Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μήπως πληρώνετε ακριβό ενοίκιο στην επαγγελματική σας στέγη;

Σκληρό παζάρι για τη μείωση των ενοικίων των καταστημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική αγορά, με τους ενοικιαστές- επιχειρηματίες να ζητούν των μισθωμάτων έως και 20%. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα που ξεσπά μέσα σε ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα η μείωση των μισθωμάτων στα καταστήματα να αγγίζει συνολικά το
30%- 40%.

Επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν αποκλείεται σταδιακά, καθώς βαθαίνει η κρίση, το φαινόμενο να ενταθεί. Στον χορό των αναπροσαρμογών έχουν ήδη εισέλθει επαγγελματίες από όλους τους κλάδους: έμποροι ένδυσης και υπόδησης, αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, τράπεζες, βενζινοπώλες, αλυσίδες εστίασης, αλλά και πολυεθνικοί όμιλοι. Η υποχώρηση των μισθωμάτων απλώνεται σε όλες τις περιοχές, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τις κεντρικές λεωφόρους και τα εμπορικά προάστια, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα άδεια καταστήματα. Στο κέντρο της Αθήνας τα κενά καταστήματα ακόμη και σε άκρως εμπορικούς δρόμους αντιστοιχούν μέχρι και στο 25% του συνόλου των εμπορικών χώρων, ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν στο 15%.

«Οσο βαθαίνει η κρίση, η πίεση των επιχειρηματιών για μείωση των ενοικίων θα εντείνεται», δηλώνει ο Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ. «Εάν μάλιστα επαληθευτεί η πρόβλεψή μας και υπάρξει κατακόρυφη αύξηση στα λουκέτα την επόμενη χρονιά, με εκατό χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν, οι ιδιοκτήτες θα δεχτούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Τα ξενοίκιαστα μαγαζιά αυξάνουν την προσφορά, ενώ λιγότερες επιχειρήσεις σημαίνει μικρότερη ζήτηση». Κατά τον κ. Σκορίνη, πολλοί ιδιοκτήτες ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ενοικιαστών τους, όμως σε ορισμένες περιοχές η ανταπόκριση κινείται σε χαμηλά επίπεδα. «Στη Βουλιαγμένη, για παράδειγμα, στο ύψος της Δάφνης, όπου δραστηριοποιούμαι, τα ξενοίκιαστα μαγαζιά πληθαίνουν, οπότε οι ιδιοκτήτες προχωρούν ευκολότερα σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων».

Πράγματι, όπως βεβαιώνουν οι επιχειρηματίες, σε περιθωριακές αγορές οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων συμβιβάζονται πιο εύκολα προκειμένου να κρατήσουν τους ενοικιαστές τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους ενοικιαστές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν χωρίς μεγάλες δυσκολίες σε παρακείμενα καταστήματα. Αλλά και όσοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να αντισταθούν δείχνουν να κατανοούν τα προβλήματα και παγώνουν τα ενοίκια για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Μάλιστα οι μειώσεις, που αρχίζουν συνήθως από το 10% και φτάνουν μέχρι και το 20%, αποκτούν πολλές φορές μόνιμο χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες «κόβουν» μέχρι και τρία μηνιαία μισθώματα για τη φετινή και την επόμενη χρονιά. «Εμποροι και επιχειρηματίες προχωρούν όπου είναι δυνατόν σε περικοπή των ενοικίων», δηλώνει ο Αντώνης Μακρής, γενικός διευθυντής του ΣΕΛΠΕ. «Η πίεση που δέχονται οι ιδιοκτήτες είναι ασφυκτική, αλλά και τα ενοίκια κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα». Ομως, σύμφωνα με τους μεσίτες, αρκετοί ιδιοκτήτες αρνούνται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε καταστήματα και γραφεία να αλλάζουν διεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου