Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τρόικα σε Παπακωνσταντίνου: έχεις δέκα μέρες καιρό...

Προθεσμία 10 ημερών για να παρουσιάσει μέτρα ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ τα οποία θα καλύπτουν την απόκλιση της υστέρησης από το έλλειμμα του 2010 και το 2011 και θα διαμορφώνουν στην τελική μορφή του το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο για την περίοδο 2012 -2014 δίνει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του με την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας.
Η ανανεωμένη σύνθεση
Η ανανεωμένη τρόικα (ο ελεγκτής από την Ε.Ε. κ. Σέρβας Ντε Ρουζ αντικαταστάθηκε αυτήν τη φορά από τον κ. Γιόρκεν Κρέγκερ) έμεινε ικανοποιημένη σε πολιτικό επίπεδο από τις γενικές κατευθύνσεις, αλλά και τις μεθόδους με τις οποίες το ΥΠΟΙΚ επέλεξε να καλύψει τις υποχρεώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Το
ίδιο ικανοποιημένοι έμειναν οι κ. Π. Τόμσεν και Κ. Μαζούχ με το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Συνεχής επαφή μέχρι τις 15 Απριλίου
Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές μέχρι και τις 15 του μήνα οπότε και αναμένονται τα δημοσιονομικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια, αλλά και ένα πιο αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να ζητήσουν την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Μετά και την έγκριση της τρόικας για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα μέχρι και το 2014 το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι και την 15 Μαΐου.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε ένα γενικό πλαίσιο στο οποίο υπήρξαν οι επιμέρους εξηγήσεις οι οποίες δεν είναι ακόμη πλήρως κοστολογημένες σε ορίζοντα χρόνου τριετίας.
Ο χρόνος που έχει η κυβέρνηση και για αυτό είναι επίσης περίπου 10 ημέρες αυτό το γενικό πλαίσιο υποδιαιρείται σε 9 τομείς από τους οποίους μπορεί να γίνει εξοικονόμηση δαπανών ή αύξηση εσόδων. Συγκεκριμένα:
1. Εξοικονόμηση ύψους 2,4 - 3,6 δισ. αναμένεται από τις ΔΕΚΟ σε ορίζοντα χρόνου τριετίας.
2. Κατάργηση και συγχώνευση των ανενεργών ή αλληλεπικαλυπτόμενων σε αρμοδιότητες οργανισμών, εκχώρηση υπηρεσιών που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το δημόσιο, σε ιδιώτες με στόχο την εξοικονόμηση 1,9 δισ. ευρώ.
3. Στο φορολογικό σύστημα σχεδιάζεται αύξηση εσόδων 4,6 δισ. ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα εξετάζεται μείωση των συντελεστών αποσβέσεων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Σχεδιάζεται εξάμηνη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι με στόχο την προσέγγιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές.
4. Στη δημόσια διοίκηση ο στόχος που έχει τεθεί είναι εξοικονόμηση έως 2,3 δισ. ευρώ από την εσωτερική «συρρίκνωση» των οργανισμών δημοσίων φορέων με κατάργηση διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων που θα μειώσουν ισόποσα και τις - υψηλότερα αμειβόμενες- θέσεις ευθύνης.
5. Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με στόχο εξοικονόμηση για την τριετία 4,7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εισοδηματικά κριτήρια για πολυτεκνικά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας και κατάργηση διπλών επιδομάτων (π.χ. πρόνοιας και αναπηρικό μαζί). Στο θέμα αυτό τονίστηκε στην τρόικα ότι υπάρχει μια διαφορά με το υπουργείο Εργασίας η οποία αναμένεται να ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
6. Στο μεγάλο κεφάλαιο του μισθολογίου του δημοσίου η εξοικονόμηση που αναμένεται, φτάνει τα 4,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2014. Η τεράστια αυτή εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με την αύξηση του λόγου αποχωρήσεων προσλήψεων από το 1:5 στο 1:7 την αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο από τις 7 στις 8 ώρες ημερησίως, τη μείωση των υψηλών επιδομάτων και των αμοιβών ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, ανώτεροι κληρικοί, ανώτεροι στρατιωτικοί) και της μείωσης των κλιμακίων εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων.
7. Εξετάζεται η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,4 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014.
8. Στην υγεία προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 2,4 δισ. ευρώ μέσω της συγχώνευσης νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων και την καθολική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγών.
9. Περικοπές 1,5 δισ. ευρώ του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εντός τριετίας.
Ευρεία σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου συγκάλεσε χθες νέα σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Εθνικής Αμύνης, Ευ. Βενιζέλου και Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη. Στη σύσκεψη, κατά ασφαλείς πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι νομικές πτυχές των αποκρατικοποιήσεων, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή διάσταση που αναζητεί η κυβέρνηση.
Κυβερνητικοί παράγοντες και συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα αποτυπώνεται «ο εθνικός σχεδιασμός, για την προοπτική της χώρας το επόμενο διάστημα».
Σημειώνουν ότι το σύνολο των στοιχείων και των λεπτομερειών της πρότασης είναι σε γνώση μόνον του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και επισημαίνουν πως «η πρόταση είναι σοβαρή, λογική και ρεαλιστική, ξεπερνά την επικαιρότητα και οδηγεί σε βάθος χρόνου, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια Ελλάδα διαφορετική από τη σημερινή».
Οι ίδιοι παράγοντες παρατηρούν ότι ουδέποτε ετέθη, κατά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς, ζήτημα έγκρισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με την ψήφο 180 βουλευτών-θα απαιτούσε και την ψήφισή του από τη Ν.Δ.-αλλά και ποτέ δεν υπήρξε η σκέψη να μετατραπεί η έγκριση του Προγράμματος σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.
Συναφώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε: «Δεν έχουμε ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης. Ψήφο εμπιστοσύνης παίρνουμε καθημερινά από τους βουλευτές, ενώ και μόνο η διάσωση της χώρας συνιστά σαφή ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και από εκεί και πέρα δεν μας ενδιαφέρουν όλα τα άλλα».
Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα απευθύνεται «στο σύνολο της Ολομέλειας της Βουλής, γι' αυτό κι έχουμε καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν όλοι -ανάλογα με το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί- εμείς φέρνουμε μία πρόταση για να ψηφιστεί από όλη τη Βουλή από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πόσο υπεύθυνη αισθάνεται για το μέλλον του τόπου η κάθε πολιτική δύναμη».
Η κάλυψη αποκλίσεων 2010 και 2011
Εκτός από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών επιφορτίστηκε χθες να έχει έτοιμα μέχρι και τις 15 Απριλίου τα μέτρα για την κάλυψη της αστοχίας του ελλείμματος για το 2010 και των προληπτικών μέτρων που έχουν ζητήσει από το Φεβρουάριο Ε.Ε. και ΔΝΤ για το 2011.
Στο θέμα αυτό οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ομολόγησαν ότι δεν υπάρχει ακόμη σχεδιασμός, αλλά υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια που έχουν ως πρώτη τους προτεραιότητα την αύξησης των εισπράξεων για τα οφειλόμενα έσοδα.
Ένα από τα «όπλα» όπως τονίστηκε θα είναι η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κατασχέσεων απαιτήσεων «κατάσχεσης είς χείρας τρίτων» ή περιουσιακών στοιχείων όπως είναι ακίνητα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας πρότειναν:
* ήπια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο συντελεστή 13% για είδη και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης (τρόφιμα, εισιτήρια τιμολόγια ΔΕΚΟ) και αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει στη νησιωτική χώρα.
* επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ, αφού όπως τόνισαν ο στόχος για τη μείωση των δαπανών από τα 800 εκατ. ευρώ σήμερα μπορεί χωρίς μεγάλες θυσίες να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Η λίστα των άμεσων μέτρων θα πρέπει να συμπληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου