Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ελλαδαάρα...

Τεράστιο διπλό η Ελλαδάρα του Φερνάντο μέσα στη Σλοβακία (1-0) -Χρυσός σκόρερ ο Σαλπιγγίδης, μετά από καταπληκτική ασίστ του Κατσουράνη -Καλύτεροι σε όλο το ματς οι γηπεδούχοι, αλλά οι διεθνείς μας βρήκαν τελικά τον τρόπο να επικρατήσουν στο βούρκο. Ο δρόμος για μια μεγάλη διοργάνωση είναι μαραθώνιος. Και στο τέλος, το εισιτήριο δεν το
σφραγίζουν οι καλές ή οι κακές εμφανίσεις, αλλά οι νίκες. Που έρχονται μόνο με γκολ. Η Ελλάδα ήταν αυτή που το βρήκε απόψε, απέναντι στη Σλοβακία, της έφτασε και κατάφερε να «αποδράσει» με ένα τεράστιο διπλό που την κρατά δυνατή στη μάχη για την πρόκριση της στην τελική φάση του Μουντιάλ που θα φιλοξενήσει η Βραζιλία.
Με συνταγή Σάντος, που χώλαινε στην εκτέλεση, αλλά δικαιώθηκε στο... πιάτο (στο τελικό, αγαπημένο του, 1-0), η Εθνική μας κατάφερε να κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της να συνεχίσει να είναι συνεπής στα μεγάλα ραντεβού, καθώς πήρε τους τρεις βαθμούς και παρέμεινε στην πρώτη θέση του ομίλου μαζί με τη Βοσνία (κέρδισε 3-0 τη Λιθουανία). Πετυχαίνοντας παράλληλα να... καθαρίσει λίγο το τοπίο, παραμερίζοντας τη Σλοβακία και να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά ότι θα παρακολουθήσουμε μια... κούρσα για δύο άλογα.
Η εικόνα του αγώνα δεν ήταν η επιθυμητή. Το σχέδιο δεν βγήκε, καθώς το πιο δημιουργικό, τεχνικό και ποιοτικό επιθετικά σχήμα που παρέταξε στο γήπεδο ο Πορτογάλος τεχνικός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να ελέγξει τον ρυθμό και να απειλήσει συντονισμένα τον αντίπαλο. Οι Σλοβάκοι ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, είχαν τις πιο κλασικές ευκαιρίες (στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου) για να προηγηθούν, πίεσαν μανιασμένα στο πρώτο τέταρτο της επανάληψης, όμως το γκολ του Σαλπιγγίδη στο 63' άλλαξε τα δεδομένα και στη συνέχεια οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να νικήσουν το ελληνικό πάθος για μια πολύτιμη νίκη που οι διεθνείς μας δεν είχαν καμία διάθεση να αφήσουν να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια τους, έστω και αν έφτασε σε αυτά κάπως... ανορθόδοξα.
Κέρδισαν... και τις ευκαιρίες
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε στο μεγαλύτερο μέρος του με έναν... οξύμωρο τρόπο. Η Σλοβάκοι πατούσαν καλύτερα από τους διεθνείς μας στο -βαρύ και πολύ δύσκολο λόγω της βροχής- γήπεδο. Είχαν την κατοχή της μπάλας, είχαν καλύτερη κυκλοφορία, πίεσαν περισσότερο και με μεγαλύτερη συνέπεια, ωστόσο, πλησιάζοντας στην... εκπνοή η Ελλάδα ήταν αυτή που είχε τις πιο «πειστικές» καλές στιγμές. Μέχρι που... κέρδισαν και σε αυτόν τον τομέα οι γηπεδούχοι, κάνοντας δύο κλασικές ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, με τον Χάμσικ.
Η Ελλάδα είχε μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας και την ανάπτυξη, ενώ οι Σλοβάκοι έβρισκαν τα κενά για να προβληματίσουν την αμυντική μας γραμμή. Όμως, η πρώτη ουσιαστική απειλή ήταν... γαλανόλευκη, με τον Κατσουράνη να εκμεταλλεύεται μια φάση διαρκείας στο 5', να προσπαθεί να κρεμάσει τον Κούτσιακ, αλλά να τη στέλνει στον ουρανό των διχτύων.
Η Ελλάδα έφτασε δεύτερη φορά κοντά στο γκολ, στο 11΄, όταν ο Σιόβας βρέθηκε σε πολύ καλή θέση, έπιασε μια κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Η επόμενη ευκαιρία ήρθε με ένα σουτ του Νίνη στο 28' να περνά λίγο άουτ. Σε αυτό το διάστημα η Σλοβακία είχε ασκήσει πίεση στην ελληνική άμυνα, ωστόσο δεν είχε καταφέρει να βγάλει «καθαρή» φάση. Μέχρι το 38', όταν έκανε μια... πεντακάθαρη.
Ο Χάμσικ εκμεταλλεύτηκε μια κόντρα και βρέθηκε απέναντι από τον Καρνέζη, αλλά το σουτ που έκανε έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Λίγο αργότερα ήρθε και η... κλασσικότερη ευκαιρία του ματς, και πάλι για τη Σλοβακία. Ο Μπρέζνανικ έκανε ένα διαγώνιο σουτ, ο Καρνέζης απέκρουσε, η μπάλα κατέληξε στον Χάμσικ, εκείνος επιχείρησε νέο σουτ και ο Τοροσίδης έδιωξε τη μπάλα κυριολεκτικά πάνω στη γραμμή, κρατώντας το 0-0 ως αποτέλεσμα ημιχρόνου...
«Εκτέλεση» κόντρα στη ροή
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε... κάπου εκεί που τελείωσε το πρώτο. Οι Σλοβάκοι μπήκαν με καλύτερο «αέρα» και προσπάθησαν να ολοκληρώσουν τη... δουλειά που άφησε στη μέση ο Χάμσικ με τις δύο πολύ καλές ευκαιρίες που έχασε στο τέλος του πρώτου μέρους. Στο 51' ο Κούτσκα έκανε ένα σουτ που δε βρήκε στόχο. Πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Μπρέζνανικ να απειλήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά ο Καρνέζης απέκρουσε. Δύο λεπτά αργότερα ο Παπασταθόπουλος πρόλαβε να κόψει τον Χάμσικ πριν βρεθεί μόνος απέναντι από το τέρμα...
Και κάπου εκεί, κόντρα στη ροή του αγώνα, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει αφεντικό του αγώνα (στον φωτεινό πίνακα), βρίσκοντας τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στο 63', ο Κατσουράνης, με μια καταπληκτική χαμηλή σέντρα, κατάφερε να βρει τον Σαλπιγγίδη μέσα στη μικρή περιοχή και εκείνος με πλασέ έκανε το 1-0. Η συγκεκριμένη εξέλιξη «πάγωσε» τους Σλοβάκους, έκοψε τον ρυθμό τους και έδωσε στην Εθνική μας τα λεπτά που χρειαζόταν για να πάρει ανάσες και να ηρεμίσει για περίπου ένα 20λεπτό.
Οι γηπεδούχοι βρήκαν το... κουράγιο να αρχίσουν και πάλι οργανωμένα να μας πιέζουν αφότου μπήκαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Στο 81' έχασαν ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία, με τον Μπρέζνανικ να κάνει ένα καλό σουτ από πλάγια και τον Καρνέζη να αποκρούει με υπερένταση. Στο 85' ο Κατσουράνης πρόλαβε να κόψει σωτήρια τον Χολόσκο μέσα στην περιοχή, ενώ στο 88' η Σλοβακία άγγιξε την ισοφάριση, με τον Μπρέζνιανικ να πιάνει ένα δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή και τη μπάλα να τραντάζει το δοκάρι του Καρνέζη.
Αυτός ήταν και ο τελευταίος μεγάλος (τεράστιος για την ακρίβεια) κίνδυνος που αντιμετώπισε επιτυχώς η ελληνική άμυνα, η οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν μέχρι και το 6ο λεπτό των καθυστερήσεων (κρατήθηκαν δύο λεπτά περισσότερα από τα 4' που είχε δείξει ο τέταρτος) και πήρε ένα τεράστιο «διπλό», στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει την παρουσία της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας...
Σλοβακία: Κούτσιακ, Ζαμπάβνικ, Σκρτελ, Σάλατα,.Μπρέζνανικ, Πετσόβσκι, Κούτσκα (82' Γκουεντέ), Σάπαρα, Χάμσικ, Στοχ (68' Γεζ) ,Ντούρις (71' Χολόσκο).
Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σιόβας (75' Φωτάκης), Τζιόλης, Κατσουράνης, Νίνης (64' Καραγκούνης), Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Γκέκας (59' Μήτρογλου).
 aek365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου