Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Μνήμες 2011: Οι εννέα ψήφοι και ο ήρεμος Αποστολάκης

Ο Γιώργος Αποστολάκης μιλάει στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Προοπτικής στην πλατεία Κωνσταντινουπόλεως (φωτο "Η Αλήθεια")
Η τελική κατανομή των ποσοστών κατά την πρώτη Κυριακή των εκλογών του Νοεμβρίου 2011 ήταν η εξής:
Νέα Προοπτική του Γιώργου Αποστολάκη: 33,4% και 5.784 ψήφοι,
Καλημέρα Όμορφη Πόλη του Χάρη Τομπούλογλου: 24,05% και 4.166 ψήφοι,
Όραμα Πόλης του Σταύρου Κόντου 24,0% και 4.157 ψήφοι,
Λαϊκή Συσπείρωση του Βεργή Βαλασσά: 12,39% και 2.146 ψήφοι και
Δύναμη Πολιτών του Θανάση Μάλλιου: 6,16% και 1.067 ψήφοι.

Το μεγάλο θρίλερ παίχτηκε, φυσικά, για τη
δεύτερη θέση και την παρουσία στις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου. Πριν φτάσουμε, όμως εκεί, ας θυμηθούμε, το κλίμα που υπήρχε στα δημοτικά επιτελεία το βράδυ της Κυριακής, το τελευταίο βράδυ του μεγάλου νικητή, Γιώργου Αποστολάκη.
Ήδη μετά ταπρώτα δέκα τμήματα, το σκηνικό είχε διαμορφωθεί. Μπροστά ο Αποστολάκης και η Νέα Προοπτκή, πίσω έδιναν μάχη ο Τομπούλογλου με τον Κόντο. Χαρές και πανηγύρια στο εκλογικό κέντρο του Αποστολάκη (εκεί που σήμερα είναι η σχολή οδηγών Αναστασιάδη), όπου κάθε αποτέλεσμα ανακοινωνόταν από τα μεγάφωνα και οι παριστάμενοι συμπολίτες ξεσπούσαν σε ζητωκραυγές. Αντίθετα, λίγα μέτρα πιο κει, στο στρατηγείο του Οράματος Πόλης (εκεί που σήμερα είναι ο Νέος Κρίνος) επικρατούσε παγωμάρα, ερωτηματικά και αγωνία για την επόμενη μέρα. Στην αρχή το επιτελείο του Κόντου ήταν αισιόδοξο πως όσο θα προχωρεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόσο η απόσταση από τον Τομπούλογλου θα διευρύνεται. Η νύχτα, όμως, προχωρούσε, και η πόλη βρισκόταν στο πρωτοφανές σημείο να έχει τον πρώτο, όχι όμως και τον δεύτερο συνδυασμό.
Κατά τις έντεκα το βράδυ, μόνος ήρεμος (φαινομενικά) ήταν ο Αποστολάκης. Τώρα η αγωνία του ήταν ποιον θα έχει αντίπαλο την επόμενη Κυριακή. Πήρε μερικούς συνεργάτες του (διακρίναμε τον Παπανικολάου, τον ΠΑπακώστα και άλλους) και τσίμπησαν στα συοβλάκια του Κώστα, πάνω στην πλατεία Πατριάρχου. Ο Γιώργος Αποστολάκης φαινόταν να απολαμβάνει τη γλυκειά βραδιά ως νικητής, αλλά και την αγωνία των βασικών αντιπάλων του για την κατάληψη της δεύτερης θέσης.
Ήταν η τελευταία φορά που τον είδα. Κουρασμένος, με εμφανώς παραπανήσια κιλά, με δυσκολία διαγραφόταν στα χείλη του το χαμόγελο της νίκης. "Χρειάζεσαι ξεκούραση" του είπα. "Λίγο ακόμα και σε μια εβδομάδα όλα θα γίνουν" μου απάντησε και μου έκλεισε το μάτι. Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει...

Επιστρέφουμε στα στρατηγεία της αγωνίας. Ο Κόντος μέσα στο εκλογικό του κέντρο να συζητά με τους επιτελείς του και αραιά και που να βγαίνει έξω για να αφουγκράζεται τον κόσμο. Το ίδιο και ο Τομπούλογλου, που έφτασε στο εκλογικό κέντρο του (απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, στη γωνία Δεκελείας και Σάββα Σταματιάδη) και κυρίως ήταν μέσα στον διαμορφωμένο χώρο όπου ήταν το γραφείο του. Όσο τα αποτελέσματα δεν τον έδειχναν τρίτο, τόσο περισσότερο ο Τομπου΄λογλου΄εκανε βόλτες στο πεζοδρόμιο της Δεκελείας, έξω από το εκλογικό του κέντρο. Έτσι κι αλλιώς, Αποστολάκης και Κότνςο τον είχαν για σίγουρο τρίτο. Και μόνον που διεκδικούσε δυνατά τη δεύτερη θέση, ήταν μια επιτυχία.

Γύρω στα μεσάνυχτα, η κατάσταση ήταν τελείως μπερδεμένη Ο Κόντος έδινε αποτελέσματα που τον έφερναν δεύτερο και... το ίδιο έκανε και ο Τομπούλογλου. Ο γνωστός πόλεμος των εντυπώσεων, δεν βλέπαμε κάτι καινούργιο. Αλλά την ίδια ώρα δεν είχαμε και πειστική ενημέρωση για το ποιος είναι τελικά ο δεύτερος. Έτσι, κάναμε το μοναδικό που μπορούσαμε: Περιμέναμε...
Λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα, άτομα του στενού επιτελείου του Σταύρου Κόντου έδιναν την ενημέρωση ότι "πιθανότατα" ο Κόντος είναι δεύτερος και πρόσθεταν ότι ο Τομπούλογλου και οι δεξιοί θα έπρεπε να επιλέξουν αν θα στηρίξουν Κόντο ή... Γρετζελιά. Σα να ήταν συνεννοημένα τα δυο επιτελεία, το ίδιο έλεγαν και οι άνθρωποι του Τομπούλογλου: Είμαστε καθαρά δεύτεροι, δεν μπορεί ο Κόντος να στηρίξει Γρετζελιά και Αποστολάκη.
Είμαστε στις 2 το πρωί, όταν το επιτελείο Κόντου έδινε δεύτερο το Όραμα Πόλης με μόλις επτά ψηφοδέλτια! Την είδηση επιβεβαίωνε και το επιτελείο Τομπούλογλου, προσθέτοντας όμως ότι υπήρχαν ένα ή δυο εκλογικά τμήματα που δεν είχαν ακόμα ανακοινωθεί, συνεπώς δεν είχε τελειώσει τίποτα. Η διαστυαρωμένη πληροφορία ότι ο Κόντος είναι επτά ψηφοδέλτια μπροστά δημιούργησε ανακούφιση στο Όραμα Πόλης και ξαναέβγαλε το Σταύρο Κόντο στον πεζόδρομο της Δεκελείας. Ωστόσο, πράγματι υπήρχε άλλο ένα εκλογικό τμήμα.
Περίπου στις τρεις παρα τέταρτο το επιτελείο Τομπούλογλου δίνει ως ενημέρωση την τελική κατάταξη: Δεύτερη η Καλημέρα με δέκα ψηφοδέλτια διαφορά. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται από την ανάποδη: Την ίδια πληροφορία έδινε και το Όραμα Πόλης, αλλά μιλούσε πλέον για επανακαταμέτρηση. Οι εντυπώσεις, τώρα, έγερναν υπέρ του Τομπούλογλου. Λίγο αργότερα μαθαίναμε πως οι Κόντος και Τομπούλογλου, συνοδευόμενοι από έναν ή δυο συνεργάτες τους, θα πήγαιναν στο Δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας για να ελέγξουν με ακρίβεια όλα τα εκλογικά τμήματα. Σπεύσαμε, όπως ήταν φυσικό, επιτόπου και, όταν λίγο αργότερα, βγήκαμε από το ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου για να πάμε για ύπνο, ξέραμε (ή μάλλον νομίζαμε) ότι ο Γιώργος Αποστολάκης θα αντιμετώπιζε την επόμενη Κυριακή τον Χάρη Τομπούλογλου. Αλλά οι πιο τραγικές ανατροπές θα γίνονταν ακριβώς αυτή την εβδομάδα, αφού είχαν κλείσει οι πρώτες κάλπες και είχε επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα (συνεχίζεται)

10 σχόλια:

  1. ΟΙ ΜΥΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ, ΠΕΡΙ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΕΜΠΕΙΡΟΙ
    ,ΚΑΤΑ ΤΙΣ 3ΠΜ,
    ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ...
    ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΤΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ " ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ"
    (ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ) ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ "ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ"!
    ΤΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΑ....
    ΟΜΩΣ(δυστυχως ΚΑΙ προς τα 3 στρατοπεδα):
    ΑΛΛΑΙ ΓΑΡ ΟΙ ΒΟΥΛΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ,
    ΑΛΛΑ Ο ΘΕΟΣ ΚΕΛΕΥΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι είπες τώρα;;;

    ας μην έβαζε το χεράκι του ο Χαρούλης...
    και τι θεός και κουραφέξαλα...

    δε μας έσωζε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι είπες τώρα;;;

    ας μην έβαζε το χεράκι του ο Χάρης...
    και τι θεός και κουραφέξαλα...

    δε μας έσωζε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε όχι και να επιστρέψουμε στην δραχμή , βρε Χάρη. Τι θες και ανακατεύεσαι σε θέματα που δεν τα κατέχεις. Ασχολήσου καλύτερα με την επιτροπή που έφτιαξες για το χαράτσι, με τον Κουτσάκη Πρόεδρο και μην κολακεύεσαι που σε απεικόνισαν σε γελοιογραφία ως Βελουχιώτη. Ειρωνεία ήταν δεν το κατάλαβες;
    Μέχρι και ο Αργύρης αντέδρασε όταν το άκουσε. Εσύ έχασες την ευκαιρία να πεις πέντε πράγματα για τα κακώς κείμενα στον Δήμο. Δεν πειράζει την άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. από την Τσεχία με αγάπη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΤΣΕΧΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Η ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ Η ΣΥΓΓΡΟΥ ΟΛΗ Η ΑΤΤΙΚΗ.ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο ήρεμος δεν ήταν ο μακαρίτης ο Γιώργος εκείνο το βράδυ. Μπορεί να διασκέδαζε με τους συνεργάτες του στο σουβλατζίδικο της πλατείας για την πρωτιά, αλλά αφ' ενός είχε προηγηθεί ο χοντρός καβγάς στο εκλογικό κέντρο με τον μούσια λόγω του ότι ο τελευταίος ως γνήσιος... ηγεμών έκανε τελευταίος συγκέντρωση στον Κένταυρο λες και ήταν ο επικεφαλής του συνδυασμού.
    Να τα θυμόμαστε όλα παρακαλώ. Τίποτα δεν ξεχνιέται κι αν νομίζει ο μούσιας ότι θα τεθεί επικεφαλής της Νέας Προοπτικής ή ότι θα φτιάξει παράταξη με καμιά Παπαλουκά μπροστάρη να ξέρει ότι θα γίνει ρεντίκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @7.25 μ.μ.
    Γι αυτό σας έχω όλους εσάς, αγαπητέ! Για να με συμπληρώνετε και να με διορθώνετε. Ωστόσο, το "ήρεμος" είχε να κάνει με τη σαφή πρωτιά του στον πρώτο γύρο. Φυσικά τι σκεπτόταν, κανείς μας δεν το ξέρει. Πάντως πράγματι τα "είχε πάρει" με τη συγκέντρωση του Π. Γρετζελιά στον Κένταυρο. Να σου πώ κάτι όμως; Η συγκέντρωση Γρετζελιά στον Κένταυρο ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ του θανάτου του Αποστολάκη ήταν πιο σημαντική. Έρχεται όλο αυτό σε επόμενη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλο το βαθύ (μα πάρα πάρα πολύ βαθύ) ΠΑΣΟΚ ήταν στην συγκέντρωση που λέτε κ. Σεϊτανίδη, σε "εμβληματικό σημείο της περιοχής", όπως χαρακτηριστικά είχατε γράψει τότε. Κάτι Πρωτόπαπας, κάτι τρωκτικά νομαρχιακοί και γενικά άνθρωποι με επαγγελματική ιδιότητα αυτή του... ΠΑΣΟΚ. Επάγγελμα ΠΑΣΟΚ. Στον αγύριστο πιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή