δάσους να αποδείξεις ότι ο ίδιος ο κ.Τσερπάνης είναι για ΚΛΩΤΣΙΕΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή