Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τέλος στη διακοπή ρεύματος λόγω χρεών

Σε μια προσπάθεια προστασίας των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας η ΡΑΕ προωθεί την απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης λόγω χρεών για ευάλωτους καταναλωτές από Νοέμβριο έως Μάρτιο και Ιούλιο – Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων διευκολύνσεις στην πληρωμή λογαριασμών.
Ο Κώδικας έχει σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να
τεθεί σε εφαρμογή με Υπουργική Απόφαση και προβλέπει τα εξής:
  • H προθεσμία εξόφλησης οποιουδήποτε λογαριασμού κατανάλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40 ημέρες.
  • Οι προμηθευτές υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του Ευάλωτου Οικιακού Πελάτη.
Ποιοί θεωρούνται αδύναμοι οικιακοί πελάτες
Οικονομκά αδύναμοι οικιακοί πελάτες θεωρούνται όσοι εξαιτίας οικονομικής η οικογενειακής κατάστασης ή λόγω προβλημάτων υγείας δυσκολεύονται να καλύψουν τους λογαριασμούς του ρεύματος η του φυσικού αερίου.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
  • οι καταναλωτές που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και κυρίως  άτομα που χρειάζονται συνεχόμενη  προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης κλπ.) και φυσικά οι σύζηγοι αυτών αλλά και τα άτομα που συγκατοικούν μαζί τους η έχουν την επιμέλεια αυτών.
  • οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μένουν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το συγκεκριμένο όριο ηλικίας.
  • Καταναλωτἐς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση.
  • Όσοι ζούν σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς ΧΑόρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες.
Πότε προβλέπονται δυνατότητες έκπτωσης 
Σε περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει συχνά (μηνιαία) και εγκαίρως (με πάγια εντολή) θα προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης.  Όσο αφορά στα τιμολόγια και τις χρεώσεις ο κώδικας προβλέπει διαφοροποίηση  για τις διάφορες ώρες ενός 24ώρου, καθώς και διαφορετική χρέωση  μεταξύ των εργάσιμων ή μη ημερών, καθώς και μεταξύ των εποχών του έτους, ώστε η ενέργεια να τιμολογείται ακριβότερα τις ώρες αιχμής. Βασική προυπόθεση όμως για να ισχύσει αυτή η διαταξη είναι  να αλλάξουν τα «ρολόγια»  της κατανάλωσης ρεύματος.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου