Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Χέλμουτ Σμιτ: Επιπόλαιη η συζήτηση για κρίση του ευρώ

Όχι μόνο «επιπόλαιη» αλλά και «επιζήμια» χαρακτηρίζει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ τη συζήτηση περί κρίσης του ευρώ σε άρθρο του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
Πρόκειται για μία «φιλολογία» που «δημιουργεί δυσπιστία» υπογραμμίζει ο πρώην καγκελάριος και αναρωτιέται: «τι έχουμε να φοβηθούμε; Μήπως την αποχώρηση της Ελλάδας από
την Ευρωζώνη ή μιας άλλης υπερχρεωμένης χώρας-μέλους του εξωτερικού;».
«Πολύ πριν ένα κράτος που αποχωρεί προλάβει να τυπώσει τα νέα χαρτονομίσματά του για το νέο εθνικό του νόμισμα, αυτό το νόμισμα θα είχε υποτιμηθεί απύθμενα, αλλά η κρίση χρέους αυτού του κράτους με κανέναν τρόπο δεν θα είχε μειωθεί και το ευρώ δεν θα είχε πληγεί καθόλου» σημειώνει ο Χέλμουτ Σμιτ.
Ο πρώην καγκελάριος προειδοποιεί και για τις συνέπειες που θα είχε για τη Γερμανία αν θελήσει να φύγει από το ευρώ. «Η επαναφορά του μάρκου θα οδηγούσε σε άνευ προηγουμένου υποτίμησή του και ταυτόχρονα θα αυξανόταν ταχύτατα η ανεργία στη Γερμανία» αναφέρει ο Χέλμουτ Σμιτ, που εκτίμησε ότι «η Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά θα υπονομευόταν άμεσα από εθνικές παρεμβάσεις -- και η ΕΕ θα είχε απολέσει τα σημαντικότερα επιτεύγματά της».
Στη συνέχεια ο Χέλμουτ Σμιτ διαπιστώνει ότι στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ως «μοναδική επαρκώς δρώσα Αρχή» αποδείχτηκε η ΕΚΤ, ενώ καταλογίζει «ανικανότητα δράσης» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα Συμβούλια Υπουργών, στο Ευρωκοινοβουλίου και στη 27μελή Επιτροπή, για την οποία όπως λέει «δεν φταίει το ευρώ».
Σύμφωνα με τον Χέλμουτ Σμιτ «η δήθεν κρίση του ευρώ, που λανθασμένα επαναλαμβάνουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, είναι στην πραγματικότητα τόσο μια κρίση ορισμένων υπερχρεωμένων κρατών-μελών όσο και πολύ περισσότερο μια κρίση της ικανότητας δράσης της ΕΕ συνολικά».
Ο παλαίμαχος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θεωρεί ότι «η πρόσδεση της Γερμανίας στην ΕΕ είναι αναπόφευκτα απαραίτητη», για να μη χρειάζεται να τη φοβούνται οι γείτονές της. «Αλλά η πρόσδεση της Γερμανίας μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν και τα υπόλοιπα κράτη είναι πρόθυμα να προσδεθούν στην Ευρώπη» σημειώνει ο Χέλμουτ Σμιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου