Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Επίθεση Παπανικολάου σε διοίκηση και αντιπολίτευση

Στο προσωπικό του ιστολόγιο ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα του Δήμου, Νίκος Παπανικολάου, χαρακτηρίζει "καμπανάκι" την απόρριψη της λήψης δανείου και ψήφισης Προϋπολογισμού του Δήμου, και, μεταξύ άλλων, ζητεί την παραίτηση της Δημάρχου με τη φράση "όποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί, να συνθέσει, πάει σπίτι του, δεν παίζει με το μέλλον των παιδιών μας". Ολόκληρη η τοποθέτηση Παπανικολάου, έχει
ως εξής:
Την Τετάρτη 29/2, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και τελικά απέρριψε τη λήψη δανείου 5 εκατομμυρίων ευρώ και τον προϋπολογισμό του Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, για το έτος 2012.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που λάβαμε το λόγο, ασκήσαμε έντονη κριτική στην οικονομική διαχείριση και εν γένει τη φιλοσοφία της διοίκησης. Προσωπικά επικεντρώθηκα στα δύο, κατά τη γνώμη μου, ζητήματα που πρέπει να αποτελούν τη βασική μας πολιτική αυτή την εποχή. Την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη διασφάλιση των μισθών των εργαζομένων ώστε να λειτουργεί ομαλά ο Δήμος μας.

Ανάφερα παραδείγματα όπως η ισχνή επιχορήγηση του Ενιαίου Φορέα, της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της λέσχης ΑΜΕΑ, που διαχειρίζονται τους παιδικούς και βρεφικό σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, τα αθλητικά προγράμματα, τη δομή «βοήθεια στο σπίτι» και υποβαθμίζονται πλήρως μέχρι του σημείου να καθυστερούν στις πληρωμές ακόμα και μισθών των εργαζομένων. Τόνισα επίσης την απόλυτη απουσία κονδυλίων που θα μπορούσαν να διατεθούν στον τομέα αντιμετώπισης της ανεργίας στην πόλη μας.

Ζήτησα να ληφθούν μέτρα στους τομείς είσπραξης εσόδων και περιστολής των δαπανών, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα από τη λήψη ενός δανείου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο που έχει ληφθεί ποτέ και να μην χρειαστεί σε δύο χρόνια να καταφύγουμε ξανά σε δανεισμό.

Δυστυχώς την προηγούμενη χρονιά, δεν επαναδιαπραγματευθήκαμε τα δάνειά μας που φτάνουν τα 6 εκατομμύρια. Δεν πετύχαμε να διασφαλίσουμε έσοδα προηγουμένων ετών όπως της πρωτομαγιάς όπου χάθηκαν 250.000 ευρώ. Δεν δημιουργήσαμε νέες πηγές εσόδων και τα σημαντικότερο δεν κάναμε περιστολή δαπανών αφού φορτώσαμε την πόλη με 600.000 ευρώ περισσότερο χρέος. Εδώ και λίγο καιρό μας δόθηκε η  δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθούμε τα επιτόκια των προηγούμενων δανείων μας και δεν κάναμε τίποτα. Γενικά το οικονομικό επιτελείο δείχνει ανήμπορο να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που βασανίζουν την ελληνική κοινωνία. Και αυτό το παραδέχεται και η αντιπολίτευση και το μεγαλύτερο μέρος της συμπολίτευσης, το ομολογούν αλλά δεν το αντιμετωπίζουν.

Την ίδια στιγμή υπηρεσιακοί παράγοντες επιδιώκουν να καλύψουν αποτυχημένα το κενό που δημιουργεί η πολιτική αρρυθμία της διοίκησης και η αντιπολίτευση εκτίθεται ανεπανόρθωτα από παλινωδίες που αδυνατεί να στηρίξει πολιτικά. Είναι κι αυτή κατώτερη των περιστάσεων. Κατηγορεί για υποκρισία όταν πριν 5 μήνες απέρριψε (ένα μέρος της) αντίστοιχο δάνειο 3 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς καμία σοβαρή δικαιολογία.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με αυτοσχεδιασμούς και παντελή έλλειψη στρατηγικής οδηγούμαστε στον γκρεμό. Όποιος αδυνατεί να διαχειριστεί, να συνθέσει, να αντιληφθεί, πάει σπίτι του, δεν παίζει με το μέλλον των παιδιών μας. Χρειάζεται άμεση αλλαγή νοοτροπίας, προσανατολισμού, σχεδιασμού.

Με αίσθημα ευθύνης και μεγάλο προβληματισμό, αποφάσισα να απέχω από την ψηφοφορία για τη λήψη δανείου και την έγκριση του προϋπολογισμού. Όχι γιατί δεν έχω άποψη αλλά για να χτυπήσω το καμπανάκι, σε μια διοίκηση που εγκλωβίζεται σε λάθος επιλογές, σε πρόσωπα και πολιτικές και μαζί της παρασύρει όλους μας και την πόλη. 

10 σχόλια:

  1. ΩΡΑΊΑ ΕΡΜΗΝΙΑ Ο ΤΟΜΠΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΓΌΡΕΥΣΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού τη βλέπεις την ερμηνεία; Διαβάζεις και "καθ' υπαγόρευση" κείμενα; Μήπως είσαι στο κύκλωμα των... υπαγορεύσεων;

      Διαγραφή
  2. Οι υποθέσεις σου δεν συμβάλουν παρά μόνο στη διάλυση της Νέας Προοπτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλε μου, η ενωμένη Νέα Προοπτική εμένα περιμένει για να την... διαλύσω. Και μετά, πού τις βλέπεις τις υποθέσεις; Ότι λέει το κείμενο, το λέει ξεκάθαρα. Άλλο αν εσύ δεν θέλεις να το δεις...

      Διαγραφή
  3. ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ Γ ΔΙΑΛΟΓΗΣ7 Μαρτίου 2012 στις 3:00 μ.μ.

    ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΟΥΛΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν, οι Μετά Χριστών Προφήτες (κοινώς οι τζάμπα μάγκες ή μάγκες του κ.....) να σιωπήσουν εδώ και τώρα.
    Ο Γρετζελιάς είναι απέναντι, γιατί δεν παραιτήθηκε η Γαιτανά για να αναλάβει εκείνος.
    Ο Παπανικολάου, δεν έγινε αντιδήμαρχος και βγήκε στο κλαρί.
    Τώρα θυμήθηκαν ολοι την ανικανότητα και την απειρία της Δημάρχου.
    Όταν ο Γρετζελιάς την επέλεγε γιατί νόμιζε (τότε) ότι θα την έχει του χεριού του, όλοι σαν κότες συμφώνησαν και χειροκροτούσαν. Κανένας δεν διατύπωσε, ούτε καν ψέλισε, την απορία αν θα τα καταφέρει.
    Η Διοίκηση "εγκλωβίζεται σε λάθος επιλογές σε πρόσωπα και πολιτικές". Ενώ αν ήταν αντιδήμαρχος ο Παπανικολάου, θα ήταν σωστά και τα πρόσωπα και οι πολιτικές.
    Όλοι βαφτίζουν "πολιτική" διαφωνία το ότι δεν πέτυχαν κάποια προσωπική επιδίωξη. Αν τους πάρετε έναν έναν όσους "διαφωνούν", θα δείτε ότι κάτι άλλο υπάρχει από πίσω.
    Τώρα είναι αργά για δάκρια, τόσο για τους κροκόδειλους όσο και για εκείνους που πραγματικά αισθάνονται το κενό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός! Να προσθέσω μόνο ότι ισχύει και το αντίστροφο για τους λοιπούς μισθοδοτούμενους υποστηρικτές της δημάρχου και τους σε αναμονή να μισθοδοτηθούν... Αυτός είναι και ο λόγος που βασιλεύει η ανικανότητα και περισσεύει η ρηχότητα στην υποστήριξη της δημάρχου!

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να ισχύει για κάποιους. Πάντως το σφάλμα είναι να γενικεύουμε και να αφορίζουμε τους πάντες και τα πάντα.
      Στο τέλος τέλος, υπάρχει μια εκλεγμένη Διοίκηση στο Δήμο. Και αυτή έχει κάποια όργανα και κάποιους θεσμικούς ρόλους. Είναι λογικό ότι τους θεσμικούς ρόλους θα τους παίξουν πρόσωπα και τους θεσμικούς θώκους θα τους καταλάβουν πρόσωπα. Και αυτό είναι και νόμιμο αλλά και ηθικό.
      Οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να επικροτήσουν ή να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές και τα πρόσωπα, δια της ψήφου τους.
      Η συζήτηση περί μισθών γενικά, είναι και προσχηματική και αποπροσανατολιστική. Κατά τη γνώμη μου το ερώτημα δεν είναι αν κάποιος μισθοδοτείται, αλλά αν αξίζει τα λεφτά του και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί, απολογιστικά, σχετικά εύκολα. Τέτοια ποσοτικά και ποιοτικά standards θα πρέπει να συζητούμε να καθιερωθούν.
      Άλλωστε, όταν εκλέγεσαι με ένα συνδυασμό, είναι πολιτικά ηθικό και ειλικρινές το να παραμένεις και να προσπαθείς μέχρι τέλους.
      Μοναδική έντιμη και ηθικη εναλλακτική σε αυτό είναι η παράδοση της έδρας που κατέχεις, στο συνδυασμό.
      Τα κολπάκια με ομαδούλες ή ανεξαρτητοποιήσεις είναι ο ορισμός του αμοραλισμού και της πολιτικής ανεντιμότητας.

      Διαγραφή
  5. Απύθμενο θράσος. Ο άνθρωπος που συνέβαλε ως διοίκηση στη Χαλκηδόνα στο να φτάσει μέσα σε μόλις 4 χρόνια ένας νοικοκυρεμένος δήμος υπόδειγμα καταχρεωμένος, έρχεται να μιλήσει για "το μέλλον των παιδιών μας". Μα πού νομίζετε ότι απευθύνεστε κύριε; Σε τίποτα αφρικάνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κατσακιωρης θωμάς10 Μαρτίου 2012 στις 10:15 μ.μ.

    Εσεις κύριοι της ''ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ''δεν ζητήσατε την ψηφο των δημοτών για να διοικήσετε τον Δήμο με Δήμαρχο την Κυρία ΓΑΙΤΑΝΑ,τότε γιατί το κάνατε ,θέλατε να υφαρπάξετε την ψήφο των δημοτών και μετά να την ξεπετάξετε;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή