Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Προς συνολική ρύθμιση για το χρέος;

Το Σεπτέμβριο φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί η νέα στήριξη της Ελλάδας από το Eurogroup, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Ταυτόχρονα, η Ευρωζώνη με αφορμή την αναίτια προχθεσινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο «Moody's» προχωρεί σε ρήξη με τους οίκους αξιολόγησης, ενώ στο «τραπέζι» θα βρεθεί και η
εισαγωγή των ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Θερμό» καλοκαίρι
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με τις αλλεπάλληλες απειλές και υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης από τους οίκους, σηματοδοτούν ένα «θερμό» καλοκαίρι για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Οι ιθύνοντες στην Ευρωζώνη αρχίζουν πλέον να συνειδητοποιούν πως τα ημίμετρα δεν οδηγούν πουθενά και ότι μια συνολική λύση είναι μονόδρομος.
Αναφορικά με την Ελλάδα, χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος συναντήθηκε στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ελληνική κρίση και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη, προανήγγειλε με τη σειρά του ότι η τελική απόφαση για τη νέα στήριξη της χώρας μας θα ληφθεί το Σεπτέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι η συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα έχει περισσότερο ως στόχο το συντονισμό των ενεργειών, κυρίως στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Η νέα στήριξη που εκτιμάται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, προϋποθέτει δύο πράγματα, σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό.
Το πρώτο είναι η πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, και το δεύτερο η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (στο σχέδιο στήριξης).
Ο κ. Μπαρουάν αναφέρθηκε στη γαλλική πρόταση, η οποία συζητήθηκε και χθες στο Παρίσι μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών, στελεχών της Κομισιόν και των κεντρικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας ότι θα υποστεί τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική της μορφή στο θέμα της διάρκειας των ομολόγων που θα μετακυλιστούν.
Στις Βρυξέλλες προσθέτουν επίσης ότι εφόσον μειωθεί η διάρκεια, για παράδειγμα στα 15 έτη από τα 30 έτη που προβλέπει η αρχική πρόταση, τότε θα υπάρξει και μείωση του επιτοκίου από το 8% που είναι το ανώτατο όριο της γαλλικής πρότασης κοντά στο 6%. Ωστόσο, η χθεσινή συνάντηση δεν ήταν η τελευταία, οι επαφές με τους ιδιώτες επενδυτές θα ενταθούν τις επόμενες βδομάδες.
Η χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι έγινε υπό την προεδρία του Τσαρλς Νταλάρα, εκπροσώπου του IIF, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Μάλιστα ο εν λόγω αξιωματούχος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο και της επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Εκπρόσωπος S&P - Ελλάδα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ο εκπρόσωπος της S&P στη Γερμανία προσπάθησε να μετριάσει την προχθεσινή ανακοίνωση-απειλή του οίκου πως θα κηρύξει την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» σε περίπτωση που υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση.
Απαντώντας στις επικρίσεις, κυρίως από την πλευρά του κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι, ισχυρίστηκε ότι η S&P τοποθετήθηκε με βάση της πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υποβαθμίσει σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα πριν λάβει γνώση των οριστικών αποφάσεων. Το σημείο που αμφισβήτησε ιδιαίτερα είναι η μακρά διάρκεια των ομολόγων τα οποία θα μετακυλιστούν, δηλαδή τα 30 έτη.
Όλοι εναντίον των οίκων αξιολόγησης
Η προχθεσινή υποβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προκάλεσε οργή στο σύνολο της Ευρωζώνης, αλλά και στις Βρυξέλλες.
Η υποβάθμιση της Moody's θεωρήθηκε εντελώς αναίτια με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να κρίνεται μια χώρα, η οποία μόλις τώρα συμφώνησε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Επιπλέον, η νέα πορτογαλική κυβέρνηση έλαβε και πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που πάνε παραπέρα από το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου