Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μήπως χρωστάτε στην εφορία;

Αυστηρούς περιορισμούς, ώστε η νέα ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε 36 ως 48 μηνιαίες δόσεις να μην καλύπτει το σύνολο των οφειλετών, επιβάλλει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η τριμερής βάζει «πάγο» σε οποιαδήποτε ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας όπως νέα περαίωση ή χορήγηση κινήτρων για
επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Η νέα ρύθμιση έχει προαναγγελθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν έχει κατατεθεί στη βουλή παρότι τα επίμαχα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 54 δις. ευρώ. Βάσει του αναθεωρημένου μνημονίου το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται να καθιερώσει αυστηρά κριτήρια προκειμένου να μπορούν να εξοφλήσουν τμηματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το κράτος μόνο φορολογούμενοι με μικρά χρέη και αποδεδειγμένες οικονομικές δυσχέρειες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας εφόσον πληρούνται τα δύο αυτά κριτήρια οι μηνιαίες δόσεις θα υπάρχει δυνατότητα να φθάσουν μέχρι και τις 36. Αν και πάλι ο οφειλέτης δεν καταφέρει να εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης εξαιτίας μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, τότε θα έχει δικαίωμα υποβολής δεύτερης αίτησης για ρύθμιση του υπόλοιπου των οφειλών του μέχρι και σε 48 δόσεις , αυτή τη φορά. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι μικρότερη από το ισχύον όριο των 300 ευρώ, με τις σχετικές εισηγήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 ευρώ, ώστε να διευκολυνθούν οι μικροοφειλέτες.
Στη νέα ρύθμιση θα δοθεί η ευκαιρία να υπαχθούν και φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν κατά το παρελθόν επωφεληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά είχαν καταφέρει να πληρώσουν μόνο ορισμένες από τις δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Καταβάλλοντας εμπρόθεσμα την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορέσουν μάλιστα να αυξήσουν το μέγιστο αριθμό δόσεων στις 48.
Άλλο ένα κίνητρο που αναμένεται να δοθεί στους οφειλέτες του δημοσίου στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων στο τέλος της διαδικασίας. Δηλαδή, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε σε περασμένες ρυθμίσεις που προέβλεπαν τη μείωση των προσαυξήσεων σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων, αυτή τη φορά εξετάζεται η διαγραφή όλων των προσαυξήσεων εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει όλες τις δόσεις.
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου