Του Σωτήρη Ξενάκη
Το σορμπέ λεμόνι είναι συνήθως μια παρένθεση ανάμεσα σε διαφορετικά πιάτα που σερβίρονται σε ένα τραπέζι για να βοηθούν την γεύση να «καθαρίζει» από το ένα στο άλλο. Για να μπορεί κάποιος να γευθεί κρέας αφού προηγουμένως έχει φάει ψάρι, ας πούμε. Χθες βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο σεφ επέλεξε να σερβίρει το σορμπέ λεμόνι ως επιδόρπιο αφού προηγουμένως οι συνδαιτυμόνες απόλαυσαν ντομάτα με μυρωδικά και φρέσκια σφυρίδα στη σχάρα. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αποδειχθεί ένας εξαίρετος σεφ της πολιτικής που
γνωρίζει καλά ότι μια καλή κουβέντα κι ένα χαμόγελο μπορούν να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο «σορμπε λεμόνι» για να πει κάποιος δυσάρεστα πράγματα χωρίς να προκαλέσει.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Από τη μία πλευρά εξέφρασε με θερμό τρόπο την υποστήριξη του στη χώρα μας, από την άλλη όμως μας έκανε μια σειρά από αυστηρές συστάσεις, έστω και με ευγενικό τρόπο.
Στα θετικά για τη χώρα μας, η ξεκάθαρη επιμονή του στην ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ασφαλώς και η δημόσια παραδοχή του για τις θυσίες του Ελληνικού λαού που, όπως είπε, δεν έχουν γίνει αντιληπτές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και φυσικά, το μήνυμα που έστειλε πώς όσοι μιλούν για επιστροφή στη δραχμή υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας μας.
Από την άλλη πλευρά, δεν μάσησε τα λόγια του για όλα όσα, κατά την άποψη του, δεν έχουν γίνει σωστά λέγοντας ότι «η μπάλα είναι στα χέρια της Ελλάδας κι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία». Μας είπε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας. Και δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική ελπίδα επιμήκυνσης αν η τρόικα δεν μείνει απολύτως ικανοποιημένη από τα μέτρα που θα της παρουσιάσουμε. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Τρόικας» είπε χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά με φρασεολόγια φίλου και όχι αντιπάλου της Ελλάδας. Και με ένα χαμόγελο γλυκό όπως ακριβώς το σορμπε λεμόνι. Ένα γλύκισμα που αν και το βασικό του υλικό είναι ξινό και τραχύ στη γεύση, με τις κατάλληλες προσθήκες γίνεται ένα θαυμάσιο επιδόρπιο. Όπως χθες βράδυ...
Το σορμπέ λεμόνι είναι συνήθως μια παρένθεση ανάμεσα σε διαφορετικά πιάτα που σερβίρονται σε ένα τραπέζι για να βοηθούν την γεύση να «καθαρίζει» από το ένα στο άλλο. Για να μπορεί κάποιος να γευθεί κρέας αφού προηγουμένως έχει φάει ψάρι, ας πούμε. Χθες βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο σεφ επέλεξε να σερβίρει το σορμπέ λεμόνι ως επιδόρπιο αφού προηγουμένως οι συνδαιτυμόνες απόλαυσαν ντομάτα με μυρωδικά και φρέσκια σφυρίδα στη σχάρα. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αποδειχθεί ένας εξαίρετος σεφ της πολιτικής που
γνωρίζει καλά ότι μια καλή κουβέντα κι ένα χαμόγελο μπορούν να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο «σορμπε λεμόνι» για να πει κάποιος δυσάρεστα πράγματα χωρίς να προκαλέσει.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Από τη μία πλευρά εξέφρασε με θερμό τρόπο την υποστήριξη του στη χώρα μας, από την άλλη όμως μας έκανε μια σειρά από αυστηρές συστάσεις, έστω και με ευγενικό τρόπο.
Στα θετικά για τη χώρα μας, η ξεκάθαρη επιμονή του στην ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ασφαλώς και η δημόσια παραδοχή του για τις θυσίες του Ελληνικού λαού που, όπως είπε, δεν έχουν γίνει αντιληπτές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και φυσικά, το μήνυμα που έστειλε πώς όσοι μιλούν για επιστροφή στη δραχμή υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας μας.
Από την άλλη πλευρά, δεν μάσησε τα λόγια του για όλα όσα, κατά την άποψη του, δεν έχουν γίνει σωστά λέγοντας ότι «η μπάλα είναι στα χέρια της Ελλάδας κι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία». Μας είπε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας. Και δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική ελπίδα επιμήκυνσης αν η τρόικα δεν μείνει απολύτως ικανοποιημένη από τα μέτρα που θα της παρουσιάσουμε. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Τρόικας» είπε χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά με φρασεολόγια φίλου και όχι αντιπάλου της Ελλάδας. Και με ένα χαμόγελο γλυκό όπως ακριβώς το σορμπε λεμόνι. Ένα γλύκισμα που αν και το βασικό του υλικό είναι ξινό και τραχύ στη γεύση, με τις κατάλληλες προσθήκες γίνεται ένα θαυμάσιο επιδόρπιο. Όπως χθες βράδυ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου