Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Προσπάθεια να αποκατασταθεί το κέντρο της Αθήνας

Κλειστό παραμένει το κέντρο της Αθήνας και σήμερα, με τα συνεργεία του δήμου να προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Κλειστή είναι η Βασ. Σοφίας από Χίλτον και η Ακαδημίας από Κανάρη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των τραυματιών από τα χθεσινά επεισόδια έφθασε τους 181, εκ των οποίων 56 αστυνομικοί, ωστόσο ο απολογισμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, με το
συνολικό αριθμό των τραυματιών να ξεπερνά τα 300 άτομα. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, 99 άτομα μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας - 28 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», έξι στην Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένα άτομο στο «Σωτηρία».
Το απόγευμα, επικίνδυνη έγινε προς στιγμή η κατάσταση στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου εγκλωβισμένοι πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών από την Αστυνομία. Τελικά τα άτομα αυτά απεγκλωβίστηκαν με συρμούς του Μετρό έως το σταθμό «Μέγαρο Μουσικής» και από εκεί τους παρελάμβαναν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να τους διακομίσουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η όλη κατάσταση έδειξε να ομαλοποιείται, αλλά γύρω στις 19:30 άρχισε να εμφανίζεται μια νέα τεχνητή όψη του προβλήματος». «Στις εγκαταστάσεις του Μετρό στο Σύνταγμα», υποστηρίζει το υπουργείο, «εισέρχονταν άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια, στη συνέχεια άρχισαν να διακινούνται ειδήσεις περί δήθεν εγκλωβισμένων στους οποίους και προσέφεραν "υπηρεσίες". Ορισμένοι συνδικαλιστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν "κλίμα" χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ. Οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ παρέμειναν στο χώρο έως 00:20 οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του Μετρό, διαβεβαιώνοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην εγκατάσταση του Μετρό του Συντάγματος».
Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα πνίγηκε στα δακρυγόνα. Όλα άρχισαν λίγο μετά τις 13.30 όταν πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην Αμαλίας, μπροστά στη Βουλή, κι ενώ η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ έφθανε στην αρχή της Πανεπιστημίου. Η ευρεία χρήση δακρυγόνων και χημικών ξεκίνησε μετά την απόπειρα ομάδα ατόμων να σπάσει το κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Τότε ανέλαβαν δράση οι κουκουλοφόροι, οι οποίοι χθες ήταν σαφώς προετοιμασμένοι για τη σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στο «οπλοστάσιό» τους καπνογόνα, φωτοβολίδες (και στυλό εκτόξευσης) και πέτρες από τα μάρμαρα που έσπαζαν στα πεζοδρόμια και τις εισόδους των ξενοδοχείων στη Γεωργίου Α'.
Γρήγορα τα επεισόδια γενικεύθηκαν με την αστυνομία να εκτοξεύει εκατοντάδες χημικά και δακρυγόνα μετατρέποντας την πλατεία Συντάγματος και την ευρύτερη περιοχή σε «θάλαμο αερίων». Ομάδες νεαρών συνέχιζαν για ώρα τον κλεφτοπόλεμο πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς και μέχρι τις πέντε το απόγευμα ολόκληρη η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα θύμιζε πεδίο μάχης. Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στο κάτω μέρος της πλατείας, στη γωνία με Όθωνος και στην Ερμού (οπού υπήρξαν και καταστροφές εμπορικών καταστημάτων). Στις φλόγες τυλίχθηκε το κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Φιλελλήνων (η φωτιά σβήστηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής), ενώ νεαροί προσπάθησαν να πυρπολήσουν το υποκατάστημα της Eurobank, ακριβώς απέναντι, κάτι που δεν έγινε χάρη στις εκκλήσεις των ψυχραιμοτερων και την επέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ.
Ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκαθάριση της πλατείας Συντάγματος και των Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου. Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης δεκάδες χημικά και πέτρες έπεφταν μέσα στην πλατεία, όπου διαλύθηκε και το ιατρείο που είχαν οργανώσει οι «αγανακτισμένοι» για την περίθαλψη των τραυματιών. Ο κόσμος υποχώρησε αρχικά προς την Πανεπιστημίου και λίγο αργότερα από τον αστυνομικό κλοιό που σχηματίστηκε, απωθήθηκε στα Προπύλαια. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ με την υποστήριξη πολυμελών τμημάτων των δυνάμεων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ απέκλειαν τετράγωνο-τετράγωνο τις περιοχές γύρω από το Σύνταγμα. Στις έξι το απόγευμα ολόκληρη η περιοχή μεταξύ των οδών Σίνα, Σταδίου (πλατεία Κλαυθμώνος), Ξενοφώντος, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Σοφίας, Σέκερη και Ακαδημίας, είχε αποκλειστεί από την αστυνομία. Η εστία των επεισοδίων παρέμενε στην Ερμού και Βουλής όπου πυρήνας κουκουλοφόρων εκτόξευε κάθε λογής αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ που προστάτευαν το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης. Το πλακόστρωτο της Ερμού ξηλώθηκε για «πολεμοφόδια», ενώ αρκετές ήταν οι καταστροφές σε βιτρίνες καταστημάτων.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ και η κατάσταση έδειχνε να ηρεμεί μόνο αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Παρά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και το χθεσινό καταιγισμό χημικών, οι «αγανακτισμένοι» δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος, προσκαλώντας τον κόσμο να συγκεντρωθεί και σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή.
Σε νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στις 7.30 μ.μ., καλεί η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή της χθεσινής συγκέντρωσης και την εκτεταμένη χρήση χημικών. «Η αστυνομία έριξε τόνους χημικών και δακρυγόνων σε βάρος των διαδηλωτών, χτύπησε με γκλόμπς εκατοντάδες διαδηλωτές, εισέβαλε στο Μετρό, σε καφενεία, καταστήματα, σε εισόδους γραφείων συνδικαλιστικών οργανώσεων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών. Αποκορύφωμα της βαρβαρότητας που επέδειξε ήταν η απρόκλητη επίθεση, που έγινε στην προσυγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΙΑΣ με δακρυγόνα, γκλόμπς και μηχανές διέλυσαν τη συγκέντρωση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου