Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

"Είμαστε ελληνόπουλα"


Έχουν γεννηθεί και έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, εργάζονται εδώ και έχουν κάνει δικές τους οικογένειες, παρόλα αυτά όμως δε μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα, ενώ αντιμετωπίζονται από
το κράτος σαν λαθρομετανάστες.
Μία εξ αυτών είναι και η Μόνικα Μπέλο, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Οι γονείς της ήρθαν πριν από πολλά χρόνια από τη Νιγηρία και σπούδασαν στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσα και πήγα σχολείο στην Αθήνα. Τη δεκαετία του 1980 δεν υπήρχε ξενοφοβία. Όταν πήγαινα σχολείο ήμουν απλώς μία μαθήτρια, όπως όλοι. Με το πέρασμα του χρόνου όμως τα πράγματα άλλαξαν.
«Κάθε χρόνο έπρεπε να ανανεώνω την άδεια παραμονής και κάθε χρόνο να περνώ την ίδια διαδικασία. Οι υπάλληλοι μας γνώριζαν πλέον. Αλλά η διαδικασία ήταν ανάλογη σαν να ήμασταν λαθρομετανάστες από κάποιο καράβι και μας παράτησαν εδώ. Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία» αφηγείται η κ. Μπέλο στο Έθνος της Κυριακής.
Πτυχιούχος του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών και με ένσημα εργασίας ο Κώστας Μαφούτας, οι γονείς του οποίου ήρθαν από το Κογκό στην Αθήνα το 1985, δυσκολεύεται να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος επειδή δεν είναι Έλληνας.
«Πήγα στον δήμο να ζητήσω άδεια παραμονής στο όνομά μου εφόσον οι γονείς μου διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα και ένας υπάλληλος έλεγε ότι πρέπει να πάω στη χώρα καταγωγής των γονέων μου να πάρω σπουδαστική βίζα, προκειμένου να μου δώσουν εδώ χαρτιά. Εν τέλει, αυτό δεν ίσχυε και η προσωρινή λύση δόθηκε από την περιφέρεια».
Σήμερα ο Κώστας Μαφούτας εργάζεται ως τηλεφωνητής καθώς με βάση τις σπουδές του δεν βρήκε τίποτα.
Η Σόλας Γκόντγουιν τελείωσε το γυμνάσιο στην Ελλάδα και σήμερα είναι πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής. Χωρίς όμως ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κάνει ειδικότητα.
«Θέλω να αποκτήσω ειδικότητα στην καρδιολογία και η κυβέρνηση έχει εκδώσει μια εγκύκλιο που απαγορεύει στους ξένους να κάνουν ειδικότητα, λόγω της κρίσης. Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό, δε γίνεται να παγώσω την καριέρα μου και τη ζωή μου. Έστειλα επιστολές στο υπουργείο Υγείας και Εξωτερικών, χωρίς αποτέλεσμα».
Προς το παρόν η Σόλας Γκόντγουιν εργάζεται σε ιδιωτική κλινική ενώ ήδη ξεκίνησε μαθήματα σουηδικών εάν χρειαστεί να φύγει εκτός Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου