Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Διαδικτυακό συλλογικό "Συμπαραστάτη" προτείνει ο Σπύρος Καβακόπουλος

Φουκοσίμα, Βεγγάζη, εμβληματικές πόλεις ευθύνης και προβληματισμού.
Η σκέψη μου εκεί, αλλά και στα δικά μας τα μεγάλα.
Οι Έλληνες είναι μέσα στα σκατά και μάλιστα πολύ βαθιά.
 Δήλωση του Στρος Σκάν, επικεφαλής του ΔΝΤ, που πέρασε χωρίς καμιά αντίδραση, γιατί μάλλον είναι αλήθεια. Η χώρα μας σε παγκόσμια ανυποληψία, συνεχίζει τον δρόμο που χάραξε η γενιά του Πολυτεχνείου – η δική μου η γενιά. Για κάθε σωστό του νόμου, αμέσως η στρέβλωση και τελικά απόρριψη (βλέπε συμπαραστάτης). Η ανικανότητα και μικρότητα του  πολιτικού κόσμου, στη βουλή και τοπική αυτοδιοίκηση, συνεχίζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι κακοί Ευρωπαίοι φταίνε. Εμείς όχι. Ποτέ.
Με τις σκέψεις αυτές και αφορμή τη μη εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη, πρότεινα πριν μέρες, στους δεκαεννέα υποψήφιους, τη σύσταση ενός άτυπου, εξωθεσμικού μη αμειβόμενου οργάνου, που να αντικαθιστά εν μέρει την απουσία του Συμπαραστάτη. Ενός οργάνου, που θα πληροφορεί, και επισημαίνει στην δημοτική αρχή, τα κακώς κείμενα. 
Απάντηση πήρα μόνον από τους κους Μ. Καμπούρη και Κ. Μποσινάκο. Οι υπόλοιποι δεκαεπτά, ίσως να μην πρόσεξαν την πρόταση ή λόγω της άμισθης συμμετοχής να θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Κατόπιν αυτού,  επανέρχομαι και προτείνω πλέον την σύσταση ενός παρόμοιου διαδικτυακού οργάνου, στους μη εφησυχάζοντες κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, που μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις με τις δικές μου. Εγχείρημα δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο. Το διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης, της Δημόσιας Διαβούλευσης και των Δημοκρατικών Αποφάσεων, γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε; Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή, τόσο πιο δυνατό το όργανο, τόσο η εξουσία θα έρχεται στα χέρια των πολλών, που δεν έχουν προσωπικά οφέλη.
Για την πραγμάτωση του οργάνου, ετοίμασα «προσχέδιο λειτουργίας του». Το θέτω σε δημόσια διαβούλευση, προς βελτίωση, ακόμη και μη αποδοχή του. Δεν επιθυμώ να ηγηθώ της προσπάθειας, ρίχνω την ιδέα και ζητώ από τον νέο κόσμο που σιχάθηκε τις μικροπολιτικές αντιπαλότητες και εμάς, την γενιά του Πολυτεχνείου, να δημιουργήσει το καινούργιο και να συνεχίσει. Οι ψευδοεπαναστάσεις, καταστροφές, εμπρησμοί,  χουλιγκανισμοί και μηδενισμός των πάντων, δεν είναι λύση, οδηγούν στον αφανισμό και στο τίποτα.

 Προσχέδιο Λειτουργίας
1.  Προτείνεται η σύσταση διαδικτυακού, άτυπου, εξωθεσμικού, μη αμειβόμενου οργάνου, που θα αναφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση N. Φιλαδέλφειας – N. Χαλκηδόνας, τοπικά προβλήματα και προτάσεις επίλυσής των. Τα προβλήματα και οι προτάσεις θα υποβάλλονται εγγράφως στην Δήμαρχο, με κοινοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο, τα τοπικά blogs, ιστοσελίδες και εφημερίδες. Το όργανο θα διατυπώνει επίσης προτάσεις βελτίωσης και σε άλλους δημόσιους φορείς της περιοχής όπως ΙΚΑ, Πολεοδομία κλπ.
 2. Η φιλοσοφία της αναφοράς προβλημάτων - προτάσεων, θα είναι στο πνεύμα του καλώς εννοούμενου συμφέροντος του Δήμου – Δημοτών. Σκοπός των αναφορών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.
 3. Οι αναφορές δεν θα αφορούν ατομικές περιπτώσεις πολιτών, καθώς το όργανο, δεν νομιμοποιείται γι αυτό. Περιπτώσεις όμως που αφορούν μεγάλο μέρος  πληθυσμού, όπως  παιδιά ανέργων που δεν εμβολιάζονται, πυροπροστασία του δάσους, φωτισμός που λειτουργεί άσκοπα, και πολλά άλλα, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του οργάνου.
5.  Το διαδικτυακό όργανο θα αποτελείται από τον Πυρήνα (τρία έως δέκα μέλη) και τους Υποστηριχτές.
6.   Τα μέλη του πυρήνα του οργάνου, ως μη θεσμοθετημένα, δεν θα αναφέρονται ως φορέας στον δήμο, αλλά ως πολίτες που έχουν το σχετικό δικαίωμα, έναντι των δημοσίων υπηρεσιών, που είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα και να απαντούν αιτιολογημένα στα αιτήματά τους (άρθρο 10 του Συντάγματος-ν.1943/1991 άρθρο 5, ν. 2690/1999 άρθρο 4, του ν. 3230/2004 άρθρο 11 και ν. 3242/2004 άρθρο 6).
7.  Τα μέλη του πυρήνα θα αυτοπροταθούν στα blogs. Η αποδοχή τους θα γίνει κατόπιν δημόσιας διαδικτυακής διαβούλευσης. Η ηλικία θα παίζει σημαντικό κριτήριο, η/ο νεώτερη/ος, θα επιλέγεται αντί του μεγαλύτερου. Τα λάθη που πιθανόν να γίνονται λόγω έλλειψης εμπειρίας και γνώσης, θα διορθώνονται μέσα από την δημόσια διαβούλευση. Θητεία του πυρήνα ένας χρόνος.
8. Υποστηριχτής θα λέγεται κάθε ένας που θα συμμετάσχει στις δημόσιες διαβουλεύσεις. Δεν θα χρειάζεται δήλωση ή εγγραφή του, το ενδιαφέρον του, θα τον κάνει αυτόματα υποστηρικτή. Προαιρετικά ο Υποστηριχτής, θα δίνει το email του στα μέλη του πυρήνα, ώστε άμεσα να ενημερώνεται για την νέα δημόσια διαβούλευση.
9.  Έργο του πυρήνα είναι να δέχεται στα emails του τις αναφορές των δημοτών. Η κάθε αναφορά θα διερευνάται α) Για την αλήθεια των αναφερομένων β) Για την πραγματική ταυτότητα του αναφέροντος και γ) Για την πιθανή συκοφαντική δυσφήμηση. Αφού ολοκληρωθεί η διερεύνηση, η αναφορά θα τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση, στα τοπικά blogs, ιστοσελίδες και εφημερίδες για να  συμπληρωθεί, εγκριθεί ή ακόμη και ακυρωθεί. Μετά από πέντε ημέρες διαβούλευσης και αποδοχή της αναφοράς - πρότασης, αυτή θα κατατίθενται εγγράφως (με αριθμό πρωτοκόλλου) στον δήμο. Η απάντηση ή μη απάντηση του δήμου, θα αναφέρεται στα τοπικά blogs, ιστοσελίδες και εφημερίδες.
Παρακαλώ τα σχόλιά, τις προτάσεις, τις διορθώσεις σας, ακόμη και την μη αποδοχή του.
Νέοι, Νέες, εσείς που σιχαθήκατε τις μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές  φαγωμάρες, συμμετάσχετε στην προσπάθεια, πάρτε την τύχη σας στα χέρια σας. Εμείς οι μεγαλύτεροι σκυλεύσαμε το μέλλον σας, βάλτε μας στην άκρη, προχωρήστε και μην γίνετε σαν εμάς. Το διαδίκτυο σας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για άμεση δημοκρατία, χωρίς ατομικά συμφέροντα. Εκμεταλλευτείτε το, πριν το ευνουχίσουμε κι αυτό. Εκφράστε τουλάχιστον την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης, μέσω των σχολίων.
Το email μου : spiroskavako@gmail.com
Σπύρος Καβακόπουλος
ΥΓ: Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Οι ελληνικές πόλεις νοσούν. Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στην ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ - ΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.- 4ος αιώνας π.Χ.

5 σχόλια:

  1. Κύριε Καβακόπουλε συγγνώμη αλλά μου δίνετε την εντύπωση ότι θέλετε καθ' οιονδήποτε τρόπο να βρίσκεστε στην επικαιρότητα. Από όσα είπατε κρατώ αυτό:

    «Εμείς οι μεγαλύτεροι σκυλεύσαμε το μέλλον σας, βάλτε μας στην άκρη, προχωρήστε και μην γίνετε σαν εμάς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Καβακόπουλε όποιος σας γνωρίζει από κοντά αντιλαμβάνεται και το ήθος και την αξία σας, αλλά πρέπει επιτέλους να καταλάβετε ότι στην τριτοκοσμική κοινωνία που βρισκόμαστε, οποιαδήποτε πρόταση γίνεται βορά στις ορέξεις του κάθε συκοφάντη.

    Αν δεν είχε πάρει τόση δημοσιότητα η πρόθεσή σας να υποβάλλετε υποψηφιότητα για Συμπαραστάτης του Δημότη, μπορεί τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά και να είχατε κριθεί μετά από 3 χρόνια εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προτέρων από τους σύγχρονους φαρισαίους που μας περιτριγυρίζουν.

    Από την άλλη πλευρά, δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να αλλάξει τη στάση ζωής του επειδή έτσι παίζεται το παιχνίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπύρος Καβακόπουλος21 Μαρτίου 2011 στις 7:31 μ.μ.

    Προς τον 4:49 μ.μ.
    Δημοσιοποίησα την πρόθεσή μου για Συμπαραστάτης γιατί ήθελα πρώτα η ίδια η κοινωνία (όποια και να ναι) να με αποδεχτεί. Αν αυτή δεν με θέλει, γιατί να επιμένω. Δεν παίζω το παιχνίδι της και ούτε αλλάζω στάση ζωής. Το μόνο εύκολο ήταν να σκύψω το κεφάλι και να παρακαλέσω τους δημοτικούς συμβούλους να με ψηφίσουν. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω, δεν παίζω το παιχνίδι τους και δεν αλλάζω στάση ζωής. Άλλωστε καθρέπτης της κοινωνίας είναι το δημοτικό συμβούλιο και η βουλή.
    Θα παρακαλούσα να γράψετε αν θέλετε ή όχι, την λειτουργία του οργάνου που προτείνω. Αν είναι δυνατόν επώνυμα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ω! Μα τι καλός άνθρωπος ο κ. Καβακόπουλος! Τι ήθος! Τι αξιοπρέπεια! Τι στάση ζωής! Και όλα με ανιδιοτέλεια! Σαν τον τραγουδιστή σύζυγο υπουργού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπύρος Καβακόπουλος23 Μαρτίου 2011 στις 2:16 π.μ.

    Ανώνυμε των 6:48, αν έχετε κάτι να με κατηγορήσετε να το πείτε, διαφορετικά συκοφαντείτε. Αν διαφωνείτε με την πρότασή μου ή έχετε άλλες απόψεις, γράψτε το ή κάντε απλά εσείς το επόμενο μικρό βήμα.
    Στην ηλικία μου δεν μπορείς να είσαι ότι δηλώνεις. Είσαι ότι δηλώνουν οι πράξεις σου και για αυτές είμαι περήφανος. Με ειρωνεύεστε για ανιδιοτέλεια, παρακαλώ πείτε μια πράξη μου, που έκρυβε ιδιοτέλεια. Σας προκαλώ να συγκρίνουμε τη δική σας κοινωνική προσφορά, έστω τον τελευταίο μήνα, με τη δική μου.
    Άγνωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή, για να συκοφαντείς και να μισείς ανθρώπους που προσφέρουν και μάλιστα κρυβόμενος πίσω από την ανωνυμία. Άνοιξε τα όριά σου, ξεκίνα την προσφορά, και θα δεις ότι το μίσος θα φεύγει από την ψυχή σου. Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ, μην υψώνεις μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω σου τείχη (όπως περίπου λέει και ο Καβάφης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή