Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι επόμενες 15 ημέρες είναι η κρισιμότερες του Γιώργου Παπανδρέου

Με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη βουλή ενόψει, η κυβέρνηση μπαίνει στην πιο κρίσιμη περίοδο. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τον «δομικό ανασχηματισμό» της κυβέρνησης.
Με τα ταμεία άδεια και τις πλατείες γεμάτες, πραγματικότητα που λειτουργεί τόσο υπέρ όσο και κατά της κυβέρνησής του, ο Γ. Παπανδρέου ξεκινά το πιο κρίσιμο 15νθήμερο της πρωθυπουργικής του θητείας, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος». Πρέπει να διασφαλίσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (23 Ιουνίου) ένα νέο δάνειο από τους εταίρους μας στην ΕΕ και μία εβδομάδα μετά να κερδίσει την ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την περίφημη, πλέον, πέμπτη δόση. Το πεδίο στο
οποίο θα πρέπει να κινηθεί είναι ολισθηρό: η λαϊκή δυσαρέσκεια φουντώνει καθημερινά από το νέο φορολογικό πακέτο και οι «αγανακτισμένοι» βουλευτές αποτελούν κινούμενες «βόμβες».

Οι δημοσκοπήσεις που τρέχουν ηχούν ήδη σαν καμπάνες στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ΠΑΣΟΚ χάνει δυνάμεις, ενώ για πρώτη φορά η κοινή γνώμη δείχνει να αναρωτιέται για τις δυνατότητες του Γ. Παπανδρέου. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επιτελείς του σχεδιάζουν κινήσεις ενίσχυσης του ηγετικού του προφίλ.

Ξεκινώντας από έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και επιθέσεις συναίνεσης στο εσωτερικό, μέχρι διεθνείς επαφές και συμφωνίες, με τον πρωθυπουργό σε πρώτο πλάνο στο εξωτερικό. Και, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν όλα αυτά, περιοδείες στην Ελλάδα Ιούλιο και Αύγουστο, εν όψει και της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη. Μια συνδιάσκεψη η οποία εύκολα μπορεί να περιβληθεί τον χαρακτήρα εκτάκτου συνεδρίου, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

«Η Τρίτη μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι μία κρίσιμη μέρα», λένε για τη σημερινή ημέρα οι άνθρωποι του πρωθυπουργού. Τα προηγούμενα 24ωρα επιχείρησαν να πετύχουν μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών του Γ. Παπανδρέου με ξένους ηγέτες και κορυφαίο στόχο τον Μπ. Ομπάμα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα, με μία πρόσκληση στον Λευκό Οίκο να φαντάζει πλέον εξαιρετικά πιθανή.

Αύριο είναι η ημέρα της κρίσεως για τη μάχη της Βουλής.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας στο πλευρό του τον Γ. Κουτρουμάνη, θα επιχειρήσει τη δεύτερη ακρόαση του Μεσοπρόθεσμου από το ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να παρίστανται και δικοί του συνεργάτες, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των βουλευτών, αν υπάρχει κανείς που σκέφτεται να καταψηφίσει ή αν κάποιος άλλος σκοπεύει να παραιτηθεί. «Δεν θέλω αιφνιδιασμούς», φέρεται να είπε στους επιτελείς του ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, θα εξελιχθούν οι πρωτοβουλίες συναίνεσης σε δύο επίπεδα. Ο υπουργός Οικονομικών θα καλέσει τους υπευθύνους οικονομικών της αντιπολίτευσης να δουν μαζί γραμμή γραμμή το Μεσοπρόθεσμο, ενώ ο πρωθυπουργός θα εκκινήσει τη διαδικασία για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Θα ξεκινήσει, δηλαδή, την προεργασία για να κηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική και να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος σε συνδυασμό με νέες διατάξεις για το πολιτικό χρήμα.

Την ίδια περίοδο, προκειμένου να απαντηθεί και το αίτημα βουλευτών και κοινωνίας να αποδοθούν ευθύνες για το ότι βρεθήκαμε στην ανάγκη νέων μέτρων, τοποθετείται και ο ανασχηματισμός. Ομως, ο Γ. Παπανδρέου σκοπεύει να απαντήσει σε ένα ακόμη ερώτημα, που το θέτουν κυρίως οι πολίτες: «Γιατί δεν έχει μπει ακόμη κανένας φυλακή;»

Στο πλαίσιο αυτό έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στις υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων, στις Εφορίες να πιάσουν φοροφυγάδες και στους συνεργάτες του στη Βουλή να «τρέξουν» όσες υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών παραμένουν ανοιχτές.

Με αυτές τις κινήσεις ο πρωθυπουργός ελπίζει πως θα περάσει τους κάβους της Συνόδου Κορυφής και της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο και, το κυριότερο, ότι θα μπορέσει να ανακόψει τη φθορά του ιδίου και του κόμματός του.

Γιατί ούτε που θέλει να σκέφτεται ότι θα κληθεί να εφαρμόσει αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες θα ελέγχεται ανά τρίμηνο από την τρόικα, με το ηγετικό του προφίλ πληγωμένο και τη δεδηλωμένη του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητείται στην κοινωνία. Να μιλά η αντιπολίτευση για δυσαρμονία Βουλής και εκλογικού σώματος. Σε αυτή την περίπτωση ξέρει ότι θα συρθεί σε εκλογές χωρίς καλές πιθανότητες και θέλει πάση θυσία να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου