Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Όλοι μιλούν για επιλεκτική χρεοκοπία

Οι ηγέτες της ευρωζώνης μπορεί να κάνουν δεκτή μια προσωρινή ελληνική χρεοκοπία, και να απαλύνουν τους όρους που συνοδεύουν τη διάσωση των οικονομικά ταλαιπωρημένων χωρών, στη προσπάθειά τους να βρουν λύση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την
ευρωζώνη εδώ και 21 μήνες.
Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει 35% επιβάρυνση ώστε να δανειστεί για δυο χρόνια, οι Ευρωπαίοι μπορεί να μειώσουν  τα επιτόκια, ώστε να μπορεί να δανείζεται πιο εύκολα, καθώς και τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στο 3.5%, διπλασιάζοντας τη περίοδο αποπληρωμής σε τουλάχιστον 15 χρόνια.
Παράλληλα το κύριο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης μπορεί να αποκτήσει την αρμοδιότητα να αγοράζει ομόλογα από τους επενδυτές, να βοηθά τα κράτη να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, και να προσφέρει μια πιστωτική γραμμή άμυνας ώστε να αποτρέπονται οι επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Όλα τα προηγούμενα μέτρα που έχει πάρει η ΕΕ, απέτυχαν στο να ηρεμήσουν τους επενδυτές, ενώ η αναστάτωση των αγορών τη τελευταία εβδομάδα, προκάλεσε εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς για αμεσότερη και σκληρότερη δράση, από πλευράς των ΗΠΑ και του ΔΝΤ.
Στη προσπάθειά τους να πείσουν τους κατόχους ομολόγων να συνεισφέρουν στις διασώσεις, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο σημαίνει μια προσωρινή χρεοκοπία, οι ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας ανταλλαγής 90% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν από σήμερα έως και το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, συζητιέται η πιθανότητα μιας προσωρινής χρεοκοπίας της Ελλάδας, που θα διαρκέσει μερικές μόνο ημέρες.
S.A.-Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου