Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Με το φτωχό μου το μυαλό...

Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος
Aπό την αρχή μέχρι το τέλος η ανακοίνωση του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι στο πρώτο πληθυντικό. Τόσο προσεκτικός μην πει κάτι που θα δείχνει ότι αναλαμβάνει ρόλο και τραβιέται μετά με τον ΟΠΑΠ. Ακόμα και στο θέμα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια γράφει: «Βασικός στόχος όλων μας είναι η όσο πιο
γρήγορη επιστροφή της στο σπίτι της, που δεν μπορεί να είναι αλλού παρά μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια». Ούτε «θα το φτιάξω», ούτε καμπάνες, ούτε matrix με ανάποδο χρόνο μέχρι να γίνουν τα εγκαίνια του γηπέδου. Μετά και την ανακοίνωση το ερώτημα είναι ένα: ποιος θα υπογράφει τα ιδιωτικά συμφωνητικά με τους παίκτες; Οτι ο Μελισσανίδης μπορεί να έχει κάνει επαφές με παίκτες για να μείνουν ή με τους μάνατζέρ τους είναι σαφές αλλά το ιδιωτικό συμφωνητικό κάποιος πρέπει να το υπογράψει. Ακόμα πιο πολύ όταν αφορά δημόσια υπηρεσία όπως το ΟΑΚΑ, που γράφτηκε ότι ο Μελισσανίδης έκανε τη διαπραγμάτευση με τον Γαλακτόπουλο.
Μέχρι στιγμής ο Λυμπερόπουλος διαπραγματεύεται τα συμβόλαια. Αμφιβάλλω όμως αν μπορεί να υπογράψει. Οπως έχω αμφιβολίες αν σε ερασιτεχνική ομάδα οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό που θα τον δεσμεύει ότι θα πληρώνει έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή.
Η κατηγορία των αμειβομένων ποδοσφαιριστών δημιουργήθηκε στη μικρή περίοδο ανάμεσα στο «ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο» που είχε πάψει να είναι ερασιτεχνικό από τη δεκαετία του '50 μέχρι το επαγγελματικό που ξεκίνησε το 1978. Η διαφορά ανάμεσα στα τρία ποδόσφαιρα ήταν ότι στο ερασιτεχνικό ο παίκτης δεν είχε δικαίωμα να απαιτήσει τίποτα, στο αμειβόμενο ότι έπαιρνε λεφτά για να παίξει ποδόσφαιρο αλλά το ποδόσφαιρο δεν ήταν η μοναδική του δουλειά και στο επαγγελματικό ότι το ποδόσφαιρο ήταν η μόνη δουλειά του παίκτη. Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε με επαγγελματική μόνο την πρώτη κατηγορία, γύρω στο 2000 έφτασε να έχει τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες και σήμερα πάει κοντά στα γράδα του. Να έχει μία επαγγελματική κατηγορία, μία αμειβομένων ποδοσφαιριστών και οι υπόλοιποι ερασιτέχνες.
Εκεί λοιπόν που πάμε στη λογική του ό,τι βγάζουμε να δίνουμε εμφανίζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των δύο ενώσεων κατά της διοίκησης της ΕΠΟ που ζητάνε τη διατήρηση της Γ' Εθνικής σαν επαγγελματική κατηγορία επειδή με την αναδιάρθρωση οι ΠΑΕ έχασαν λεφτά. Τώρα αν υπάρχει ΠΑΕ Γ' Εθνικής που να έβγαλε λεφτά με λιγότερα από 10 ματς που να ήρθαν 2 στο ημίχρονο 1 τελικό, να γίνω χότζας.
Εδώ έρχεται και δένει η ΑΕΚ. Η οποία για να σβήσει τα χρέη της πήγε στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία. Η οποία σήμερα είναι η Γ' Εθνική, αλλά αν το δικαστήριο δεχτεί τα ασφαλιστικά μέτρα και κάποια ομάδα προσβάλει την απόφαση για την αναδιάρθρωση, η ΑΕΚ θα πάει στη Δ' Εθνική. Εντυπωσιακό είναι -έχω την εντύπωση- ότι στην ΑΕΚ εκτός του Καπετανόπουλου που παρακολούθησε τη διαδικασία αλλά δεν ανήκει στη διοίκηση, κανένας δεν παρακολούθησε τη διαδικασία στο δικαστήριο. Μάλλον το μάθανε αργότερα με το νομικό τμήμα να καθησυχάζει ότι και να πάνε στραβά τα πράγματα, η ΑΕΚ θα κάνει ΤΑΠ και θα μείνει στην κατηγορία. Αν όμως οι διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί πριν τη διαδικασία, θα μετράγανε περισσότερο.
Το ίδιο ισχύει και με το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αρχικά ο Αλαφούζος είχε πει ότι το γήπεδο θα ήταν έτοιμο μέχρι το ματς με τη Βέροια. Μετά ότι θα είναι έτοιμο για να παίξει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη. Τώρα θα είναι έτοιμο όταν πουληθούν τα διαρκείας και μαζευτούν λεφτά.
Ποιότητα; Καληνύχτα...
Το πιο σωστό από όσα tweet διάβασα για την ΕΡΤ ήταν από τον Theofilos Nikolaidis. «Να στεναχωριόμαστε γιατί 2.656 θα χάσουν τη δουλειά τους, λογικό. Αλλά ότι χάνουμε μια ανεξάρτητη φωνή ενημέρωσης, πάει πολύ...». Πάμε τώρα στα επί μέρους.
Η ΕΡΤ δεν μπορούσε να θεωρηθεί ποτέ επικερδής επιχείρηση. Για να ήταν «επικερδής», έπρεπε να εισπράττει 320 εκατομμύρια, που στην περίπτωση της ΕΡΤ όταν εισπράττονταν από τη ΔΕΗ λεγόντουσαν «εισφορά», αλλά για την ακίνητη περιουσία λεγόταν «χαράτσι». Σε αυτή τη λογική «κέρδους» αν η εισφορά δεκαπλασιαζόταν, η ΕΡΤ θα έβγαζε 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Σε αυτή τη λογική η ΕΡΤ δεν μπορεί να θεωρηθεί περιουσία του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός ήταν περιουσία της ΕΡΤ.
Για τη στελέχωση δεν θα πω αν τα άτομα ήταν λίγα ή πολλά. Θα πω κάτι άλλο. Υπάρχει επιχείρηση που θα επιβίωνε, με το αφεντικό να πληρώνει το προσωπικό που είχαν τα κανάλια; Και αν τα αφεντικά δεν το κάνουν στις εφημερίδες, στα κανάλια στα ραδιόφωνά τους και τρώνε ή καθυστερούν τα λεφτά των εργαζομένων τους, γιατί λένε ότι η ΕΡΤ πρέπει να το κάνει; Και δεν μιλάμε για ένα ή δύο άτομα, αλλά για εκατοντάδες. Μιλάμε για τέσσερα άτομα στο κουβούκλιο του πάρκινγκ του ραδιομεγάρου. Οσα ήταν την προπερασμένη Παρασκευή που πήγα για να συναντήσω ένα φίλο.
Επίσης μιλάμε για την ποιότητα της ενημέρωσης που θα χαθεί. Η οποία πραγματικά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί μόνο από ένα κρατικό κανάλι. Από ένα όμως. Οχι από τρία και ένα της Βουλής τέσσερα. Χρειαζόταν 3+1 κανάλια για να μεταδίδεται ο «Εξάντας» του Αυγερόπουλου, που είναι το συνηθισμένο παράδειγμα ποιοτικής εκπομπής όταν κάποιος αναφέρεται στην ΕΡΤ; Με την επόμενη αναφορά σε ένα tweet του Βαρουφάκη που όταν του είπαν ότι γίνεται ένα αριστερό πάρτι στην ΕΡΤ, μίλησε για τον Χατζηδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.
Τέλος μέχρι χθες οι συριζαίοι φώναζαν ότι η ΕΡΤ είναι κατευθυνόμενη ενημέρωση. Χθες έγινε ανεξάρτητη φωνή. Πρόβλημα δεν υπάρχει. Οπως έχουν πει, δεν θα αναγνωρίσουν τίποτα από όσα γίνονται. Βγαίνουν κυβέρνηση, βάζουν και τον Πάντζα διευθυντή και ξανά το μαγαζί ρολάρει. Και αν χρειαστούν λεφτά, γι' αυτό φτιάχτηκε ο λογαριασμός της ΔΕΗ.
sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου