Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ξέρετε πόσο μισθό θα παίρνετε;

Με σχετική ευκολία, μπορούμε από τώρα να υπολογίσουμε το μισθό μας από τώρα μέχρι και το…2024. Βλέπετε, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να τους «παγώσει» με νόμο μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Με πράξη του υπουργικού συμβουλίου θα καθοριστούν με νόμο οι αποδοχές που θα δείτε στους πίνακες που ακολουθούν. Είναι μεικτές αποδοχές, δηλαδή από
τα ποσά που θα δείτε παρακρατούνται οι ασφαλιστικές εισφορές (υπολογίζεται με συντελεστή 16,5%) και ο φόρος εισοδήματος (ο οποίος τουλάχιστον θα μηδενιστεί για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 9000 ευρώ).
Οι μισθοί που θα δείτε στους πίνακες που ακολουθούν, θα αποτελούν στο εξής το μόνο δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους. Οι κλαδικές συμβάσεις και οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπογραφούν από εδώ και στο εξής δεν θα μπορούν να προβλέπουν μισθούς κατώτερους από τους εξής:
1η κατηγορία: υπάλληλοι άνω των 25 ετών
Οι μισθοί τους θα κυμαίνονται από 586,08 έως 761,9 ευρώ ανάλογα με την προϋπηρεσία. Προσοχή: Οι λεγόμενες τριετίες, «πάγωσαν» την 12η Νοεμβρίου. Δηλαδή, αν συμπληρώσετε τώρα μια τριετία, μην περιμένετε ότι θα περάσετε στην επόμενη για να πάρετε αύξηση.
2η κατηγορία: Εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών
Όσοι αμείβονται με το μεροκάματο, θα βρουν το νόμιμο ύψος αποδοχών στον πίνακα που ακολουθεί. Και για τους εργαζόμενους με μεροκάματο, ισχύει ο ίδιος κανόνας. Τέλος οι αυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας. Ότι πήραμε, πήραμε.
3η κατηγορία: υπάλληλοι κάτω των 25 ετών
Οι νέοι κάτω των 25 ετών, στο μόνο που μπορούν να προσβλέπουν είναι στο να συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους για να περάσουν στον πίνακα αποδοχών των «μεγάλων». Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, θα αμείβονται με τις ακόλουθες αποδοχές:
4η κατηγορία: εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών
Οι νέοι κάτω των 25 ετών, μπορεί να δουλεύουν με μεροκάματο. Σε αυτή την περίπτωση, οι αποδοχές τους ξεκινούν από τα 22,83 ευρώ την ημέρα μεικτά. Και το επίδομα γάμου;
Το επίδομα γάμου πολύ σύντομα θα περάσει στην… ιστορία και γι’ αυτό έχει απαλειφθεί από τους πίνακες. Ισχύουν τα εξής:
  1. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) θα εξακολουθήσουν να δίνουν το επίδομα γάμου μέχρι και την 31η Μαρτίου 2013, ημερομηνία λήξης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Από την ημέρα αυτή και μετά, θα σταματήσουν να το καταβάλλουν. (εκτός φυσικά και αν θέλουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους το πρόσθετο ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του βασικού μισθού)
  2. Οι επιχειρήσεις που δεν μετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις μπορούν (αν θέλουν)  να κόψουν το επίδομα από σήμερα (για την ακρίβεια από τις 12/11).  
imoney 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου