Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Γρήγορα θα καταβληθούν τα εφάπαξ

Ξεμπλοκάρουν τα εφάπαξ βοηθήματα τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Πρόκειται για τα ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
«Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνουν τους ρυθμούς τους έτσι ώστε να αυξήσουμε ταχύτητα και να πετύχουμε το μεγαλύτερο αριθμό απορροφητικότητας. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και το κάνουμε», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η εκκαθάριση των αιτήσεων για την καταβολή των εφάπαξ που εκκρεμούν έχει ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αλλά η διαδικασία θα επιταχυνθεί από τον προσεχή Ιανουάριο, και αφού προηγηθεί η καταβολή της δόσης.

Κατά την συνάντηση εξετάστηκαν οργανωτικά θέματα των Ταμείων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων που θα προέλθουν από την εκταμίευση της δόσης και η ενίσχυση με πόρους πέραν του 1,3 δισ. ευρώ που θα δοθεί για το εφάπαξ των ασφαλισμένων του Δημοσίου, του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και των Ταμείων Πρόνοιας των υπαλλήλων του ΙΚΑ και της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει προκριθεί το σενάριο της αποπληρωμής με σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από τις παλαιότερες αιτήσεις.

Με τα σημερινά του έσοδα το Ταμείο μπορεί να καταβάλει περίπου 6.000 εφάπαξ το χρόνο, ενώ αυτή την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Συνολικά εκκρεμούν 62.000 αιτήσεις από τις οποίες 40.228 είναι ληξιπρόθεσμες. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι έως το τέλος του 2013 να έχουν καταβληθεί 37.000 εφάπαξ.

Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι μετά την εκταμίευση της δόσης και την ενίσχυση του προσωπικού του Ταμείου, από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα μπορούν να καταβάλλονται τα εφάπαξ σε 3.500 δικαιούχους κάθε μήνα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 43 υπάλληλοι του Ταμείου θα εργάζονται και εκτός του κανονικού ωραρίου τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα, ενώ θα αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό και 25 υπάλληλοι των πρώην οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που έχουν καταργηθεί.

Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Γ.Βρούτσης

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης (EPSCO), με βασικά θέματα συζήτησης την εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στο πεδίο της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής καθώς και τις προοπτικές για στενότερη συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης.

Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών του EPSCO, θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με την ομοσπονδιακή υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου