Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν ζέστη από τον ήλιο

Με το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται ήδη από τις 15 Οκτωβρίου προς 1,35 έως 1,4 ευρώ το λίτρο, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν βγει στην αγορά και ψάχνουν λύσεις για οικονομικότερη θέρμανση. Στο καλάθι των επιλογών έρχεται να προστεθεί και η «ηλιακή θέρμανση». Ήδη, μεγάλα καταστήματα «υπόσχονται» θέρμανση χώρου και νερού με μια επένδυση της
τάξεως των 25-30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Είναι έτσι τα πράγματα;
Το πλεονέκτημα του ηλιοθερμικού συστήματος θέρμανσης (solar combi system) είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το σύστημα θέρμανσης που ήδη διαθέτετε (π.χ καυστήρα πετρελαίου). Το αποτέλεσμα είναι ότι η θερμοκρασία του χώρου κρατιέται σε ένα επίπεδο, και από εκεί και πέρα για να ανεβάσετε τη θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, χρειάζεται να καταναλώσετε λιγότερο καύσιμο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να ζεσταθεί ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, απαιτούνται περίπου 18 KW ενέργειας. Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να καλύψουμε το 40% των συνολικών αναγκών με τον ήλιο χρειαζόμαστε:
  • Χώρο για να τοποθετήσουμε έξι ηλιακά πάνελ τα οποία θα καλύπτουν συνολική επιφάνεια 12 τετραγωνικών μέτρων
  • Χώρο για να τοποθετήσουμε ένα δοχείο νερού στο οποίο θα αποθηκεύονται περίπου 800-1000 λίτρα.
Αν διαθέτετε αυτές τις προδιαγραφές, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα το κόστος του οποίου μπορεί να φτάσει στα 2500 ευρώ ή 3000 ευρώ αν συνυπολογιστεί και η τοποθέτηση. Θεωρητικά, αυτό το σύστημα θα μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης (αν υποτεθεί ότι αυτή είναι η κύρια πηγή θέρμανσής σας) κατά 40%. Δηλαδή, σε ένα σπίτι που χρειάζεται 1000 λίτρα τον χρόνο για να ζεσταθεί, θα εξοικονομήσετε τουλάχιστον 400 λίτρα δηλαδή 600 ευρώ το χρόνο. Άρα, η επένδυση μπορεί να αποσβεστεί σε 4-5 χρόνια ανάλογα φυσικά και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν αλλά και διάφορους άλλους παράγοντες όπως είναι ο προσανατολισμός του σπιτιού, τη μόνωσή του κλπ.
Τεχνικά και οικονομικά
 Τα περισσότερα χρήματα από το συνολικό κονδύλι των 2500-3000 ευρώ (είπαμε, φτάνουν για 100 τετραγωνικά) θα το διαθέσετε για τα πάνελ, την δεξαμενή του νερού, τον θερμοστάτη, και τον λέβητα. Στο σπίτι σας θα εγκατασταθεί ένα σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει:
  • Έναν λέβητα
  • Ο λέβητας θα συνδέεται μέσω κυκλοφορητή με το μπόιλερ (κατά πάσα πιθανότητα τριπλής ενέργειας ώστε το νερό να ζεσταίνεται εκτός από τον ήλιο και με ρεύμα ή με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ανάλογα με το τι καύσιμο χρησιμοποιείτε ήδη).
  • Τα κάτοπτρα συνδέονται με το όλο σύστημα μέσω αντλητικού συγκροτήματος
  • Απαραίτητη είναι και μια δεξαμενή  νερού η οποία επίσης συνδέεται με το σύστημα μέσω εναλλάκτη θερμότητας
Μπορεί οι τεχνικές πληροφορίες να μην σας ενδιαφέρουν. Αυτό που σας απασχολεί είναι ότι το σύστημα αυτό θα προθερμαίνει τα καλοριφέρ σας αλλά και το ζεστό νερό χρήσης χωρίς να κάνετε τίποτα. Αυτό, καθιστά το σύστημα ιδανικό και για τα εξοχικά καθώς θα συντηρούνται όλο το χρόνο και ενώ το σπίτι είναι κλειστό χωρίς εσείς να κάνετε απολύτως τίποτα (και φυσικά χωρίς κόστος).
Για την καθημερινή χρήση, να ξέρετε ότι ο ήλιος θα ζεσταίνει το νερό που είναι συγκεντρωμένο στην δεξαμενή. Από εκεί και πέρα, την επιπλέον ενέργεια που απαιτείται για το περαιτέρω ζέσταμα, θα το εξασφαλίζετε με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο ή το ρεύμα.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου