Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για τις αποκρατικοποιήσεις

Σε μείζον εσωκυβερνητικό και εσωκομματικό πρόβλημα αναμένεται να εξελιχθεί για τον κ. Παπανδρέου το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015 αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας έως και 50 δισ., θέματα που πρέπει να παρουσιάσει έως το τέλος Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι αντιδράσεις αυτές να οδηγήσουν ακόμα και σε εκλογές καθώς ο πρωθυπουργός προειδοποιεί -όπως αποκάλυψε την Κυριακή η Real New - «αν
μείνω με 153 βουλευτές ή αν καταψηφιστεί νομοσχέδιο, θα προσφύγω αμέσως στις κάλπες». Μια γεύση του κλίματος που επικρατεί, πήρε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή όπου ο υπουργός Οικονομικών έφερε σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον ΟΤΕ, την ΔΕΠΑ, τον ΟΠΑΠ , ποσοστά της ΔΕΗ και πολλές άλλες ΔΕΚΟ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα υπήρξε διλημματικός έναντι στους υπουργούς -με τους οποίους σημειωτέον είχε κατ’ ιδίαν συναντήσει τις προηγούμενες μέρες- ζητώντας τους συγκεκριμένες επιπλέον περικοπές στα υπουργεία τους, καθώς διαφορετικά όπως είπε θα πρέπει να κοπούν και πάλι μισθοί και συντάξεις, κάτι που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει.
Μεταξύ των υπουργών που αντέδρασαν ήταν και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε να μην υπάρξουν επιπλέον οριζόντιες περικοπές στην παιδεία, αλλά και να υπάρχει ένα σκεπτικό γιατί επιλέγονται οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπουργοί αμφισβητούν δημοσίως τον στόχο των 50 δισ. που έχει θέσει η τρόικα. «Ο στόχος είναι μαξιμαλιστικός. Πρέπει, όμως, να προσπαθήσουμε να τον προσεγγίσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Real News η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου που τάχθηκε υπέρ και της πώλησης δημόσιας περιουσίας η οποία όπως είπε καταγγέλλεται πάντα από την εκάστοτε αντιπολίτευση ως ‘ξεπούλημα» .
Και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, όμως, χαρακτήρισε την άντληση 50 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ως «φιλόδοξο στόχο και πολύ δύσκολο να πιαστεί». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να εξηγήσει με πολύ πειστικό τρόπο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ποιο ακριβώς είναι το σκεπτικό και οι επιδιώξεις του προγράμματος των 50 δισ. διαφορετικά πολύ δύσκολα θα περάσει η κάθε περίπτωση από την Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών όμως βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος καθώς την ίδια στιγμή η τρόικα τον πιέζει να ξεκαθαρίσει απολύτως τι ακριβώς θα πωλήσει, τι θα ιδιωτικοποιήσει και τι θα αξιοποιήσει.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου που αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup που θα προετοιμάσει την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου επιταχύνει τις διαδικασίες για το σχέδιο άντλησης των 50 δισ. Εντός της εβδομάδος αναμένεται να συνέλθει υπό την προεδρεία του η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, στην οποία συμμετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Χάρης Παμπούκης , Παύλος Γερουλάνος. Λούκα Κατσέλη και Άννα Διαμαντοπούλου ώστε να τεθούν επί τάπητος οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση. Αύριο επίσης πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών διημερίδα επιστημόνων για το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015.
Στη Σύρο ο πρωθυπουργός
Στην πολιτική επικαιρότητα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου περιοδεύοντας στο νησί της Σύρου.
πασ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου