Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Επενδύστε έξυπνα...

Η «έξυπνη επένδυση» δεν  έχει πατρίδα, όριο χρόνου και ποσού. Είναι μια πραγματική κίνηση ματ όταν οι τριγύρω σας αναζητούν μια σταθερή απόδοση τριμήνου σε κάποια προθεσμιακή κατάθεση ή όταν αγοράζουν μια μετοχή προσδοκώντας ένα «καλό μέρισμα» μετά από ένα ή και δύο έτη. Μην ξεχνάτε πάντα όμως ότι ΚΑΙ ο «έξυπνος επενδυτής» αν δεν είναι σωστά ενημερωμένος, αφοσιωμένος στην επένδυσή του, κάνει αποσπασματικές κινήσεις και κυνηγάει χωρίς τέλος την
«υψηλή απόδοση»κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα μετανιώσει πικρά για τις επιπόλαιες επιλογές του.
Στατιστικά, σε βάθος χρόνου, έχει αποδειχθεί πως ένας επενδυτής αν κινηθεί με σταθερά βήματα, επιλέγοντας να τοποθετηθεί σε χρηματο-οικονομικά προϊόντα θα επιτύχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό απόδοσης. Το γεγονός ότι μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο προσθέτει όπως στο πάζλ τα κομμάτια μια επιτυχημένης απόδοσης (και όχι μέσα σε μια εβδομάδα) αντικατοπτρίζει δύο βασικές διαπιστώσεις: πρώτον, ότι έχει μειωμένο ποσοστό ρίσκου και δεύτερον, ότι ο χρόνος δεν του αυξάνει την ψυχολογική πίεση ώστε να κάνει λανθασμένες κινήσεις προκειμένου να διορθώσει κάποια κακή επιλογη (πχ έχασε 1000 ευρώ από μια μετοχή, κι επι τόπου αγοράζει άλλες μετοχές για να καλύψει σύντομα τη ζημιά…αλλά πέφτει έξω στην πρόβλεψή του). Από την άλλη πλευρά, βέβαια υπάρχουν και οι επενδυτές οι οποίοι τοποθετούνται με βάση την «ευκαιρία» που διαφαίνεται στον ορίζοντα, δηλαδή με βάση τις πολιτικές εξελίξεις (σενάρια για τη συνοχή της Ευρωζώνης) …μέχρι και τα φυσικά φαινόμενα (τσουνάμι που προκαλεί οικονομική καταστροφή σε κάποιες χώρες και «μεταθέτει» το τουριστικό ρεύμα σε ανταγωνιστικούς προορισμούς). Όσο λοιπόν κάποιος  επενδυτής κινείται γρήγορα, έχει αντανακλαστικά με βάση τις γεωπολιτικές εξελίξεις , θεωρητικά μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα το ποσοστό της απόδοσης του,  άνω και του 50%, και να είναι ο «νικητής» στο τέλος της ημέρας, αλλά αναλαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο που μπορεί ακόμη και να εκμηδενίσει την περιουσία του. Έτσι λοιπόν χρειάζεται τεράστια προσοχή και κυρίως αυτό που λέγεται στην αργκό των αγορών «ψύχραιμή ματιά».
Μιλώντας με χρηματιστές, η μόνιμη επωδός τους είναι «κάνε  με προφήτη , να σε κάνω πλούσιο». Όμως τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά. Πριν μερικά χρόνια οι «μικροί» και «μεσαίοι» επενδυτές μπορούσαν να αγοράσουν μόνο μετοχές. Τα υπόλοιπα προϊόντα που διαπραγματεύονταν στα χρηματιστήρια πρώτων υλών, όπως καλαμπόκι, ρύζι, καφές, πετρέλαιο, ήταν «απαγορευμένα» και δεν αφορούσαν καν την πλατειά επενδυτική μάζα. Όμως τώρα, οι χρηματο-οικονομικοί οίκοι δημιούργησαν ειδικά επενδυτικά προϊόντα με τα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε επενδυτής να τοποθετηθεί, χωρίς να απαιτούνται τεράστια χρηματικά ποσά. Βέβαια, για μια ακόμη φορά σας υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται τεράστια προσοχή(!) καθώς ένα παράγωγο προϊόν μπορεί να έχει χαμηλή ονομαστική αξία (δηλαδή να κοστίζει φθηνά), αλλά έχει υψηλό ρίσκο καθώς μπορεί πάρα πολύ εύκολα να σας παρασύρει σε αλόγιστες αγορές και σε κλάσματα δευτερολέπτου να εκμηδενίσετε το αρχικό σας κεφάλαιο. Από την άλλη πλευρά βέβαια αν τοποθετηθείτε στο κατάλληλο προϊόν, την κατάλληλη στιγμή, εκμεταλλευόμενοι τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως είπαμε, που μπορεί να ξεκινούν από τη Συρία και να φτάνουν μέχρι την ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχετε κέρδος.
Καλαμπόκι και σιτάρι με χρυσές αποδόσεις έως 60%!
Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν όλοι οι επενδυτές συζητούσαν για το που θα κινηθεί η τιμή του χρυσού, κανείς δεν περίμενε τις καταιγιστικές εξελίξεις στον υπ αριθμόν ένα παράγοντα που καθορίζει την προσφορά και τη ζήτηση στις πρώτες ύλες: τον καιρό!  Ένα από τα πιο θερμά και στεγνά  καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών  έπληξε σημαντικά τις καλλιέργειες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μέχρι την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ινδία. Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την παγκόσμια αγορά τροφίμων, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού. Συνολικά καλύπτουν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για καλαμπόκι και το 30% αυτής για δημητριακά. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν, οι οποίες τροφοδοτούν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών. Λαμβάνοντας υπόψη και τις απαισιόδοξες προβλέψεις των μετεωρολόγων, η πλειοψηφία των αναλυτών συμφωνεί πλέον ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση ανόδου για τα εμπορεύματα και, ιδίως, για μια σειρά από βασικά γεωργικά προϊόντα που αποτελούν πρώτη ύλη για τρόφιμα αλλά και ζωοτροφές. Από τα μέσα Ιουνίου, οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί πάνω από 50%, του καλαμποκιού 45% ενώ η σόγια έχει ενισχυθεί κατά 60%.
Ας παρακολουθούμε ΚΑΙ το δελτίο καιρού
Το ερώτημα βέβαια που απασχολεί όλους τους επενδυτές, ιδίως όταν υπάρχει μια τέτοια αλματώδης άνοδος σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι: «τοποθετούμαι τώρα που οι τιμές έχουν πάρει τα ύψη? Δεν είναι μεγάλο το ρίσκο?» Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που πρέπει να σταθμίζουμε είναι τόσο η γενικότερη συγκυρία όσο και τα δεδομένα: Πρώτον , ήδη ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη  βιώνει τη χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια εξέλιξη που αντανακλάται στις τιμές βασικών κατηγοριών γεωργικών προϊόντων και δεύτερον και βασικότερο είναι ότι οι μετεωρολόγοι είναι απαισιόδοξοι εκτιμώντας ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους ένα-δυο μήνες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, διάγουμε ένα από τα πιο θερμά και, παράλληλα, ένα από τα πιο στεγνά καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών. Η απάντηση στο αναμενόμενο ερώτημα: «μα είναι δυνατόν να κοιτάω τον καιρό για να επενδύσω?» Η απάντηση είναι πιο απλή: Όχι , και σε καμία περίπτωση η επένδυση δεν είναι ένα παιχνίδι τύπου «Πάμε Στοίχημα» ακόμη και αν έχουμε τοποθετηθεί με 50 ή και 100 ευρώ. Αλλά αυτό που δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και σας το επαναλαμβάνουμε είναι ότι «ο σωστός επενδυτής , είναι ο ενημερωμένος επενδυτής» και ότι δεν υπάρχει καμία επένδυση στον κόσμο που να προσφέρει σίγουρη απόδοση και που δεν ενέχει σημαντικό ρίσκο! 
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου