Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ριζική αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ

Ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υποσχέθηκε ανατροπές και στο μοντέλο διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για «λουκέτο» στην ΕΤ1, το ρόλο της οποίας θα αναλάβει η ΝΕΤ και κυρίως η ΕΤ3. Θα συσταθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα καταθέσει έως το
τέλος Οκτωβρίου πόρισμα για το νέο μοντέλο διοίκησης στη δημόσια τηλεόραση. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων.
"Θα γίνει αντιστοίχηση του προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας", είπε και προανήγγειλε την αξιολόγηση όλων των εργαζομένων.
Όσον αφορά στις προτάσεις της επιτροπής, θα αφορούν στον τρόπο επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, στη δημιουργία ή όχι εποπτικού συμβουλίου, αλλά και στη μέθοδο αξιολόγησης των εργαζομένων. Θα λάβει υπόψη την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.
Θα ακολουθήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις για να προχωρήσουν οι αλλαγές.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο νέο ΔΣ δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι κομμάτων. Υποστήριξε ότι στόχος είναι μια δημόσια, ακομματικοποιημένη και ανεξάρτητη και όχι κρατική ή κυβερνητική τηλεόραση. Προανήγγειλε στροφή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για "ανταγωνιστική" ραδιοτηλεόραση, βασισμένη σε Έλληνες δημιουργούς και "πρωτοπόρους" παραγωγούς.
Η δημοσιοποίηση των σχεδίων συρρίκνωσης της ΕΡΤ είχαν προκαλέσει επικρίσεις για τις επιπτώσεις που θα είχε στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα προηγούμενα χρόνια -και συγκεκριμένα την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή- η ΕΡΤ είχε υπογραψεί συμφωνία-μαμούθ με την Disney για την αγορά τηλεοπτικού προγράμματος.
Άφησε και αιχμές για τις μεταρρυθμίσεις που μένουν στα χαρτιά. "Κυβερνητική πολιτική σημαίνει εφαρμόζω, όχι νομοθετώ κια ψηφίζω. Σημαίνει παίρνω δύσκολες αποφάσεις και τις υλοποιώ [...] Η κοινωνία απαιτεί αποτελεσματικότητα", είπε.
Υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αποτελούν απόφαση του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι "είναι καιρός κάποιοι θεσμοί να λειτουργούν σε ανεξαρτησία από το πολιτικό σύστημα".
Τηλεόραση
Στον τομέα της τηλεόρασης, ανακοίνωσε ότι η ΝΕΤ αναλαμβάνει το ρόλο του ενημερωτικού και ψυχαγωγικού καναλιού και η ΕΤ3 εθνικού και περιφερειακού καναλιού,  με έμφαση στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό. Η έδρα της θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, με τον Ηλ. Μόσιαλο να εντάσσει την αναβάθμισή του καναλιού σε στρατηγική αποκέντρωσης των δημοσίων υπηρεσιών.
Διατηρείται το Πρίσμα+, το οποίο θα μεταδίδει και παραγωγές των ιδιωτικών σταθμών,  προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα άτομα με αναπηρία. Το κόστος θα βαρύνει τα δημόσια ΜΜΕ. Καταργείται το Σινέ/Σπορ+ και το πρόγραμμα του απορροφάται από τα υπόλοιπα κανάλια.
Στους δημόσιους σταθμούς που θα παραμείνουν θα ενταχθούν και προγράμματα της ΕΤ1, όπως οι παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, κλπ.
Η κυβέρνηση υπόσχεται και αναβάθμιση του δορυφορικού προγράμματος της ERT World.
Οι συχνότητες που θα απελευθερωθούν δεν πωλούνται και θα παραμείνουν περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ.
Αναφορικά με το κανάλι της Βουλής, ο Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε ότι δεν έχει δικαιοδοσία, αλλά θα υπάρξουν συζητήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής για το ρόλο του σταθμού.
Ραδιόφωνο
Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε εννέα, με ενιαία διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο. Καταργούνται οι 15 από τους 20 σταθμούς πομπών στα μεσαία. Οι υπόλοιποι διατηρούνται για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Σε έναν συγχνωεύονται οι τρεις σταθμοί της Θεσσαλονίκης, ενώ ανακοινώθηκε και η σύμπραξη με το δήμο της Αθήνας για την παροχή ενιαίου προγράμματος για τους ξένους κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας.
Πολυμέσα
Η νέα στρατηγική για τα δημόσια ΜΜΕ βάζει στο επίκεντρο τα πολυμέσα και το διαδίκτυο. Ανακοινώθηκε η δημιουργία γενικής διεύθυνση πολυμέσων, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ιστοσελίδας της ΕΡΤ και των υπηρεσιών Web Radio και Web TV. Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε και για "δημοσιογραφία των πολιτών", οι οποίοι θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους.
Έμφαση θα δοθεί στις ανταποκρίσεις από την περιφέρεια και το εξωτερικό, καθώς και στο αθλητικό περιεχόμενο. Παράλληλα, προβλέπεται η διάθεση δελτίων ειδήσεων σε ξένες γλώσσες.
Θα υπάρξει σύμπραξη με το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παροχή ενημερωτικού περιεχομένου.
Στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται και η διακοπή έκδοσης της "Ραδιοτηλεόρασης", η οποία σύμφωνα με τον Ηλ. Μόσιαλο είχε ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί στη διεύθυνση πολυμέσων.
Τα DVD και CD που διανέμονταν με τη Ραδιοτηλεόραση θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή.
Η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε επενδύσεις 48 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία, ώστε να υπάρχει πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της έως το τέλος του 2014. Θα προχωρήσει και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να πετύχει κερδοφορία.
Τέλος, ξεκινά η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Όπως γνωστοποιήθηκε, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ προς το υπυοργείο Προστασίας του Πολίτη οδεύουν οι εγκαταστάσεις στην Κατεχάκη.
Και επεται συνέχεια...
έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχει παρουσιαστεί το σύνολο του πλαισίου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων ΜΜΕ. Ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε αλλαγές και στο καθεστώς της δημοσίευσης ισολογισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου