Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Συντροφιά με τους πολιτικούς στοχαστές. Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης κλασικών πολιτικών κειμένων!


«Από την Πολιτεία στο Κοινωνικό Συμβόλαιο: Δημιουργική ανάγνωση κειμένων-σταθμών του πολιτικού στοχασμού» είναι ο τίτλος εργαστηρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Bookpress» με εισηγητή τον Σωτήρη Βανδώρο.
Ο κύκλος 10 συναντήσεων αφιερώνεται στη δημιουργική ανάγνωση επιλεγμένων χωρίων από τα παρακάτω κλασικά πολιτικά κείμενα (διατίθενται στους συμμετέχοντες σε αξιόπιστες μεταφράσεις):
* «Πολιτεία» του Πλάτωνα
* «Πολιτικά» του Αριστοτέλη
* «Ηγεμόνας» του Νικολό Μακιαβέλι
* «Λεβιάθαν» του Τόμας Χομπς
* «Δεύτερη Πραγματεία περί κυβερνήσεως» του Τζον Λοκ
* «Το Κοινωνικό Συμβόλαιο» του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ
Ποιο είναι το πολιτικό αγαθό; Ποιο είναι το άριστο πολίτευμα; Γιατί να υπακούω στην εξουσία και ποια εξουσία λογίζεται νόμιμη; Πώς θεμελιώνονται και πώς πραγματώνονται οι αξίες της ελευθερίας της ισότητας και της δικαιοσύνης; Ποια είναι τα όρια της κρατικής εξουσίας; Τα έργα-σταθμοί στην ιστορία της πολιτικής σκέψης μάς παρέχουν προνομιακή πρόσβαση σε τέτοιου είδους, διαρκώς επίμαχα, ερωτήματα που τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως πολίτες. Ωστόσο, η απευθείας μελέτη τους δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Οι στοχαστές συχνά χρησιμοποιούν αφηρημένους όρους, αναπτύσσουν περίπλοκους συλλογισμούς, εκλαμβάνουν ως γνωστά δεδομένα τα οποία ο αναγνώστης αγνοεί κ.ο.κ.
Ο εισηγητής λειτουργεί ως διαμεσολαβητής προκειμένου αυτού του είδους τα εμπόδια να περιοριστούν. Ως μέθοδος επιλέγεται η ίδια η ανάγνωση των κειμένων από κοινού με τους συμμετέχοντες και η επιλεκτική παρέμβασή του προκειμένου να διασαφηνιστούν, όπου απαιτείται, τα διανοητικά και ιστορικοπολιτικά συμφραζόμενα στα οποία τα έργα αυτά προέκυψαν και στα οποία αποκτούν καταρχάς το νόημά τους, καθώς και όπου η επιχειρηματολογία παρουσιάζεται δυσερμήνευτη. Στόχος είναι όχι τόσο να «διδαχθεί» ένα σώμα γνώσης –εξ ου και ο εισηγητής δεν κάνει «παράδοση»–, όσο να υποκινηθεί σταδιακά η αυτοδύναμη προσέγγιση των πρωτογενών κειμένων από τους συμμετέχοντες και η ανάπτυξη από μέρους τους της σχετικής κριτικής ικανότητας όσο και της αναγκαίας αυτοπεποίθησης.
Ο Σ. Βανδώρος είναι Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει Πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (1995), Master Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας από το Πανεπιστήμιο του Sussex (1997) και Διδακτορικό Πολιτικής Φιλοσοφίας από το Πάντειο (2004). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα (PostDoc) υπό την αιγίδα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (2007). Διαθέτει διδακτική εμπειρία κι επιστημονικές δημοσιεύσεις. Από το 2001 ασχολείται επαγγελματικά με τη βιβλιοκριτική, παλαιότερα στο «Βήμα της Κυριακής» και στον «Ελεύθερο Τύπο», και πλέον στην Book Press και το www.bookpress.gr.
Η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης με τους συμμετέχοντες θα γίνει την Τρίτη 29 Μαρτίου ενώ στις 22 του μήνα θα γίνει γνωριμία με τον εισηγητή.
Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η αίτηση. Η συμμετοχή είναι επί πληρωμή.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου