Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ευαγγελινός: Έτσι προστατεύσαμε το Άλσος

Εκτεταμένη παρέμβαση έκανε ο κ. Κώστας Ευαγγελινός, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος με το Όραμα Πόλης του Σταύρου Κόντου, αναφορικά με τον τρόπο που η διοίκηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας προστάτευσε κι ανέπτυξε το Άλσος την τελευταία τετραετία.

Η παρέμβαση Ευαγγελινού έγινε στην ομάδα μας στο facebook (αν δεν είστε ακόμα μέλος ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και ζητήστε να γίνετε) και γράφτηκε ως απάντηση στον συμπολίτη μας που υπογράφει με το ψευδώνυμο "κύριος Δήμαρχος". Η παρέμβαση του κ. Ευαγγελινού είναι η εξής:

Costas Evangelinos Με αφορμή τις “Δεσμεύσεις με λίγα λόγια” ένα προγραμματικό περιληπτικό κείμενο “κ. Δήμαρχε” προχωρήσατε σε κριτική της τετραετίας. Θα αναφερθώ στο κεφάλαιο ΑΛΣΟΣ και προεκλογικής περιόδου επιτρέπουσας θα ασχοληθώ και με τα άλλα κεφάλαια σύμφωνα με την πρόοδο της κριτικής σας. Λοιπόν τα καθήκοντα για το Άλσος είναι:
Η προστασία του
Η ανάπτυξή του
Για να τα πετύχεις αυτά χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις και τέτοιες έγιναν.

Ας δούμε μερικές δράσεις για την προστασία του Άλσους:

Πρέπει να υπάρχει περίφραξη, νομίζω ναι και τέτοιες βελτιώσεις έγιναν στην ανατολική και νότια πτέρυγα και νέα περίφραξη στον μετεωρολογικό σταθμό.
Πρέπει να μην υπάρχει αποθήκη καυσίμων μέσα στο Άλσος, προφανώς ναι και απομακρύνθηκε αμέσως
Πρέπει να λειτουργούν όλες οι πυροσβεστικές φωλιές, προφανώς ναι και λειτουργούν άψογα.
Πρέπει να λειτουργούν τα κανονάκια για την προφύλαξη, προφανώς ναι όπως και γίνεται κάθε βράδυ τους καλοκαιρινούς μήνες,
Πρέπει να είναι καθαρό (φρεζαρισμένο) από την χαμηλή ξερή βλάστηση. Προφανώς γεγονός που είναι η μεγαλύτερή του προστασία και αν αμφιβάλλετε ρωτήστε για τις παλιές πυρκαγιές τι έφτεξε.
Πρέπει να είναι καθαρό. Είναι καθαρό όσο ποτέ άλλοτε.
Πρέπει να υπάρχει μικρό ευέλικτο πυροσβεστικό όχημα. Αγοράστηκε και υπάρχει.
Πρέπει να υπάρχει υδροφόρα με εκτοξευτήρα. Ανακατασκευάστηκε όχημα και υπάρχει.
Πρέπει να υπάρχουν φύλακες πυρασφάλειας. Υπάρχουν.
Πρέπει να χρησιμοποιούνται οικολογικά χημικά στην λίμνη. Ναι έχει αρχίσει η χρήση των.
Πρέπει να απομακρύνονται τα άρρωστα και ξερά δέντρα. Έγινε πολλές φορές σε συνεργασία με το Δασαρχείο.
Πρέπει να απομακρύνονται ξένα στοιχεία, προφανώς ναι. Απομακρύνθηκαν (γκρεμίστηκαν) εγκαταστάσεις ζωολογικού κήπου, παλαιά δημοτικά οχήματα και κάθε ξένο υλικό. Έχει προγραμματιστεί και η κατεδάφιση και άλλων κτισμάτων.

Ας δούμε τη έγινε στον τομέα της ανάπτυξης και αξιοποίησης.

Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι τα βήματα πρέπει να γίνονται με επιστημονική τεκμηρίωση και έγκριση των αρμόδιων αρχών. Έτσι λοιπόν ο Δήμος προκήρυξε διαγωνισμό για την για την σωτηρία του Άλσους. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 316/2009.Η μελέτη εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Δασών έγγραφο 3422/27-11-2009. Η Νομαρχία Αθηνών με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου 170/15-7-2010 αποφάσισε την ένταξη του έργου “Προστασία Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας” προϋπολογισμού 749.000€ στο Πρόγραμμα Έργων της Νομαρχίας και την χρηματοδότηση του από τους πόρους της.

Για ενημέρωση οι επεμβάσεις κατατάσσονται στις εξής ενότητες:
Διαχείριση της βλάστησης και του οικοτόπου
Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας του χώρου
Εμπλουτισμός με νέες χρήσεις αναψυχής (αναδασώσεις)
Αντιπυρική προστασία και άρδευση
Θα γίνουν εμπλουτισμός εδάφους, νέες φυτεύσεις, απομάκρυνση κατασκευών που δεν συνάδουν με τον δασικό χαρακτήρα, ολοκληρωτική απομάκρυνση εγκαταστάσεων ζωολογικού κήπου, ειδικές αναδασώσεις κλπ

Ταυτόχρονα γίνονται με αυτεπιστασία από τα συνεργεία του Δήμου εργασίες για την βελτίωση της παιδικής χαράς στην είσοδο.

Έτσι λοιπόν σήμερα έχουμε μελέτη και χρήματα για το έργο. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν γίνει τόσα πολλά για το Άλσος. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν περισσότερα και καλύτερα. Τώρα έχει νόημα η λειτουργία του φορέα που έχει δημιουργηθεί μια που έχει τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία και τα μέσα να κάνει δουλεία.

Ευχαριστώ
Κώστας Ευαγγελινός
Δημοτικός Σύμβουλος

1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ (ΒΛΕΠΕ SITE ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΗΣ) , ΕΦ ΟΣΟΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ "ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ" ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ , ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΟΤΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.
    ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΦ ΟΣΟΝ ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΗΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή