Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Βαλτώνει η πόλη, αναδεύεται ο δήμος

Κι ενώ κανένα θέμα της πόλης δεν επιλύεται -ούτε καν συζητείται προς επίλυση...- ο ατυχής δημότης βλέπει μια πλειοψηφία που αριθμητικά είναι μειοψηφία, να αγωνίζεται με νύχια και με δόντια εναντίον μιας οργανωμένης φράξιας υπονόμευσης του δήμου, με μοναδικό σκοπό να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι
υπηρεσίες του δήμου. Σε αυτό, άλλοτε βοηθά και άλλοτε όχι η θεσμική αντιπολίτευση που, όμως, -για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι- όπως σωστά είπε ο Χ. Τομπούλογλου, δεν εξελέγη για να διοικεί ή να συνδιοικεί, αλλά για να αντιπολιτεύεται.

Κι όμως, ΟΛΑ υποτίθεται ότι γίνονται και λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του δημότη και του κατοίκου ή του εργαζόμενου σε αυτήν εδώ την πόλη. Υπηρεσίες του δήμου, αξιωματούχοι, πολιτικές, δημοτικά συμβούλια, νομικά πρόσωπα, όλα υποτίθεται ότι πρέπει τελικό σκοπό να έχουν τη βελτίωση των όρων διαβίωσης του πολίτη.
Αμ δε! Ο πολίτης με τη σημερινή κατάσταση δεν βλέπει καμία απολύτως βελτίωση στη ζωή του: Δεν βλέπει καλύτερες υπηρεσίες του δήμου, δεν βλέπει να μπορεί ο δήμος να του παρέχει διευκολύνσεις. Δεν λύνονται χρόνιες εκκρεμότητες του δήμου (ΜΑΒΑ, πλατεία Γεννηματά, αξιοποίηση Άλσους κι Εσπέρου κλπ). Η Δεκελείας και ο δήθεν "πεζόδρομος" γίνονται κάθε μέρα πιο εχθρικά για τον πολίτη που βρίσκεται σε αυτά: Ο δήθεν πεζόδρομος είναι πλέον ένα ατέλειωτο πάρκινγκ μοτοσυκλετών και άλλων τροχοφόρων, ενώ η Δεκελείας, με το έμφραγμα των παρκαρισμένων δεξιά κι αριστερά, είναι πια μια οδός που σε κάθε κατεύθυνση έχει μια λωρίδα κυκλοφορίας.
Η πόλη, λοιπόν, βαλτώνει, μένει όπως ήταν, όπου δεν χειροτερεύει. Μαγαζιά κλείνουν, σπίτια ερημώνουν, η πόλη ασφυκτιά.
Αντίθετα, τα δημοτικά μας πράγματα αναδεύονται. Με δεδομένη τη ρητή δέσμευση του Σταύρου Κόντου ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος (παρά τις πιέσεις που δέχεται, συμπληρώνουμε εμείς από το στενό του περιβάλλον...) και το διαμελισμό της Νέας Προοπτικής (ναι! έχει ξεπεράσει πια το στάδιο της διάσπασης και μπήκε σε αυτό του διαμελισμού) πολλοί βλέπουν κενά και σπεύδουν να τα καλύψουν. Η ομαδούλα, δηλαδή ο εγκέφαλός της, επιχειρεί να συνάψει συμμαχίες με πάντα πρόθυμο, από υποομάδες που βρέθηκαν δίπλα στον Κόντο το 2010 έως παράγοντες που τον στηρίζουν στην επιχείρηση αποδόμησης της δημάρχου, αναζητώντας ένα πρόσωπο που -όπως φαντάζεται...- θα μπορεί πίσω του να κρύψει τα σχέδια του εγκεφάλου των τιποτοφρόνων αποστατών.
Αυτό είναι το σύγχρονο δράμα της Φιλδέλφειας- Χαλκηδόνας. Ο δήμος να ασφυκτιά, αδύναμος να παράσχει έστω και την παραμικρή διευκόλυνση στους συμπολίτες μας, κι ο μικρόκοσμος των κινουμένων περί τα δημοτικά να αναζητεί δεξιά κι αριστερά πρόσωπα- βιτρίνες για να υφαρπάσει και πάλι τη λαϊκή ψήφο.
Δυστυχώς...

5 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει ο Δήμος. Τα πράγματα, σε γενικές γραμμές, είναι όπως τα παρουσιάζεις, αγαπητέ Διαμαντή. Δύσκολες οι εποχές, ανίκανο όμως και το πολιτικό προσωπικό, στην πλειοψηφία του, για να μην αδικούμε και τους σοβαρούς ανθρώπους που υπάρχουν.
    Το οικονομικο πρόβλημα της εποχής μας είναι υπαρκτό και έντονο. Έχω όμως τη γνώμη ότι πολλές φορές αποτελεί το άλλοθι της ανικανότητας, της ανεπάρκειας και της παντελούς έλλειψης βούλησης και οράματος.
    Για παράδειγμα δεν χρειάζονται λεφτά για να καθαρίσει ο πεζόδρομος από τα αυτοκίνητα. Δεν χρειάζονται λεφτά για να μην παρκάρουν (πολλές φορές διπλοπαρκάρουν) στη Δεκελείας. Δεν χρειάζονται λεφτά για να αξιοποιήσει ο Δήμος ακίνητα. Δεν χρειάζονται λεφτά για να αποφασίσει πολιτικά ο Δήμος τι θέλει στο κτίριο της MAVA. Δεν χρειάζονται λεφτά για να αποφασίσουμε τι θέλουμε στο Άλσος. Σίγουρα για το Άλσος χρειάζονται λεφτά για να υλοποιήσεις αυτό που θέλεις. Όταν όμως δεν ξέρεις τι θέλεις, ποτέ δεν θα αρχίσεις να επεξεργάζεσαι σχέδια χρηματοδότησης. Όταν δεν έχεις απαντήσει στο τι, δεν μπορείς ποτέ να απαντήσεις στο πως.
    Είναι φανερό, ότι οι σημερινοί επικεφαλής των παρατάξεων, θεσμικοί και αποστάτες, δεν είναι ικανοί να προσφέρουν τίποτα άλλο παρά το να αναπαράγουν την ιδιοτέλεια και τη μιζέρια τους.
    Είναι φανερό ότι πολιτικά έχουν τελειώσει και ότι δεν τους ανέχεται άλλο ο κόσμος.
    Όμως είναι φυσικό ότι το παλαιό δεν απέρχεται, αν δεν υπάρχει το νέο που θα το εκτοπίσει και θα το αντικαταστήσει.
    Και το νέο θα είναι πραγματικά νέο αν έχει κάποιες νέες ιδέες και νέο όραμα, το οποίο θα καταφέρει να το εμφυσήσει στην οπική μας κοινωνία.
    Μέχρι τότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε, παρακολουθώντας με μαζοχιστικό τρόπο τις κοκορομαχίες και τις σκιαμαχίες των ανίκανων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...ανίκανο όμως και το πολιτικό προσωπικό, στην πλειοψηφία του, για να μην αδικούμε και τους σοβαρούς ανθρώπους που υπάρχουν"

      Θα είχες την καλοσύνη να πεις ονόματα για να έχουμε κι εμείς μια γνώμη σε ποιους αναφέρεσαι; Γιατί έτσι γενικά δεν λες τίποτα... Αυτά είναι μόνο για να "απολογείσαι" σε όποιον σου πει γιατί με είπες ανίκανο! Ποιος εγώ; Ποτέ! Σε έχω τοποθετήσει στους σοβαρούς...
      Γενικώς είναι παλαιοκομματικό κόλπο αυτές οι διατυπώσεις που επιτρέπει να είσαι με όλους καλός και ταυτόχρονα να εμφανίζεσαι... επικριτικός.

      Διαγραφή
    2. Αναφέρομαι σε εκείνους που έχουν το θεσμικό βάρος αλλά και την ηθική ευθύνη να φέρουν μπροστά την πόλη. Σε εκείνους που θα έπρεπε να είναι λοκομοτίβα για την πρόοδο και την ομαλή λειτουργία της. Αυτοί δεν είναι άλλοι από εκείνους που διαθέτουν την εμπειρία και την γνώση των πραγμάτων. Εκείνους που παίζουν τον πρώτο ρόλο στα δημόσια πράγματα της πόλης. Είναι, είτε πρώην Δήμαρχοι, είτε έμπειροι Δημοτικοί Σύμβουλοι που είναι πολλά χρόνια στο "κουρμπέτι".
      Αυτοί, θα έπρεπε να έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και θα έπρεπε να έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί δεν έχει κανένας την ίδια απαίτηση από τον πρώην Δήμαρχο τάδε και από τον νεοεκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλο τάδε. Ή από τον έμπειρο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάδε με τον όποιο άλλο σύμβουλο της παράταξής του.
      Αυτοί θα έπρεπε να έχουν καταλάβει το φάσμα της ευθύνης τους, που εκτείνεται πέρα από την ικανότητά τους να διοικούν ή να αντιπολιτεύονται. Υπάρχει και το βάρος της παιδευτικής ευθύνης που έχουν, λειτουργώντας ως παραδείγματα για τους νεώτερους. Διδάσκοντας ήθος και δεοντολογία (γιατί η ικανότητα δεν διδάσκεται).
      Νομίζω ότι δεν χρειάζεται λίστα με ονόματα, γιατί θα οδηγούσε αλλού τη συζήτηση. Είναι σαφές τι και ποιούς εννοώ. Και να είσαι βέβαιος ότι εκείνοι που πρέπει αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε τέτοιου είδους διατυπώσεις.
      Σαν πολίτη, δεν με ενδιαφέρει, μόνο, αν κάποιος έχει δυνατότητες. Με ενδιαφέρει να έχει αποτέλεσμα. ΄Εχω ξαναπεί ότι η πολιτική (όπως και η ιστορία) δεν γράφεται με προθέσεις αλλά με αποτελέσματα.
      Και στην περίπτωση της πόλης μας, το θέατρο που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας και που οδηγεί την πόλη στο γκρεμό μας δίνε να καταλάβουμε ότι, ασχέτως προθέσεων και δυνατοτήτων, οι επικεφαλής είναι, τελικά, ανίκανοι να διαχειριστούν το μέλλον μας.

      Διαγραφή
  2. ΑΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΦΗΝΑΝ ΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ Η ΠΟΛΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ.ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μέσα στα χαλάσματα, μετά την αγρανάπαυση που απλόχερα προσφέρει λήθη, πρόβαλλε ξάφνου το φάντασμα του εργολάβου κι... αρχιτέκτονα των ΜΑΒΑ, Κάκκαβα, 1ο δημοτικό, ασφαλτοστρώσεις ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ανακατασκευές κατασκευασμένων πλατειών και λοιπές σπατάλες-μυστήρια... που θέλει πάλι να μας... σώσει!
    Μπορεί να μην φαίνεται πως έχει… λίπος αυτός ο δήμος, αλλά αυτοί που ξέρουν να εκτιμούν τα καλά κομμάτια δεν λαθεύουν…

    Ρε, για την… πόλη το κάνουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή