Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μόντι: στην κρίση, κινδυνεύει κι η Γερμανία

Τα υψηλά σπρεντ συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για την Ιταλία, αλλά επίσης «κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά», προειδοποιεί ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο κ. Μόντι παραδέχεται ότι
το επίπεδο των σπρεντ - η διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται μία χώρα και των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, η οποία χρηματοδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια - «παραμένει σοβαρό πρόβλημα».
«Όχι μόνο για τα κράτη, αλλά επίσης για τις επιχειρήσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν σε χώρες όπως η δική μας, το κόστος είναι πολύ υψηλό... Είναι ένας παράγοντας που αλλοιώνει σοβαρά τον διεθνή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
«Αυτή η ανισορροπία είναι σοβαρή για εμάς, αλλά επίσης αποτελεί κίνδυνο για τις χώρες που σήμερα φαίνεται ότι επωφελούνται», σημειώνει και προειδοποιεί για κίνδυνο πληθωρισμού στη Γερμανία.
Υποστηρίζει μάλιστα πως «το να εμποδιστεί η ΕΚΤ, όπως θα ήθελε η Μπούντεσμπανκ, να επέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις ανισορροπίες μπορεί να αποδειχθεί, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, αυτογκόλ».
Παράλληλα, ο ιταλός πρωθυπουργός αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο η Ρώμη να ζητήσει πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΚΤ. «Δεν επιθυμώ φυσικά η Ιταλία, έπειτα από τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, να τεθεί υπό επεμβατική επιτήρηση, όπως συνέβη σε χώρες που είναι ανάγκη βοήθειας για να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους. Δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση», λέει, προσθέτοντας ότι η δυσπιστία απέναντι στην Ιταλία έχει περιορισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου