Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Σοκ από το θάνατο του Νίκου Σαμαρά

Το βόλεϊ, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός, πενθεί από χτες για την απώλεια του Νίκου Σαμαρά. Όπως είναι φυσικό και ανθρώπινο, αυτοί που τον έζησαν από κοντά, συγκλονίστηκαν με την είδηση και αυτό ακριβώς τόνισαν με δηλώσεις τους στην επίσημη ιστοσελίδα της
ομοσπονδίας (volleyball.gr).
Η πρώτη ενασχόληση του Σαμαρά με τον αθλητισμό ήταν το καράτε. Ίσως, αν δεν έφτανε στην Ορεστιάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Γιώργος Καμπερίδης, ο Νίκος Σαμαράς να γινόταν πρωταθλητής στις πολεμικές τέχνες. «Ο Νίκος ήταν ένας εξαιρετικός αθλητής κι ένα σοβαρό, πάρα πολύ σοβαρό παιδί. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει» είπε ο άνθρωπος που ανακάλυψε και ουσιαστικά δημιούργησε τον βολεϊμπολίστα Νίκο Σαμαρά. «Τότε, όλοι μιλούσαν για  αυτόν και άρχισα να τον ψάχνω, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά τον είδα συμπτωματικά μπροστά μου στο περίπτερο, έξω από το Δημοτικό Σχολείο. Ήταν Νοέμβριος του 1985 κι εκεί του είπα χωρίς περιστροφές 'Εσύ θα έρθεις να παίξεις βόλεϊ' και τον πήρα και πήγαμε στο γήπεδο. Στην αρχή μου ξέφυγε και δεν ήθελε να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να πάω σπίτι του. Εκεί τον παρότρυνε η γιαγιά του κι έτσι ξεκίνησε» θυμάται ο σπουδαίος προπονητής και συνεχίζει:
«Ο Νίκος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο ταλέντο που πέρασε από τα χέρια μου. Ήταν αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε και για αυτό έπαιζε μέχρι τώρα. Πολλοί τον είχαν παρεξηγήσει, αλλά δεν ήταν ο άνθρωπος που παρουσίαζαν κάποιοι. Εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα μαζί του, απλά όταν λες τα πράγματα με το όνομα τους, τότε ακούς και... διάφορα. Κρίμα γιατί έφυγε ένας σπουδαίος αθλητής και άνθρωπος.»
Από τη δική του μεριά, ο Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου, ο πρώην πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας και ένα από τα ιστορικότερα στελέχη της ομάδας, είπε: «Τι ήταν ο Νίκος Σαμαράς για την Ορεστιάδα; Σαμαράς=Ορεστιάδα και Ορεστιάδα=Σαμαράς. Ήταν ο αθλητής, ο οποίος ανέδειξε ψηλά την Ορεστιάδα και η Ορεστιάδα ήταν η ομάδα η οποία ανέδειξε τον Νίκο. Ήταν πιασμένοι χέρι-χέρι. Ήταν το παιδί που αγάπησε όλη η πόλη και ήταν ο αθλητής με τον οποίο η Ορεστιάδα είχε τις καλύτερες στιγμές της. Με τον Νίκο Σαμαρά πήραμε την 2η θέση και Ευρώπη, με τον Νίκο συμμετείχαμε σε δύο τελικούς πρωταθλήματος. Η Ορεστιάδα με τον Νίκο Σαμαρά είχε πάρα πολλές διακρίσεις και ως πρωταθλήτρια Ελλάδας σε παίδες και εφήβους. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό ταξίδι. Όλος ο κόσμος του βόλεϊ θα σε θυμάται. Η Ορεστιάδα θα σε θυμάται.»
Στην Ορεστιάδα το σοκ ήταν τεράστιο. Οι αθλητές της ομάδας έμαθαν τα άσχημα μαντάτα την ώρα της προπόνησης, όταν τα τηλέφωνά τους άρχισαν να χτυπούν ασταμάτητα και λίγο αργότερα οι παράγοντες του συλλόγου βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο για να τους επιβεβαιώσουν το χαμό του Νίκου. «Ο Νίκος ήταν ένα παιδί μάλαμα, ένας πραγματικός αετός» είπε ο αρχηγός της ομάδας Στέλιος Κεμανετζής, ο οποίος μεγάλωσε μαζί του στον ΑΟ. «Εμείς μέσα στο γήπεδο βλέπαμε τον Νίκο κι ακολουθούσαμε όλοι το παράδειγμά του. Ήταν ο υπεραθλητής, ήταν ο αετός. Πετούσε ψηλά κι εμείς προσπαθούσαμε να τον φτάσουμε. Ακούραστος, δούλευε ασταμάτητα ακόμη και τώρα. Πριν λίγο καιρό μου είχε πει κάποιος συμπαίκτης του από άλλη ομάδα 'πώς γίνεται σε αυτή την ηλικία να δουλεύει τόσο πολύ' και θυμάμαι του είχα απαντήσει 'είναι στο DNA μας εδώ πάνω και ο Νίκος είναι το καλύτερο παράδειγμα'. Ο Νίκος Σαμαράς ήταν ο Γκάλης του ελληνικού βόλεϊ, αλλά ποτέ το άθλημα δεν πήρε από αυτόν αυτά που θα μπορούσε. Ποτέ δεν τον διαχειρίστηκε σωστά.»
Όπως ο Στέλιος Κεμανετζής, έτσι και ο Γιώργος Παπάζογλου ανήκει στη γενιά των αθλητών της Ορεστιάδας που ξεκίνησαν το βόλεϊ με το μύθο του Νίκου Σαμαρά.
«Τρελάθηκα, δεν το πίστευα. Είναι άδικο. Το καλοκαίρι είχε έρθει Αλεξανδρούπολη, βγήκαμε μαζί, θυμηθήκαμε τα παλιά κι αυτή η εικόνα μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή. Όταν εμείς ξεκινήσαμε, ο Νίκος ήταν ήδη το μεγάλο όνομα της Ορεστιάδας και σιγά, σιγά τον μάθαινε όλη η Ελλάδα. » Μας έπαιρνε όμως τους μικρούς και μας έβγαζε βόλτα για καφέ, τότε που δεν μας ήξερε κανένας και ποτέ δεν είχε τουπέ. Όσοι δεν τον ήξεραν καλά, μπορεί να έλεγαν διάφορα, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Ως άνθρωπος είχε κι αυτός τις ιδιαιτερότητες του, ωστόσο ήταν εξαιρετικός χαρακτήρας. Ο Νίκος ήταν πραγματικός αρχηγός κι αυτό το είχε από πιτσιρικάς. Αυτός μιλούσε πάντα πρώτος στα αποδυτήρια και ποτέ δεν κρυβόταν.» Η ΕΣΑΠ ανέβαλε τον αγώνα Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Παναθηναϊκός Την αναβολή του αγώνα Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Παναθηναϊκός ανακοίνωσε η ΕΣΑΠ, λόγω του πένθους για τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Σαμαρά, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πρωταθλήματος. Ο Νίκος Σαμαράς είχε φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων στην καριέρα του. Η Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΣΑΠ θα ορίσει τον αγώνα σε νέα ημερομηνία. Στη μνήμη του διεθνούς άσου η ΕΣΑΠ αποφάσισε επίσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες της 12ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών στο βόλεϊ. Αίτημα ΠΑΣΑΠ για αναβολή της αγωνιστικής των πρωταθλημάτων Στο μεταξύ, αίτημα για αναβολή της σημερινής αγωνιστικής των πρωταθλημάτων βόλεϊ στη μνήμη του Νίκου Σαμαρά έστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ) σε ΕΟΠΕ και ΕΣΑΠ. «Tην ώρα που τα δάκρυα των φίλων, συμπαικτών και αντιπάλων αλλά και ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού έχουν στερέψει για τον απροσδόκητο χαμό του Νίκου Σαμαρά, το ΔΣ του ΠΑΣΑΠ ζητά από τις διοργανώτριες αρχές ΕΟΠΕ και ΕΣΑΠ, την αναβολή της σημερινής αγωνιστικής των πρωταθλημάτων, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον 'αετό' του ελληνικού βόλεϊ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΑΠ που αποχαιρέτισε με τα εξής λόγια τον Νίκο Σαμαρά: «Ο ΠΑΣΑΠ εκφράζει την βαθιά του οδύνη για το χαμό του ινδάλματος, 'αδελφού', συμπαίκτη, 'αντιπάλου' και πάνω από όλα πατέρα και συζύγου, Νίκου Σαμαρά.
» Νίκο μας άφησες νωρίς, η μνήμη σου όμως θα παραμείνει αιώνια σε όλους εμάς που σε γνωρίσαμε, αγωνιστήκαμε στο πλάι σου, σε θαυμάσαμε ως αντίπαλοί σου, παίξαμε βόλεϊ εξαιτίας σου. Ο Σαμ ο 'Αετός', αυτός ο μεγάλος Έλληνας αθλητής, θα παραμείνει στην καρδιά μας, όπως εμείς τον γνωρίσαμε εντός και εκτός γηπέδων... Ελεύθερος, περήφανος και δυνατός! Καλό ταξίδι αδελφέ...»
Το ΔΣ του ΠΑΣΑΠ ομόφωνα αποφάσισε να σταθεί ηθικά και υλικά στο πλευρό της οικογένειας του εκλιπόντος, αν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη, ενώ όπως ενημέρωσε στον ΠΑΣΑΠ δεκάδες είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα από όλη την Ευρώπη, που λαμβάνουν για το χαμό του.
Συλλυπητήρια και από την ΕΟΚ
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) μέσω της οποίας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Σαμαρά.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Σαμαρά και στην ΕΟΠΕ. Ο απρόσμενος χαμός του πρώην διεθνή αθλητή σκόρπισε θλίψη σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό που έχασε ένα από τα πιο επίλεκτα στελέχη του.»
Ανακοίνωση της ΑΕΚ
H Aθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει την βαθιά θλίψη της για τον απροσδόκητο και άδικο χαμό του μεγάλου βολεϊμπολίστα Νίκου Σαμαρά. Η οικογένεια της ΑΕΚ που είχε την τιμή να φορέσει αυτός ο αθλητής - υπόδειγμα ήθους και αγωνιστικής αξίας την ένδοξη φανέλα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος, θρηνεί από χθες το βράδυ... Δικοί μας άνθρωποι δυστυχώς βρέθηκαν πολύ κοντά στην τραγική χθεσινή ημέρα που μακάρι να μην ερχόταν ποτέ... Ευχόμαστε στους ανθρώπους του Νίκου Σαμαρά, στην οικογένεια και τους φίλους του, σε αυτούς που τον αγάπησαν και τον αγαπούν να κάνουν κουράγιο και υπομονή. Ένα στολίδι του ελληνικού αθλητισμού έφυγε. Νικόλα θα σε θυμόμαστε για πάντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου