Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα

1405: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος 11ος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1692: Ένας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο περίφημο «Κυνήγι των Μαγισσών», όπως έμεινε στην ιστορία.
1828: Έρχεται στη ζωή ο μεγάλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.
1833: Με διάταγμα της αντιβασιλείας, η δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα τον φοίνικα.
1883: Έρχεται στη ζωή ο Γιόζεφ Σούμπετερ, αυστριακός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, από τους κορυφαίους οικονομολόγους του 20ου αιώνα και υπέρμαχος της οικονομίας της αγοράς.
1912: Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα, με αεροπλάνο τύπου «Νιούπορτ» 50 ίππων. Την ίδια μέρα θα πετάξει για δεύτερη φορά, με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
1916: Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολτέρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα «Νταντά».
1921: Φεύγει από τη ζωή ο Πιότρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας και θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού. Ο Κροπότκιν υποστήριζε ότι η πραγματική καταγωγή του αναρχισμού ήταν η δημιουργική και εποικοδομητική δράση των μαζών. Έλεγε ότι ο αναρχισμός έλκει την καταγωγή του από το λαό και θα διατηρήσει τη
ζωτικότητα και τη δημιουργική του δύναμη, μόνο αν παραμείνει κίνημα του λαού, καταλήγοντας στον στόχο του πιστεύω του, έτσι όπως τον αποτύπωσε στο έργο του «Κατάκτηση του ψωμιού»: «Κάθε κοινωνία που έχει καταργήσει την ιδιωτική ιδιοκτησία θα αναγκαστεί να οργανωθεί στις γραμμές της Κομμουνιστικής Αναρχίας. Η Αναρχία οδηγεί στον Κομμουνισμό, και ο Κομμουνισμός στην Αναρχία, που είναι και οι δυο τους όμοια εκφράσεις της κυρίαρχης τάσης στις σύγχρονες κοινωνίες, της αναζήτησης της ισότητας».
1972: Φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης.
1980: Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του παλικαριού απ' τα Σφακιά, του τραγουδιστή και λυράρη Νίκου Ξυλούρη.
1981: 21 οπαδοί του Ολυμπιακού βρίσκουν τραγικό θάνατο στο Στάδιο «Καραϊσκάκη» πανηγυρίζοντας την νίκη της ομάδας τους με 6-0 επί της Α.Ε.Κ..
2004: Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 3.060 άκυρα - λευκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου