Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Παπακωνσταντίνου: Επίσημη ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου

Δια στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου σφραγίζεται και επίσημα η αποτυχία του μνημονίου καθώς ο πρωθυπουργός ήδη ψάχνει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η χώρα μας να βρει πόρους εκτός αγορών και εκτός μνημονίου τουλάχιστον μέχρι το 2013.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά, με κομψό τρόπο όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων μέτρων:
«Η κυβέρνηση πήρε συνεχίζει να παίρνει και θα πάρει όποιες αποφάσεις χρειαστεί για να
συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας. Αυτό ξεκαθάρισα και στους συνομιλητές μου»... Η μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου εκτός από τον πανικό που προκάλεσε στην υπόλοιπη κυβέρνηση και την αμηχανία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αποτύπωσε τη βαθιά διαφωνία που υπάρχει και στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο μνημόνιο δεν αποκλείεται καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 27 δις ευρώ μόνο για το 2012 και αυτή τη στιγμή τα επιτόκια στις αγορές φθάνουν κοντά στο 15%...
Η ανάγκη αυτή κινητοποιεί τους ευρωπαίους οι οποίοι θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την τελική μορφή και την ενεργοποίηση του EFSF αν και ήδη ο Ζαν Κλοντ Τρισέ γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των Βρυξελλών θέτει στο τραπέζι το σενάριο του νέου μνημονίου με την Ελλάδα να αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η προοπτική αυτή ουδόλως χαροποιεί το Βερολίνο και ο Β. Σόϊμπλε σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία συζητά μόνο την επιμήκυνση της αποπληρωμής-μείωσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας και μάλιστα με τη συμμετοχή ιδιωτών όπως από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει η Άνγκελα Μέρκελ. «Ρέστα» τον Ιούνιο
Ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστές οι αγορές που αμφισβητούν ευθέως την προοπτική του να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς να αναδιαρθρώσει το χρέος.
Η έμμεση όμως παραδοχή Παπακωνσταντίνου ότι το μνημόνιο επί της ουσίας απέτυχε αναμένεται ότι θα προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές ενόψει και των κρίσιμων «μαχών» που έχει να δώσει ο κ. Παπανδρέου στη βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ενώ ήδη σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στη σύσκεψη του Λουξεμβούργου και απαξίωσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του Spiegel και τα περί εξόδου από το ευρώ κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από όλες τις πλευρές που εμπλέκονταν στο ρεπορτάζ.
Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών όμως αφορούσε στην προοπτική να παραμείνουν κλειστές οι αγορές για την Ελλάδα κάτι που σημαίνει πως έναν χρόνο έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου η χώρα μας βρίσκεται και πάλι έρμαιο των αγορών έχοντας όμως κάνει αιματηρές θυσίες και οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα αναμένεται ότι θα παίξει «ρέστα» στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ώστε αφενός να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας της ευρωπαϊκής οικογένειας προς τις αγορές και αφετέρου να δημιουργηθεί η εναλλακτική λύση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου