Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Και τώρα... πάλι τρέχουμε...

Με φορτωμένη ατζέντα επέστρεψε τη Δευτέρα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, καθώς πρέπει να εξειδικευθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων ένα χρόνο μετά το διάγγελμα από το Καστελόριζο που σήμανε την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Το Πάσχα συμβολίζει το ξεκίνημα μίας νέας ζωής, η Ελλάδα ξαναγεννιέται παρά τις δυσκολίες, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Ύδρα, όπου γιόρτασε το Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι μέσα από τις
δυσκολίες αλλάζουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες. «Σκεφτόμαστε υπεύθυνα το κοινό καλό, τα παιδιά μας, το αύριο. Παρά τις δυσκολίες, περπατάμε μαζί αυτόν τον δρόμο, σπάμε την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία, παίρνουμε την αλλαγή στα χέρια μας» ανέφερε.

«Και θα πετύχουμε. Θα καταφέρουμε στο τέλος να έχουμε μία πατρίδα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι. Δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Αισιόδοξα, αποφασιστικά, φτιάχνουμε την Ελλάδα της δημιουργίας» ανέφερε.

Από Δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα δρομολογηθούν κρίσιμες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.

Κατ' αρχάς θα πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά ανά τομέα και υπουργείο οι περικοπές στο πλασίιο του προγράμματος των 26 δισ. ευρώ, καθώς και τα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ και τα συνδικάτα προειδοποιούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το πρόγραμμα πρέπει να παρουσιαστεί ώς τα μέσα Μαΐου στη Βουλή ώστε να ψηφισθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Η τακτική επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στις 26 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι έκλεισε κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,6% που ανέφεραν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Από το ύψος του ελλείμματος του 2010, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού το πρώτο φετινό τρίμηνο, θα καθορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων για το 2011, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις πριν το Πάσχα, θα είναι 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκολούχα ποτά, η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ κ.ά.

Τέλος, στις 23-24 Ιουνίου είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και να εξειδικεύσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, την ίδια ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό, καθώς ενισχύονται οι φωνές που στρέφονται κατά ευθέως της κοινοτικής αλληλεγγύης, όπως φάνηκε και στη Φινλανδία με τη ραγδαία εκλογική άνοδο του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών».

1 σχόλιο:

  1. Δυο αναρτήσεις παρακάτω έχεις ξανά τη φωτογραφία αυτού του απίθανου τύπου που υποτίθεται είναι πρωθυπουργός της χώρας που λέγεται Ελλάδα. Μήπως είσαι κρυφοπασόκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή